• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

03.05.2019

22:43

MAKRON PREKO SRBIJE OBJAVIO 'RAT' PUTINU! Predsednik Francuske spremio novi plan za balkanske države

Politika

MAKRON PREKO SRBIJE OBJAVIO 'RAT' PUTINU! Predsednik Francuske spremio novi plan za balkanske države

Podeli vest

Francuska ambasada u Severnoj Makedoniji objavila 'Strategiju za Zapadni Balkan', u kojoj je jedna od ključnih tačaka borba protiv ruskog uticaja * Stručnjaci: Pariz pokazao da se plaši Moskve

Francuski predsednik Emanuel Makron preko Srbije je objavio politički rat ruskom lideru Vladimiru Vladimiroviču Putinu!

Francuska ambasada u Severnoj Makedoniji objavila je 'Strategiju za Zapadni Balkan', koja je izrađena na Makronov zahtev, a u kojoj se kao jedna od ključnih tačaka navodi borba protiv ruskog uticaja u našem regionu, pa samim tim i u Srbiji. Cilj ovog dokumenta, kako se navodi, jeste da zvanični Pariz pojača diplomatske aktivnosti na Balkanu i doprinese evropskoj perspektivi država koje još nisu članice Evropske unije. Stručnjaci ocenjuju da je zadatak strategije, zapravo, pokušaj da se Srbija i Republika Srpska nateraju da se odreknu partnerstva sa Rusijom u zamenu za članstvo u EU, koje je i dalje maglovito i jako neizvesno.

Suzbijanje Istoka

Makronova strategija objavljena je na francuskom, makedonskom i albanskom jeziku, a odnosi se na Sloveniju, Hrvatsku, Albaniju, BiH, lažnu državu Kosovo, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Ovaj dokument, inače, obelodanjen je dan posle samita u Berlinu, na kome su Makron i Merkelova okupili sve lidere regiona.

JOHANES HAN
KOMESAR EU

Vreme je da finalizujemo istorijski projekat ujedinjenja Evrope integracijom Zapadnog Balkana. Siguran sam da će uz zajedničke napore to biti uspešna priča za obe strane. Zajedno smo jači.

"Države Zapadnog Balkana ostvarile su značaj napredak, ali su, međutim, potrebne dodatne reforme koje bi omogućile stalnu stabilizaciju, potrebni su odgovori na izazove sa kojima se suočavaju. Oblasti u kojima su potrebne reforme su ekonomska i socijalna pitanja, poteškoće u stalnom uspostavljanju vladavine prava, bezbednosna pitanja i spoljni uticaji koji preusmeravaju region iz evropske perspektive (sasvim je jasno da ovde misle na Rusiju)", piše u strategiji.

Foto: Informer DN

Komentarišući ove navode, politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da je teško ozbiljno shvatiti strategiju čoveka koji nema jasan plan ni za sopstvenu zemlju u kojoj mesecima traju masovni sukobi.

- Makron bi voleo da se predstavi kao važan evropski faktor, ali nema težinu, pre svega s obzirom na nizak rejting kod kuće. Nemačka i Francuska su u Berlinu, prema pisanju "Fajnenšel tajmsa", priredile 'hladan tuš' balkanskim zemljama, jasno im stavljajući do znanja da članstvo nije ni na vidiku. To im, međutim, ne smeta da urade sve da spreče uticaj Rusije i Kine, koje nude ekonomsku perspektivu i ravnopravan tretman, za razliku od EU, koja prema nama nastupa na neokolonijalni način. Najvažniji cilj Makronove strategije jeste da se balkanske zemlje drže na distanci od EU, ali i van domašaja evroazijskih integracija. Prema njegovom planu, bolje je da zemlje stagniraju, nego da se okrenu Istoku. To najpre važi za Srbiju... - upozorava Pavić.

Velike ambicije

Slobodan Zečević, profesor Fakulteta za evropske studije, na drugoj strani kaže da Francuska ima velike ambicije na Zapadnom Balkanu i da njihovom interesu za region Srbija ima glavnu ulogu.
- Francuska je sve otvorenija za razmatranja drugih opcija koje bi dovele do normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Ta država je bila dosta pasivna od 2000. godine, dok je Nemačka bila apsolutno dominantna u evropskim poslovima. Očigledno je da predsednik Makron uviđa da je to slabost. Što se tiče Evrope, Francuska će tu imati jaku ulogu, ali će ipak u tom zapadnu svetu i dalje biti dominantne SAD, koje često imaju odlučujuću reč kada je u pitanju rešavanje problema - zaključuje Zečević.
 

FRANCUSKA PREUZIMA BALKAN, SRBIJA MOŽE DA PROFITIRA! Pitanje je da li će Nemačka prepustiti Parizu region?!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marko

pre 4 godine

Francuska, zemlja gde sam rodjen i gde zivim, takva je zemlja defakto u raspadu od 1990, zemlja gde imamo preko 10 miliona nezaposlenih i ako se javno priznaje samo 4 miliona. Zemlja gde milion Francuza nema krov nad glavom, zemlja gde imamo izmedju 10 i 15 miliona muslimana koji traze specificno prava i koji su zeljni da nametnu svoje serijatske zakone, bolje receno, zemlja koja je davno u bankrot zbog javnog duga, takva zemlja umislja da je sila i da moze da se izbori sa Rusijom ? Smesno i pateticno. Neka Francuska resi svoje probleme pa neka posle ima obraza da soli pamet svima i celom svetu.

Saradžogla

pre 4 godine

Makro a gazda Francuske čija trećina su muslimani ne može ni sebi da pomogne a 'teo bi da Srbiji spočitava?Zemlja mu se raspada demonstracijama jer se tamo narodu smučilo OD LEPOTE ŽIVOTA U EVRO ZEZANCIJI ... Liberte,egalite,fraternite .. Odjebite!PS.Znate li za ono ... LJUT KAO ČETNIK NA TITOV ROĐENDAN!

tadija64ZEMUN

pre 4 godine

pa naravno da moze da napise takvu strategiju,kad su postavili izdajnike na vlast,koji rade sto im se kaze(AV stave u budzak na proslavi u Parizu,on nikad srecniji)prodaju svoje zemlje i narod zarad vlasti

MALO MORGEN

pre 4 godine

Ahahahahaaaaaaaaaa potepacemo sve francuske lobiste britanska kukavicja jaja u Srbiji.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija