• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS/mediji

03.05.2019

12:35 >> 12:39

AMERIMA I NATO JE JASNO REČENO, NEĆE BITI GRANICE NA DRINI - TAČKA! Milorad Dodik brutalno razbio nade Zapada!

Politika

AMERIMA I NATO JE JASNO REČENO, NEĆE BITI GRANICE NA DRINI - TAČKA! Milorad Dodik brutalno razbio nade Zapada!

Podeli vest

Predsedavajući i srpski član Predsednišva BiH Milorad Dodik rekao je da je stav Republike Srpske da BiH sarađuje sa NATO, ali da nema ništa od članstva u toj Alijansi, te da će u tom pogledu pratiti Srbiju koja je takođe privržena vojnoj neutralnosti.

Dodik je naglasio da je taj stav na današnjem sastanku preneo predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu.

- Kao što je normalno da Bošnjaci i Turska dele vrednosti u vezi sa NATO, sasvim je očekivano da Srbija i Republika Srpska imaju isti stav, a to je vojna neutralnost. Saradnja sa NATO da, ali članstvo ne - rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da smatra da to Erdogan razume i da je logična podrška Turske članstvu u NATO-u jer je ta država članica tog saveza.

- S naše strane postoji problem zbog niza razloga koje smo dosad izneli i ne možemo da prihvatimo veću institucionalnu vezanost za NATO. Dovoljan je oblik saradnje koji do sada imamo, a ono je vezano za Partnerstvo za mir - kaže Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li mogu postojati pritisci na Republiku Srpsku da popusti kada je riječ o članstvu u NATO, Dodik je rekao da za to ne postoji mogućnost jer se radi o odluci svih u Srpskoj i da to nije ničija individualna odluka.

- Narodna skupština Republike Srpske je donela tu odluku i ja se samo ponašam u skladu sa tim. Rekli smo da ne želimo NATO granicu na Drini i da imamo problem sa NATO zbog bombardovanja ovih prostora. Poštujem volju svog naroda i od te volje neću odustati - naglasio je Dodik.

On je rekao da nije optimista da će u skorije vrijeme biti formiran Savet ministara, iako je Erdogan odmah na početku razgovora rekao da u BiH treba formirati vlast.

NA SVE NAČINE ĆE POKUŠATI DA NAS SLOME! Dačić upozorava da u naredna dva meseca treba očekivati najžešće pritiske na Srbiju

- Ne želimo da vršimo pritisak ni na koga. Mi iz Srpske nemamo nijedan uslov za formiranje zajedničkih institucija. Veoma smo dobro razumeli poruku Evrope da se mora formirati vlast, ne samo na zajedničkom nivou, nego i u entitetima, da bi dalje išli ka statusu BiH. To je naš prioritet za razliku od Bošnjaka kojima je to Akcioni plan za članstvo - istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, optimizam u vezi sa formiranjem vlasti je izgubio još u Briselu.

- Tada smo molili ljude iz EU da BiH omoguće kretanje ka članstvu u EU i da se u okviru sadašnjih kapaciteta dođe do izrade mišljenja. Tada su nam rekli da rešimo pitanje rominga, visokog obrazovanja i da formiramo vlast i nikakvog problema neće biti. To Evropa i danas govori - naglasio je Dodik.

On je poručio da je nakon boravka članova Predsedništva BiH u Briselu verovao da je do termina dolaska evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana u BiH sasvim dovoljno vremena da bude formiran Savet ministara.

MILE, SRBENDO! Dodik tokom susreta s Erdoganom u Ankari nosio SRPSKU TROBOJKU na reveru!

- Kako je taj termin propao, ja više nemam optimizma. Srpska strana nema nijedan uslov i ako nas pozovu isključivo da formiramo vlast, mi ćemo doći, ali više nema potrebe da razgovaramo o toj temi - istakao je Dodik.

Komentarišući potpisivanje dva dokumenta sa Turskom, Dodik je rekao da je sporazum o trgovini jedan od najboljih sa stanovišta privilegija koji je Turska dala jednoj zemlji i da to BiH mora iskoristiti.

- Činjenica je da mi nemamo 15.000 tona mesa koje možemo da izvezemo, ali možemo da proizvedemo. U Srpskoj ću videti koliko ima zainteresovanih za uzgoj stoke i proizvodnju mesa koja bi bila isporučena u kontigentima. I Erdogan je rekao da Turska želi da sarađuje sa BiH i njenim vlastima o ovom pitanju, a ne da to prepustimo špekulantima i trgovcima koji bi to mogli da upropaste uvozom mesa iz nekih drugih zemalja - rekao je Dodik.

On je naglasio da Vlada Srpske treba da napravi operativni plan kako bi implementirali sve stavke sporazuma i dodao da Srbija ima ugovor o izvozu u Tursku 5.000 tona mesa.

(VIDEO) ČIK, USUDITE SE DA BOMBARDUJETE SRBIJU!? Čekaju vas moćni migovi i "zaje*ani" srpski piloti! NAŠE NEBO JE SIGURNO!

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović i predstavnik hrvatskog člana Predsedništva Vanja Filipović sastali su se danas u Ankari sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Dodik i Erdogan su potpisali revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i BiH i Memorandum o razumevanju u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dela puta koji prolazi kroz BiH.

Turski tok ide i u RS u i BiH!

Foto: fotomontaža

Turska će podržati povezivanje Bosne i Hercegovine sa gasovodom „Turski tok", izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
- Turska će pružiti sveobuhvatnu podršku kako bi gasovod 'Turski tok' prošao kroz Bosnu i Hercegovinu - izjavio je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa članovima predsedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem u Ankari.
Prema njegovim rečima, Turska polazi od činjenice da će ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine doprineti njenoj stabilnosti i jedinstvu.
Projekat "Turski tok" podrazumeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara. Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine. Drugi krak je namenjen za snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope, a njegovo puštanje u rad planirano je za 2019. godinu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan lala

pre 4 godine

Ako muslimani i hrvati toliko vole NATO , pa neka oni svoju FBiH prikljuce NATO i sve u redu . R. Srpska ce ostati vojno neutralna ili clanica ODKB . Tako da se volja sva tri naroda postuje . A da R. Srpsku i Srpski narod u BiH neko na silu protiv njihove volje ugura u NATO e to se nece desiti jer to Srbima u R. Srpskoj garantuje Moskva i "kalibar ".

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija