• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

03.05.2019

22:33

JEREMIĆ POD ISTRAGOM ZBOG VEZA SA HOOM! U toku postupak protiv lidera Narodne stranke

Politika

JEREMIĆ POD ISTRAGOM ZBOG VEZA SA HOOM! U toku postupak protiv lidera Narodne stranke

Podeli vest

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je 'postupak vanredne provere blagovremenosti i tačnosti podataka iz izveštaja o imovini i prihodima'

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić nalazi se pod istragom zbog sumnjivih tokova novca i veza sa osuđenim biznismenom, bivšim ministrom unutrašnjih poslova Hongkonga Patrikom Hoom, koji je jedan od glavnih finansijera njegovog CIRSD-a, otkriva Informer!

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je još sredinom prošle godine postupak vanredne provere podataka iz njegovih izveštaja o imovini i prihodima i on je još u toku.

Morao da prijavi

Iako je Jeremić u više navrata tvrdio da je pred svim nadležnim organima u zemlji i inostranstvu oslobođen bilo kakve sumnje za nezakonito poslovanje, podaci Informera pokazuju da je obmanuo javnost. Prema zvaničnim informacijama, koje je našem listu dostavila Agencija, postupak protiv jednog od čelnika Saveza za Srbiju pokrenut je 4. juna 2018. godine i još je u toku. Agencija proverava da li je Jeremić blagovremeno, tačno i u potpunosti prijavio svoju imovinu i prihode, što je prema zakonu bio u obavezi da učini za vreme dok je obavljao funkciju narodnog poslanika i dve godine nakon isteka mandata.

DRAGAN DOBRAŠINOVIĆ
NADZOR JAVNIH FINANSIJA

Treba da se proveri da li su Jeremićevi prihodi u nesrazmeri s onim što je prijavio. Postoje brojne kontroverze oko toga koliko je novca zaradio, šta stvarno poseduje, a šta je prijavio i šta su izvori njegovih prihoda.

"Obaveštavamo Vas da je Agencija za borbu protiv korupcije, u skladu sa svojim ovlašćenjima iz članova 48. i 49. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, 04.06.2018. godine pokrenula postupak vanredne provere blagovremenosti podnošenja i tačnosti i potpunosti podataka iz izveštaja o imovini i prihodima, koje je Agenciji podneo raniji funkcioner Vuk Jeremić. Postupak je u toku" - stoji u odgovoru koji je Agencija dostavila Informeru.

U ovoj instituciji nisu želeli da odgovore na naša detaljnija pitanja, napominjući da je iz postupka isključena javnost.

Foto: Informer DN

MILIONSKE MALVEZACIJE Vuk Jeremić i Patrik Ho

Pokretanje ovog postupka poklapa se s vremenom kada su mediji u Srbiji, ali i inostranstvu počeli da otkrivaju i izveštavaju o Jeremićevim vezama sa osuđenim kineskim biznismenom Hoom. Tada je otkriveno da je od firmi povezanih s Hoom, na račun Jeremićeve nevladine organizacije CIRSD i Agencije za PR i konsalting leglo više od 7 miliona dolara, i to po osnovu donacija?!

Otkriveno je i da je Jeremić sa funkcije predsedavajućeg GS UN, na kojoj je trebalo da predstavlja Srbiju, obavljao konsultantske poslove za privatne kompanije povezane s ljudima iz lanca međunarodne korupcije. Tu se pre svega misli na ljude poput Hoa i meksičkog 'Pemexa', na čijem je čelu bio njegov prijatelj Emilio Lozoja, protiv koga se takođe vodio postupak zbog finansijskih malverzacija. Juče smo ostali uskraćeni za Jeremićev komentar pošto on ponovo nije odgovarao na brojne poruke i pozive.

U centru svetske afere


S druge strane, Marko Matić iz "Antidota" kaže da je Jeremić preko svojih finansijera povezan s brojnim korupcionaškim aferama.
- Potvrda Agencije da je protiv Jeremića pokrenut postupak, direktna je potvrda osnovanosti svega onoga o čemu su domaći i strani mediji pisali u prethodne dve godine. A Jeremić je u tom periodu bio u centru međunarodne afere zbog koje je njegov glavni finansijer Ho pred američkim sudom osuđen na tri godine zatvora, dok je nekoliko njegovih bliskih saradnika umešano u korupcionaške afere širom sveta, od Meksika pa sve do Filipina, Kine i Pakistana - podseća Matić.

MEDIJSKI ANALITIČAR IŠTVAN KAIĆ: Kako je opozicija htela dijalog sa Vučićem ili cena ekstremističkog govora!

Jeremić priznao: Hoćemo na vlast uz pomoć stranaca!

Gostujući 1. maja u emisiji na jednom internet portalu, Vuk Jeremić je otvoreno rekao da zajedno s drugim čelnicima SZS hoće da dođe na vlast uz pomoć stranaca. On je naglasio da bez pomoći 'međunarodnog faktora' nisu moguće krupnije političke promene!
- Na ovim prostorima se nikada nisu dešavale bitne političke promene izvađene iz konteksta međunarodnih interesa. Bez razumevanja međunarodnog konteksta i interesa koji imaju nije moglo da dođe do bitnih političkih promena na ovim prostorima - izjavio je Jeremić.


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljuba

pre 4 godine

Dvanaest god optuzuju opoziciju i nikom nista, sto bi voleo da sam ceda,jeremic,dinkic,djelic ......da imam svoje firme,decu da skolujem u inostranstvo a vlast me pluje i pljuje lepo meni lepo njima.Zivela Srbija.

SS

pre 4 godine

Jel to kod mas u Srbiji,istraga i proces,pa onda od toga nema ništa narode.Oni samo hapse sirotinju i gologuziju.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20