• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.05.2019

13:35

NIKAD ZABORAVITI, MOŽEMO LI OPROSTITI?! Obeležena godišnica ubistva 42 vojnika JNA u Dobrovoljačkoj u Sarajevu!

Politika

NIKAD ZABORAVITI, MOŽEMO LI OPROSTITI?! Obeležena godišnica ubistva 42 vojnika JNA u Dobrovoljačkoj u Sarajevu!

Podeli vest

Obeležavanje 27 godina od zločina u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici i ove godine, u organizacii Odbora Vlade RS, održano je u mestu Mijevići, u Istočnom srpskom delu Sarajeva.

Godinama već predstavnici Republike Srpske ovaj dan ne obeležavaju na mestu gde se zločin dogodio da bi se izbegle provokacije pripadnika bošnjačkih udruženja- paravojnih formacije BiH, "Zelene beretke" i ponižavanje žrtava i njihovih potomaka. 

Obeležavanje, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, počelo je služenjem parastosa u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima. 

Posle parastosa, položeni su venci kod centralnog Spomen-krsta.

U napadu paravojnih muslimanskih naoružanih formacija na pripadnike JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena su 42 pripadnika JNA prilikom dogovorenog povlačenja iz zgrade komande vojne oblasti, dok je 71 ranjen, a 207 pripadnika JNA je zarobljeno.

Od 42 poginula vojnika JNA, njih 32 bili su Srbi, šestorica Hrvati, po dva Bošnjaka i Albanca. 

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsedništva BiH Ejup Ganić i ostatak tadašnjeg rukovodstva,a bezbednost vojnika garantovao je i tadašnji predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović. 

Zločin u Dobrovoljačkoj sramota je i počinilaca i političkog Sarajeva, izjavio je povodom obeležavanja ovog događaja predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljejko Čubrilović. 

- Nažalost, ni posle toliko godina, zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici nije doživeo sudski epilog - rekao je Čubrilović za Srnu, a prenela je RTRS. 

A na mestu na kojem se sve dogodilo u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, okupili su se pripadnici Udruženja "Zelene beretke", koji ovaj zločin obeležavaju kao "jedan od najvažnijih dana u odbrani Sarajeva i BiH".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
KGB

pre 4 godine

Ima jedan fin video na YouTube o dogadjajima 3.maja u Dobrovoljackoj zove se ''Milutin Kukanjac Zabranjeni iskaz'' pa izvolite pogledajte. Znaci iskaz Milutina Kukanjca komandanta 2.armijske oblasti JNA, covjeka koji je vodio konvoj JNA kroz Dobrovoljacku....kakvih 42 vojnika, zasto sami sebe lazete...a da, to je vas zivotni moto, pardon...

nikola

pre 4 godine

Za taj zlocin su iskjucivi krivci staresine JNA. Kom idiotu je palo na pamet da povlaci vojsku i tehniku bez i jednog jedinog bojevog metka . To su znali Izetbegovic i njegovi i imali su vojnike kao glinene golubove. Da budemo srecni sto su ubili ''samo '' 42 mladica.

Saradžogla

pre 4 godine

Totalna nesposobnost polupismenih oficira čiji jedini smisao je onda bio DOBRA PLATA I STAN!Najpre se uzmu taoci i razglasi se ... SMRTNO LI STRADA SAMO JEDAN VOJNIK POSTRELJAĆEMO TAOCE!Gledali smo snimak kada je Alija Izmetbegović bio sa članovima JNA kada se krenulo sa ubijanjem vojnika.A IMALO SE U RUKAMA IZUZETNO VREDAN TAOC?

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija