• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.05.2019

16:45

(FOTO) MALI O EKONOMSKOM RAZVOJU SRBIJE: Više se ne takmičimo sa zemljama u regionu, privukli smo duplo više investicija!

Politika

(FOTO) MALI O EKONOMSKOM RAZVOJU SRBIJE: Više se ne takmičimo sa zemljama u regionu, privukli smo duplo više investicija!

Podeli vest

Član Predsedništva SNS i ministar finansija Siniša Mali govorio je danas u Beogradu na tribini SNS na kojoj je mladima predstavio ekonomski program vladajuće stranke, odnosno ekonomsku politiku koja se u našoj zemlji sprovodi od 2014. godine

U prezentaciji "Od bankrota do stabilne politike", Mali je izneo rezultate rada sadašnje vlasti upoređujući ih sa rezultatima prethodne vlasti.

Govoreći o fiskalnoj politici, Mali je kazao da je 2009. godine Srbija imala negativan rast BDP-a, koji je iznosio -2,7 odsto, dok je, ističe, prošle godine taj rast bio pozitivan i iznosio 4,3 odsto.

- To je svrstalo Srbiju među 10 ekonomija Evrope po rastu BDP-a, što znači da se više se ne takmičimo samo sa zemljama u regionu - rekao je Mali na tribini.

Foto: Tanjug



Kaže i da je Srbija 2014. imala deficit u budžetu, da se "više trošilo, nego zarađivalo", i dodao da Srbija sada ima suficit koji je, ističe, u aprilu iznosio 5,5 milijardi dinara.

Takođe, ekonomska politika sadašnje vlasti, kaže Mali, uspela je da javni dug sa 70 odsto BDP-a iz 2015, smanji na 50,8 odsto, koliko je iznosio u martu ove godine.

Dolazak stranih investitora i otvaranje novih fabrika dovelo je do smanjenja stope nezaposlenosti, koja je, navodi Mali, više nego duplo smanjena.

Podseća da je stopa nezaposlenoti u našoj zemlji 2012. godina iznosila 23,9 odsto, a da je prošle godine bila 12,7 odsto.

Kao najbitnije, Mali je istakao da je nezaposlenost smanjena kod mladih i dodao da je ona 2013. iznosila 50 odsto, a da je danas smanjena na 27 odsto.

SNS BEOGRAD: Vandali i nasilnici Đilasa, Jeremića i fašiste Obradovića pričinili štetu na prostorijama SNS u Železniku!

Poboljšanju srpske ekonomije koja je, kaže Mali, bila pred bankrotstvom doprinele su mere fiskalne konsolidacije, odnosno smanjenje plata i penzija, a koje su, podseća, napuštene prošle godine.

Govoreći o izvozu, Mali ističe da je izvozna aktivnost u poslednjih šest godina duplirana, a da je među najvećim izvoznicima Železara Smederevo koja je, kaže, u vreme bivše vlasti godišnje dobijala novac iz budžeta u iznosu od 10 miliona dolara kako bi funkcionisala.

Po dolasku stranih direktnih investicija Srbija je rekorder, naglasio je Mali, i podsetio da su one 2012. iznosile 800 miliona evra, dok su prošle godine dostigle cifru od 3,2 milijarde evra bez velikih privatizacija.

Srbija je privukla duplo više stranih investicija nego zemlje iz regiona - podvukao je Mali.

Mali kaže i da je u poslednje četiri godine kurs nepromenljiv, kao i da je inflacija stabilna, što je, ističe, stranim investitorima od velike važnosti kada odlučuju da pokrenu posao u nekoj zemlji.

Foto: Tanjug



Ministar je mladima ukazao i da je u poslednje četiri godine porasla minimalna cena rada porasla, te da je 2014. godine iznosila 177 evra, a da je danas 228 evra i to, dodaje, u uslovima mera fiskalne konsolidacije.

- Cilj je da minimalnu cenu rada izjednačimo sa potrošačkom korpom koja iznosi 36.000 dinara. Kao što vidite, nismo daleko od toga - kaže Mali.

On je govorio i o rastu prosečne plate u Srbiji i istakao da naša zemlja, koja je, kaže, bila najgora u regionu, sada po proseku plate bolja od BiH, Makedonije, a možda čak i Bugarske.

Prioriteti su, navodi Mali, da se stabilnost javnih finansija održi na istom nivou, a da BDP nastavi da raste.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
as

pre 4 godine

Pa Evrodžekpot u Ustašiji je duplo veći od celog Srpskog suficita.

sinisa nikolic

pre 4 godine

50-tih godina, drzavne novine su objavile..'' FAS IZ MAKEDONIJE JE OVE GODINE POVECAO PRODUKTIVNOST ZA STO ODSTO....samo sto nisu objavili da je PROSLE GODINE NAPRAVLJEN 1 AUTOBUS...

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija