• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic.rs

05.05.2019

14:28 >> 14:33

SLOVENCI PROFITIRAJU NA SRBIJI! ŠIPTARSKE TAKSE LJUBLJANA KORISTI ZA EKSTRA PROFIT - Zašto li je ovo odnekud već poznato?!

Politika

SLOVENCI PROFITIRAJU NA SRBIJI! ŠIPTARSKE TAKSE LJUBLJANA KORISTI ZA EKSTRA PROFIT - Zašto li je ovo odnekud već poznato?!

Podeli vest

Kosovska rampa za robu iz centralne Srbije koja srpskoj privredi donosi štetu veću od 500 miliona evra godišnje napravila je dobar posao susednim, ali i najrazvijenijim ekonomijama sveta

Blic Biznis je istraživao koje zemlje su najviše profitirale zbog embarga na robu iz centralne Srbije u južnoj pokrajini i o kolikom je profitu reč. Podaci govore da su najbolji posao obavile firme iz Slovenije i Severne Makedonije i da su u pitanju milionske cifre.

Prema najnovijim podacima južna pokrajina je u februaru ove godine povećala uvoz za 13,4 odsto, odnosno za 27 miliona evra u odnosu na februar 2018. godine. Praktično, nabavke je najviše povećala iz Slovenije koja je u odnosu na pre godinu dana firmama u južnoj pokrajini prodala robe za 9,3 miliona evra više. Na drugom mestu je Severna Makedonija koja je u februaru na KiM plasirala sedam miliona evra robe više nego u istom periodu lane. Slede Albanija i Turska odakle je južna pokrajina povećala nabavke za po oko šest miliona evra.

Interesantno je da peto i šesto mesto dele Nemačka i Kina. One su izvoz u južnu pokrajinu povećale za ukupno oko pet miliona evra. Značajno povećanje od oko 1,5 milion evra zabeležila je i Hrvatska, a rast od oko 400.000 evra imale su i firme iz Crne Gore.

KOLINDA, TI SI POSLEDNJA KOJA SMEŠ DA DIRAŠ ŠEŠELJA, ON TE JE DOVEO NA VLAST: Hrvatski mediji se obrušili na Kitarevićevu!

S druge strane, kupovina robe iz centralne Srbije istovremeno je smanjena za 98,4 odsto. Praktično u februaru prošle godine firme iz centralne Srbije su u južnu pokrajinu prodale robe za 30,1 miliona evra, a godinu dana posle za minimalnih pola miliona.

- Srpskoj ekonomiji uvođenjem kosovske takse naneta je šteta od više od 500 miliona evra godišnje - rekao je Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM. On je istakao i da je neistinita izjava kosovskog predsednka Hašima Tačija da je šteta od taksi svega nekoliko miliona evra.

- Nastojanja da se ta šteta umanji kako bi se umanjio pritisak koji Priština trpi od dela međunarodne zajednice nisu ništa drugo nego izvrtanje stvarnosti i netačno prikazivanje činjenica - rekao je Rurić.

SRBIJU ČEKA TOTALNI PRITISAK: Ako pokleknemo biće to samoubistvo, AKO IM SE SUPROTSTAVIMO IMAĆEMO PAKAO!

Na proizvode iz centralne Srbije Priština je uvela takse u novembru prošle godine. Naš reporter nedavno je posetio markete u Prištini.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zdenko

pre 4 godine

A, sta vam je tu cudno? Samo budale su mogle da misle drugacije. Bajke i price o prijateljstvu sa njima, ha ha.

Amater

pre 4 godine

500 MILIONA JE UKUPAN IZVOZ A NE DOBIT,MALO ZBUNJUJETE CITAOCE.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija