• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs/Informer.rs

06.05.2019

13:46

(VIDEO) KRVAVI ĐURĐEVDAN HEROJA SA KOŠARA: Bilo je strašno i potresno, ali smo preživeli pakao BEZ IJEDNOG GUBITKA!

Politika

(VIDEO) KRVAVI ĐURĐEVDAN HEROJA SA KOŠARA: Bilo je strašno i potresno, ali smo preživeli pakao BEZ IJEDNOG GUBITKA!

Podeli vest

Današnji dan ostaće upamćen u istoriji kao Krvavi Đurđevdan, budući da su pre 20 godina na Košarama počele najkrvavije borbe. Pripadnici Petog bataljona vojne policije Duško Kolarević, Slobodan Spasojević i Slobodan Radmilović prisetili su se pakla kroz koji su prošli

Albanci sve svoje poraze pretvaraju u medijske pobede, pa tako i bitku na Košarama pokušavaju da predstave kao svoj veliki uspeh, iako su pretrpeli potpuni neuspeh, budući da nisu uspeli da probiju obezbeđenje naše državne granice i prođu dalje, kaže Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Foto: Printscreen TV Pink

Kaže da je upravo on upoznao javnost sa Košarama, a da naš narod mora da zna za izuzetnu jedinicu koja je prošla sva ratišta i koja je prvog dana jedina sa oko 30 pripadnika otišla na Košare i pomogla graničarima u najtežim bitkama.

- To je Peti bataljon vojne policije, kojom je tada komandovao major Iličić koji je uvek bio prvi ispred svojih boraca. U svojoj knjizi, ovo sam poglavlja nazvao “Krvavi Đurđevdan” koji pokazuje težinu borbe i pakao koji su pripadnici Petog bataljona prošli – kaže Drecun za Pink.

Foto: Printscreen TV Pink

Pripadnik Petog bataljona vojne policije Slobodan Radmilović kaže da je deo njegovog bataljona prvi stigao u pomoć još 9. aprila kada su Košare napadnute. Bilo ih je, kaže, 38.

- Izuzetno smo obučena jedinica i kada su nas vojnici videli, sunce ih je obasjalo! Odgovorili smo na pakao koji se zove Košare, a kako, teško je opisati – kaže Radmilović.

Foto: Printscreen TV Pink

Pripadnik Petog bataljona vojne policije Duško Kolarević, koji je tada bio vojnik po ugovoru, kaže da je u prvu borbu stupljeno po samom izlasku na karaulu, kod mesta Bela zemlja.

- Dejstvovali su iz lakog naoružanja u prvom momentu, ali su prešli na teško. Upotrebljavali su sve oružje koje su imali protiv nas, a napadali su iz pravca Albanije – kaže Kolarević.

Foto: Printscreen TV Pink

Njegov saborac Slobodan Spasojević ranjen je 7. maja, kada me je pogodilo 14 gelera.

- Na dva metra ispred mene pala je minobacačka granata, nakon čega su iz mene izvukli 14 gelera. Moje kolege su me prenele, izvukle, sećam se kroz maglu da nisam mogao na noge. Nosili su me do šatorskog krila, do prve pomoći – priseća se Spasojević za Pink.

Radmilović kaže da su vremenske prilike bile užasne, da je bilo hladno, kišovito i maglovito, a da su imali sreće jer su protivnici imali kinesku municiju koja “pršti” drugačije, što je poslužilo kao orjentir za to da znaju gde se protivnici nalaze.

- Nismo razmišljali o vremenu, već samo da pomognemo. Preživeli smo pakao Košara bez ijednog gubitka! – kaže Radmilović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija