• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.05.2019

12:07

BRNABIĆ UPUTILA JASNU PORUKU: Kada politika postane teška, slediti poslovne ljude!

Politika

BRNABIĆ UPUTILA JASNU PORUKU: Kada politika postane teška, slediti poslovne ljude!

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ukoliko želimo da se Zapadni Balkan ekonomski razvija potrebno je da političari slede poslovne ljude, jer, kako kaže, kada politika postane teška i kada ima manje prostora za politički dijalog, onda je pametna stvar da umesto politike govori ekonomija

- Važno je da u vremenima koja su kao sada politički kompleksna u regionu, privredne komore rade na povezivanju ekonomija i pokažu put politikama. Zato je važno da Komorski investicioni forum, odnosno privredna komora celog regiona, nastavi svoje aktivnosti - rekla je Brnabić na Godišnjem sastanku guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Istakla je i da je politički dijalog između država u regionu ključna stvar da Zapadni Balakn ispuni pun ekonomski potencijal.

- Stalni politički dijalog o svim pitanjima, naročito onim najtežim, treba održavati i to je ono u šta treba da investiramo mnogo vremena i resursa - rekla je premijerka Srbije na panelu kojem su prisustvovali i ostali lideri Zapadnog Balkana - predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Savetom ministara BiH Denis Zvizdić.

Prema njenim rečima, svakodnevnim dijalogom i rešavanjem svih regionalnih pitanja, poslaćemo sliku zemljama sa strane da nas posmatraju kao stabilan i predvidiv region.

Druga stvar koja je bitna za razvoj regiona, navela je premijerka Brnabić, jeste infrastrukturna povezanost regiona, da treba gradtiti nove autoputeve i železnice koje će nas povezivati.

Ona je dodala da takvih projekata u regionu ima mnogo, i izrazila zadovoljstvo što je jedan od tih projekata izgradnja autoputa od Beograda do Sarajeva čija izgradnja, podseća, počinje u junu ove godine.

Osim toga, navodi Brnabić, za jačanje i razvoj regiona potrebno je zajedničko energetsko tržište, ulaganje u obnovljive izvore energije, zatim ulaganje u mala i srednja preduzeća.

- Bitno je i da postanemo region koji ima bolju sredinu za mala i srednja preduzeća - podvukla je Brnabić i dodala da Srbija planira više od 70 odsto sredstava od EBRD-a da uloži u privatni sektor.

Digitalnu povezanost premijerka je navela kao još jedan način jačanja regiona i podsetila da su zemlje u regionu u aprliu potpisale Sporazum o romigu koji je, kaže, prva opipljiva stvar koju će osetiti građani i poslovna zajednica.

Brnabić je istakla da je za region bitno i slobodno kretanje radne snage, te da region mora biti fleksibilniji u smislu da građani iz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana mogu raditi bilo gde na tom prostoru.

Izrazila je nadu da će uskoro biti potpisan Sporazum o uzajamnom priznanju akademskih kvalifikacija, jer, kaže, to će osigurati da mladi i obrazovani ostanu u regionu.

- Taj sporazum bi pružio više mogućnosti mladima da nađu dobar posao u regionu, jer kada jednom odu u Zapadnu Evropu teško se ponovo vraćaju ovde - primetila je premijerka Srbije.

Godišnji sastanak guvernera EBRD je najznačajniji i najveći ekonomski događaj u regionu, koji okuplja oko 3.000 učesnika i 82 delegacije.

Tokom ovog trodnevnog samita, koji je počeo juče, a završava se sutra, biće upriličeno 40 pratećih događaja na šest lokacija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija