• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.05.2019

23:40 >> 08:24

(FOTO) VUČIĆ U TIRANI SA MOGERINI: Albanci govore nemoguće stvari o nacionalnom ujedinjenu i navikli su Evropu na to!

Politika

(FOTO) VUČIĆ U TIRANI SA MOGERINI: Albanci govore nemoguće stvari o nacionalnom ujedinjenu i navikli su Evropu na to!

Podeli vest

Albanci su uspeli da svakodnevnim ponavljanjem o svom nacionalnom ujedinjenju to postane normalno, i da niko više na to i ne reaguje, izjavio je sinoć predsednik Srbiuje Aleksandar Vučić posle razgovora sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini u Tirani.

Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to celu Evropu - rekao je predsednik Vučić.

On je Mogerinijevoj izrazio nezadovoljstvo, kako je rekao, čudnim dešavanjima u odnosima Tirane i Prištine, kakva je i priča o nacionalnom ujedinjavanju albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

- Ne predstoji nama neposredna opasnost od toga, oni to rade zbog unutrašnjih stvari, ali od toga stvaraju i novu normalnost, da to nije nista strašno, a strašno je što sam ja rekao da nećemo priznati KiM - istakao je Vučić, iako je to, kako je podsetio, politika Srbije, bila i ostala, i nije to prvi i jedini put rekao.

Kaže da ako bi on govorio o srpskom nacionalnom ujedinjenju, reagovalo bi 15 sluzbi EU i najmanje 15 ministara spoljnih poslova.

Priča o "mini Šengenu" između Prištine i Tirane je nemoguća i sumanuta, kaže, ali, kada se jednom narodu, drugom po veličini na Zapadnom Balkanu, posle srpskog naroda, dopusti da govore o nacionalnom ujedinjavanju, onda to nije samo otvaranje Pandorine kutije, nego je mnogo opasnije.

Kad je reč o "mini Šengenu", ističe predsednik Vučić, Albanci se stalno pozivaju na Evropu, što koriste kao pokriće, a takvo pravilo u Evropi ne postoji, niti je moguće, jer niko u Evropi to ne može da podrži.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, sve to pokazuje da Albanci od samita u Sofiji ne osećaju podršku evropskih sila kao ranije, pre svega zbog francuske rezervisanosti prema proširenju Unije, što kod Albanaca stvara nervozu, a Srbiji i svima drugima pravi probleme.

-To za nas nije laka pozicija i situacija - istakao je Vučić.

Na konstataciju novinara da je u razgovoru Rame i Tačija o nacionalnom ujedinjenu bilo reči i o pripajanju tri opštine na jugu centralne Srbije tzv. Kosovu, Vučić je ironično uzvratio pitanjem "samo tri?".

On je rekao da od toga nema ništa, ali da je reč o tome da Albanci ponavljanjem takvih priča "uspostavljaju novu normalnost".

Niko nije reagovao na to, rekao je, niti je o tome bilo reči u razgovoru sa Mogerinijevom.

Nije Federika za to, ali nije niko rekao ništa - rekao je Vučić i dodao: Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to celu Evropu, a Srbija će to da ima na umu, ali je najvažnije da se ponaša odgovorno i staloženo, jer na taj način može računati na veće razumevanje.

Šta misli o razgovoru Rame i Tačija reći će albanskom predsedniku Iljiru Meti, pa i Tačiju, s kojima će se videti tokom sastanka Procesa Brdo-Brioni, ali sumnja da će uspeti da im objasni koliko je to loše, opasno i pogubno za region.

Čini se, međutim, kaže Vučić, da Albanci ne žele da čuju ni one koji su za njih mnogo važniji i prihvatjiviji nego on.

Naveo je i da je s Mogerinijevom razgovarao i o evropskom putu Srbije i nekim stvarima iz domena vladavine prava, a da po završetku evropskih izbora, očekuje povoljnije ocene, kao i mogućnost otvaranja novih poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije EU.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Pitao bi ja tu italijansku pi*ulju da se sever Italije odvoji kako bi reagovala.Od*ebi ta nacistička g*vna i da raz*ebemo šipce kako znamo,jer će oni da ih podrže i za preševsku dolinu Vučiću.

arsa

pre 4 godine

''Ne predstoji nama neposredna opasnost od toga'', na žalost, postoji opasnost i to velika.Ova najava je još gora stvar od smaoproglašenja nezavisnosti Kosova.Srbija zbog toga treba da jasno i glasno kaže da je to protivno svakom međunarodnom pravu i da ugrožava mir i bezbednost u Srbiji i regionu.Srbija mora da ima odgovor na ovo ponašanje albanaca a ne da nipodaštava ovakve događaje.Odgovor na ovakve najave Srbija mora da traži sa Rusijom i Kinom.Očekivati pomoć od zapada, koji nam u stvari kroji sve događaje. je ravno samoubistvu.Ovakvim blagim reakcijama ohrabrujemo šiptare da nam uzmu pola Srbije

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija