• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika.rs/Informer.rs

12.05.2019

09:21

SRBIJA U NIŠU POKAZALA MIŠIĆE? DA, SVIMA KOJI NAM NE MISLE DOBRO! Ne propustite novu kolumnu Miroslava Lazanskog!

Politika

SRBIJA U NIŠU POKAZALA MIŠIĆE? DA, SVIMA KOJI NAM NE MISLE DOBRO! Ne propustite novu kolumnu Miroslava Lazanskog!

Podeli vest

O da, parada u Nišu bila je briljantna. Nakon godina vojnog posrtanja od 2012. krećemo napred. Neke zapadne agencije javljaju da je Srbija ovom paradom želela da pokaže mišiće. Tačno, svima onima koji Srbiji ne žele dobro, piše Miroslav Lazanski, čiju kolumnu za Politika.rs prenosimo u celosti:

 

Već sam pomalo umoran i dosadan od komentarisanja komentara njegove ekselencije, američkog ambasadora u Beogradu gospodina Kajla Skota. Naime, njegova ekselencija je izjavila da je "sramota da osuđeni ratni zločinac korača ispred onih koji žele da odaju počast saveznicima koji su umirali boreći se za pravdu i mir u Evropi". Ekselencija je, pretpostavljam, mislila na penzionisanog generala Vladimira Lazarevića, koji je predvodio marš "Besmrtnog puka" ulicama Niša. Ekselencija greši, ljudi koji su koračali u maršu "Besmrtnog puka" ulicama gradova Srbije odavali su počast svojim precima koji su ginuli za slobodu Jugoslavije i Srbije. Naravno, i pripadnicima Crvene armije koji su poginuli u borbama za oslobođenje Srbije krajem 1944.

Ako ekselencija misli da su građani Srbije u „Besmrtnom puku” odavali počast američkim, britanskim, ili francuskim vojnicima koji su izginuli u Drugom svetskom ratu, moram ga razočarati – greši. Jer, sve ono što je Zapad uradio Srbiji u poslednjih 20 godina, od Kosova do poniženja Srbije na prošlogodišnjoj proslavi završetka Prvog svetskog rata u Parizu, sve se to taložilo u duši srpskog čoveka i verujem da učesnicima "Besmrtnog puka" nije ni na kraj pameti bilo da odaju počast saveznicima u Drugom svetskom ratu, osim, naravno, Crvenoj armiji. I ne znam kako se ta ideja uopšte i rodila kod njegove ekselencije. Pošto su učesnici marša nosili slike svojih izginulih i umrlih članova porodice. Nije bilo slika poginulih američkih, britanskih, ili francuskih vojnika. U redu, može se reći da se simbolično marš odnosio i na njih, ali ako bi pitali učesnike, mislim da bi većina to jetko i žustro negirala.

Foto: Informer

Zapadni saveznici nisu nas 2014. godine pozvali na proslavu godišnjice iskrcavanja u Normandiji, iako je Jugoslavija sve do 6. juna 1944. bila drugi front u Evropi. A u Normandiji se tog 6. juna 2014. okupilo društvo u kojem je bilo i nekih čije zemlje sa borbom protiv nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu nemaju blage veze. Jugoslavija je bila jedina zemlja u porobljenoj Evropi u kojoj je od početka do kraja rata postojala slobodna teritorija, bez direktnog oslonca na vojne snage i frontove koje su držali SSSR, Velika Britanija i SAD. Rat smo započeli u uslovima potpuno neravnopravnog odnosa snaga, kako u živoj sili, tako i u tehnici, a završili smo ga kao treća, ili četvrta po snazi saveznička armija u Evropi. Prvi zarobljeni nemački vojnici u porobljenoj Evropi bili su u Užicu. Za slom fašizma i nacizma narodi i narodnosti Jugoslavije dali su najviše što su mogli, oko 1.700.000 života.

Početkom marta 1945. Jugoslovenska armija imala je četiri armije (Prvu, Drugu, Treću i Četvrtu), deset korpusa (Drugi, Treći, Četvrti, Peti, Šesti, Sedmi, Osmi, Deveti, 10, 11. i Korpus narodne odbrane), te jednu Operativnu zonu (Četvrtu), s ukupno 52 pešadijske, sedam divizija Knoja, dve vazduhoplovne divizije, jedinice Ratne mornarice, samostalne jedinice nižih štabova i vojnoteritorijalne komande. Od ukupno 61 divizije, u završnim operacijama za oslobođenje Jugoslavije angažovano je 49 divizija, od kojih 33 na frontu, a 16 divizija u pozadini neprijatelja. U zahvatu fronta, osim pomenute 33 divizije, bile su angažovane dve tenkovske, 24 artiljerijske, sedam inženjerijskih, tri protivavionske i jedna konjička brigada, te više desetina partizanskih odreda. Na zadacima podrške delovale su dve vazduhoplovne divizije i dve samostalne vazduhoplovne eskadrile. U tim završnim borbama 1945. godine Jugoslovenska armija je raspolagala sa: 1.152 topa, 3.634 minobacača, 103 tenka, 19.974 mitraljeza, 222 borbena aviona, 251 brodom...

Gubici koje su Nemci i kvislinške formacije imali u završnim borbama na jugoslovenskom prostoru bili su: više od 100.000 poginulih vojnika, oko 340.000 zarobljenih. To je više od dve trećine od ukupnog brojnog stanja nemačke Grupe armija E.

U Jugoslaviji je u periodu od 1941. do 1945. bilo prosečno vezano borbenim operacijama i drugim oblicima borbe između 30 do 55 fašističkih i kvislinških divizija, a kada se uračunaju i neke manje jedinice, to je od 600.000 do 850.000 naci-fašističkih i kvislinških vojnika.

Foto: Informer

Dajući puni doprinos savezničkoj pobedi nad fašizmom u Drugom svetskom ratu narodi i narodnosti Jugoslavije svrstali su se u isti stroj sa velikim protagonistima moderne istorije. Jer, oslobođenje Jugoslavije u Drugom svetskom ratu delo je bivših Jugoslovena. Nas nisu oslobađali ni Amerikanci, ni Britanci, ni Francuzi. Mi smo sami, uz pomoć Crvene armije u završnim operacijama, oslobodili svoju zemlju.

Što se tiče penzionisanog generala Vladimira Lazarevića, on je posle povratka iz Haga punopravni građanin ove zemlje. Ne vidim zašto ne bi bio na čelu povorke "Besmrtnog puka". Kojim je to našim zakonom zabranjeno? Ako ekselencija Skot to gleda kroz moralnu prizmu, onda su SAD, posle svega što se događalo i još događa oko Kosova, poslednje koje treba da nam drže pridike o moralnim načelima.

O da, parada u Nišu bila je briljantna. Nakon godina vojnog posrtanja od 2012. krećemo napred. Neke zapadne agencije javljaju da je Srbija ovom paradom želela da pokaže mišiće. Tačno, svima onima koji Srbiji ne žele dobro...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pedja

pre 4 godine

Vojska nam je kita a ovog pušača kurca ne treba ni komentarisati.

Ko

pre 4 godine

Sve je lepo rekao, ali je greska sto misli da su "saveznici" pobedili u drugom svetskom ratu, pobedili su nacisti i Nemci, pa zasto nam se svete, sve je rekao u tekstu, jedina slobodna zona u Evropi, prvi zarobljeni Nemacki vojnici, eto to je samo vrh brega zasto nas toliko mrze, pa najveca nacisticka kolonika je Amerika, sta je bilo ko mogao da ocekuje da ce da se desi, pa samo pogledajte kartu danasnje Evrope, ko se podigao na nogr i gde ke najveca nestabilnost i ko dobija od njih pomoc, sve sami saveznici Nacisticke Nemacke, pametnom dosta, a mi mozemo da teoretisemo danima istina je takva.

nina

pre 4 godine

BRAVO LAZANSKI TAKO TAKO SE ODGOVARA SVIMA KOJI NAM ŽELE ZLO PA I ONOM AMBASADORU KOJI NE ZNA ŠTA JE KULTURNO PONAŠANJE U TUDJOJ ZEMLJI ALI TO NE ČUDI JER SU AMERI UMISLILI DA SU UHVATILI BOGA ZA MUDA I DA SU BOGOM DANA NACIJA HAHAHAHA!!!!!

Marko

pre 4 godine

Najveci "zlocin" nasih hrabrih generala, vojnika generalno, na Kosovu je sto su vam pokazli koliko ste jadna armija i pored svih milijardi dolara ulaganja. Pokazali su vam da bi u peshadijskom sukobu bili slomljeni kao shibica. Pokazli su vam da ne mozete osvojiti jedan metar nase zemlje. Pokazli su vam kolike ste kukavice i licemeri, bas kao i vi ambasadore Skote; gospodinom vas ne mogu nazvati, jer se to zasluzuje, a vi niste dorasli tome.

Bane

pre 4 godine

Bravo, Lazanski. Živeli srpski generali. Američka djubrad nikad neće razumeti ponos jer ga nema. Oni se ponose genocidima nad mnogim narodima na zamaljskoj kugli.

samo hrabro

pre 4 godine

juče pokazali misice Zapadu a sutra opet da ih moljakamo da na sagrade još jednu fabriku kablova....

Samosvsna građanska

pre 4 godine

Oni koji Srbiji i njenim građanima žele dobro - oni nisu i ne treba da budu zabrinuti zbog modernog naoruž(av)anja Srbije.

Milos Obilic

pre 4 godine

Bravo , bravo !!! Od kada pratim g-dina Lazanskog , najupecatljiviji i najsazetiji osvrt nase skorasnje istorije

srle

pre 4 godine

Ne loziti se previse. Ipak imamo samo 9 upotrebljivih migova a ne 90.

Ljubo

pre 4 godine

Plasim se ,iz iskustva ,da vojska opet nikada u buducnosti nece odlucivati nista Kao i u proslosti .Gde treba da stavi tacku ,politika naredi stop i povlacenje ,izdaju i predaju .Plasim se da nam je i ovom paradom bacen pesak u oci ,jer Vojska Kosova ,slobodno reci Siptarska Vojna ,pozvana na vezbe NATO ,jos gde to , u nama neprijateljskoj Hrvatskoj . Srbiju niko ne pita !

Ludi Milojko

pre 4 godine

G.Lazanski je sve to lepo rekao, ali onaj deo za americke, britanske i francuske vojnike bas i nije lepo tako da se kaze. Inace kao da je zaboravio da kaze da su britanci isto tako naoruzavali i oblacili partizanske brigade, pa 1. tenkovska brigada je bila naoruzana Stuart tenkovima i AEC bornim kolima dobijenim od engleza, 76mm brdske haubice M1A1 koje su englezi dobili od amerikanaca dane su partizanima i gro artiljerije 3 armije je bio takav, 1. eskadrila NOVJ je bila opremljena Spitfajerima a 2. eskadrila Harikenima, engleski instuktori su obucavali partiane u upotrebi oruzija i taktici....pa veci dio uniformi NOVJ 1944 i 1945 je bile su engleske kaki uniforme, cokule, hrana, puskomitraljezi BREN ( "Brengal" kako su nasi ga zvali) na Naoruzanim Brodovima i Patrolnim Camcima bili su 40mm topovi protivtenkovski , cuveni engleski "2 pounder", minobacaci "stokes" i PT bacaci "PIAT" ( "Dzon Bull", kako su ga nasi zvali), PT topovi 57mm ( 6 pounder).... i sad po g. Lazanskom nisu pobedi kod nas doprineli"zapadni" saveznici, jesu, takvo je vreme bilo tada... a danas danas je to vec nesto drugo....nije lepo sto smo ih izostavili, nemoramo mi biti ko oni, pa to uostalom stalno ponavljamo...

branko1

pre 4 godine

Bravo gospodine Lazanski.Rečeno je sve što je trebalo da se kaže I sve istinito I bez preterivanja,mada zvuči veličanstveno I herojski.Nisu nas pozvali na godišnjicu iskrcavanja u Normandiji ,znajući da bi mnogi od tih "velikana"ostao u senci jedne Jugoslavije,zemlje ,možda teritorijalno male, ali po svemu veće od tih "velikana".Važno je da se mi ponosimo našim udelom u pobedi nad fašizmom I da se sa ponosom sećamo žrtava koje smo položili u toj grandioznoj pobedi.Slava za 1,700000 heroja koji su dali život za naš bolji I slobodan život

SS

pre 4 godine

Frajeru novinarski,obuzdaj se malo jer mišići se pokazuju na terenu,bojištu.

Dec

pre 4 godine

U tim završnim borbama 1945. godine Jugoslovenska armija je raspolagala sa: 1.152 topa, 3.634 minobacača, 103 tenka, 19.974 mitraljeza, 222 borbena aviona, 251 brodom Šta mislite g. Lazanski, od koga smo dobili svo to naoružanje, pogotovo avione? Od Amera i Britanaca.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija