• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

12.05.2019

18:44 >> 18:52

NATO SPREMA I KOMŠIJE ZA OBRAČUN SA SRBIJOM?! Alijansa uvežbava vojske 14 zemalja NADOMAK GRANICA NAŠE ZEMLJE!

Politika

NATO SPREMA I KOMŠIJE ZA OBRAČUN SA SRBIJOM?! Alijansa uvežbava vojske 14 zemalja NADOMAK GRANICA NAŠE ZEMLJE!

Podeli vest

Učešće takozvane "vojske Kosova" na NATO vojnim vežbama u Hrvatskoj je nastavak politike koju zapadni centri moći već godinama sprovode prema Zapadnom Balkanu, a pogotovo prema Srbiji, kaže za Sputnjik nekadašnji šef Vojnobezbednosne agencije general Momir Stojanović.

U Hrvatskoj je tokom maja i juna planirano održavanje tri međunarodne vojne vežbe, u kojima će učestvovati i pripadnici takozvane „vojske Kosova", a prva je počela 10. maja povodom obeležavanja 10. godišnjice članstva Hrvatske u NATO. 

"Immediate Response 19", "Astral Knight 19" i "Swift Response 19" nazivi su vežbi u organizaciji Komande kopnenih snaga za Evropu (USEUCOM), koje će se u koordinaciji s NATO članicama i partnerskim zemljama održati u Hrvatskoj.

Prva vežba "Immediate Response 19" trajaće do 6. juna na teritoriji Hrvatske i na području Slovenije i Mađarske. U vežbi će učestvovati 1.600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, tzv. Kosova, SAD, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Litvanije, Severne Makedonije, Italije i Nemačke.

Sledeća "Astral Knight 19" je vežba Američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi (USAFE), koja će biti održana od 3. do 6. juna, a potom sledi "Swift Response 19", koja će se odvijati na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji tokom juna.

SKANDAL JE ŠTO SU SLOVENIJA I HRVATSKA U EU, A SRBIJE NE: Lagard žestoko isprozivao Brisel i protivnike naše zemlje u Francuskoj!

U tim vežbama će učestvovati oko 750 pripadnika Hrvatske vojske i oko 4.500 pripadnika oružanih snaga saveznika i partnerskih zemalja, oko 60 vazduhoplova, više od 30 helikoptera i oko 800 vozila, saopštilo je Ministarstvo obrane Hrvatske.

Stojanović podseća da po Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji 1244 uopšte nije predviđeno da Kosovo može imati oružane snage, ali je Zapad prećutno prešao preko formiranja „vojske Kosova", a sada ide korak dalje, da takvu nelegalizovanu vojsku pozivaju na vežbe u okviru NATO-a.

Sagovornik Sputnjika pretpostavlja da je na delu zaoštravanje odnosa između Istoka i Zapada preko Balkanskog poluostrva.

- Mislim da je to, na neki način, odgovor NATO-a, pre svega SAD, na vojnu parade koja je održana u Nišu, da bi se na neki način napravio balans i poslala poruka kosovskim Albancima da je NATO garant njihove bezbednosti, iako Kosovo nije u sastavu NATO - smatra Stojanović.

DODIK OPET POKOPAO PLANOVE SAD I SARAJEVA: Srbi će svoje oficire školovati u Srbiji, NEĆE BITI VOJNE AKADEMIJE BIH!

On podseća da Kosovo već odavno sa Vojskom Republike Albanije organizuje zajedničke obuke i vežbe, tako da je to jedna „jako teška situacija kad je u pitanju bezbednost Srbije", a vojnim vežbama u Hrvatskoj, na kojima učestvuju vojske Albanije i Kosova, šalje se loša poruka Srbiji.

- Očigledno da klizimo u neki rasplet, neko zaoštravanje oko ovog 'Gordijevog čvora' na prostoru Zapadnog Balkana i stvarno nisam optimista i ne vidim da se diplomatskim ili nekim drugim sredstvima može nešto rešiti. Faktički, ovo će potrajati, mišići će se trenirati nad Srbijom i kako će to ispasti - to teško može bilo ko da predvidi u Srbiji - zaključio je Stojanović.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ljubiša

pre 4 godine

14.zemalja?Pa,malo vas je još uvek za Srbiju,nemoj posle opet da kukate NATO HELP PLIZ...

grof01

pre 4 godine

Za srbiju je puno i dobar bataljon naoružan pješadijskim oružjem. Pokazalo se to 90ih :) Srbi su jaki samo kad s druge strane su civili bez oružja.....u suprotnom traktori i bježanija! Nikad i nijedan put u čitavoj istoriji,srbija nije dobila niti jedan rat! 90ih su bili najjači,ukrali svo oružje JNA,druge republike potpuo razoružane i.....srija ostala bez 1/4 teritorije.Da nije žalosno bilo bi smješno

MILE BANJALUKA

pre 4 godine

Pa hvala im što su konačno skinuli maske,vježba sa vojskom tzv.kosova znači EU ni ti nama takva baš i nisi potrebna.Dosta sa ponižavanjem i Srbije i naroda i predsjednika Vučića.

Anti

pre 4 godine

Hvala Bogu da su sada naoružani i za dom spremni i imaju vojsku za razliku od 91g kad nisu imali ništa pa ih napala peta sila u Evropi i toliko porušila i pobila i napravila genocid? ZAŠTO TO NE NAPIŠEŠ?

Antitenk

pre 4 godine

Ma beše to super parada i uzaludno bacanje para nego hoće li ti tenkovi i helikopteri i sva ta čuda uspeti bar da maknu takse ako ništa drugo?

Kažu

pre 4 godine

Papa Franja je juče zvanično dozvolio hodočašća u Međugorje koje već sada zovu "ispovedaonica Evrope"!

Marcco

pre 4 godine

Pa naravno da ih sprema. Zar je neko ozbiljno pomislio da bi Amerikanci ušli sa pešadijom? To prepuštaju budalama a oni uđu kad ovi prvi izginu.

Jokan

pre 4 godine

Ljudi samo vežbaju. Pa tu ima i bosanskih srba na vežbi.

Mali Perica

pre 4 godine

E bas tako mali Perica zamislja kako ce svi nadrljati od nase sile.... ha ha ha ha... Mali Perice sa velikim mozgom, blago nama sa tobom i tebi slicnim... ne daj Boze da dodje do rata, oduvali bi nas da ne znamo gde bi se ponovo sastavili... Rusi nam j.bu majku, prave baze po Srbiji, navlace nas kao gusane i sta ste mislili? Da ce NATO mir o da gleda ili da se zalede od straha... Znaju nasi da bi nas ovi nabumbali ko mlade jarice i nece im pasti na pamet ku.cenje... ali za publiku (malog Pericu) lepo zvuci... he he he he.

Slobodni građanin

pre 4 godine

Ovoga puta ja ću da organizujem koncerte podrške u Beogradu... Ko zna, možda kasnije postanem i ja ministar odbrane

VLADO

pre 4 godine

SVI SU PROTIV VAS.JOS KAD VAM ZABRANE PREKO GRANICA

Miloš Milošević

pre 4 godine

Dovoljno mi je da znam, ko je ko, u poslednjem borbadovanju Srbije. samo sad nema pokojnog Slobe da se zarobljeni puštaju na slobodu, nema toga više. A šta ćete oovde, postradaće svi oni. NO PAIN NO GAME !

Rastko

pre 4 godine

Kad mi vežbama sa nekim to je za mir,a kad drugi vežbaju pa i u Africi to je spremanje protiv Srbije od 6,8 miliona stanovnika većinom preko 40 god.

Goran

pre 4 godine

Opet neka zavera, ali malo morgen, takve vežbe se planiraju daleko unapred i plan se objavljuju pocetkom godine , ima sve na stranicama MO Hrvatske. Ove godine je planirano 16 velikih manevara, što međunarodnih što domaćih. Za razliku od Srbije gde se planirana parade odjednom ukine i održe vojne vežbe da bi se pariralo hrvatskoj vojnoj vezbi koja je najavljena godinu unapred.

tadija64ZEMUN

pre 4 godine

sto pre se uclaniti u ODKB i EAEU ,e onda lagano,NIKAD u EU

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija