• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.05.2019

13:46

(VIDEO) DAČIĆ AUSTRIJSKOM STUDENTU: U Prvom svetskom ratu je ubijeno više od milion Srba, a vi me pitate samo za Srebrenicu!

Politika

(VIDEO) DAČIĆ AUSTRIJSKOM STUDENTU: U Prvom svetskom ratu je ubijeno više od milion Srba, a vi me pitate samo za Srebrenicu!

Podeli vest

Ne bi bilo istorijski pravedno da posle svega što se dešavalo na teritoriji Evrope u 20. veku jedino srpski narod bude obeležen kao genocidan, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da Srbija priznaje da je u Srebrenici počinjen zločin, ali da je protiv politizacije termina genocid

 

Šef srpske diplomatije je to rekao odgovarajući na pitanje austrijskog studenta sa Diplomatske akademije iz Beča kojima je u Ministarstvu spoljnih poslova održao predavanje, a koji ga je pitao zašto se Srbija ne ponaša u skladu sa međunarodnim pravom ne priznajući da je u Srebrenici počinjen genocid.

Dačić je kazao da se pitanje termina genocida veoma politizuje i zloupotrebljava i da je Srbija baš zato veoma oprezna kada su u pitanju ti termini.

- Nesumnjivo je da su u Srebrenici počinjeni zločini i mi ih nikada nismo osporavali. Parlament je doneo deklaraciju gde je prihvatio presudu Međunarodnog suda, ali osuđuje i sve druge zločine protiv Srba. Ne možete se obazirati na osudu samo jednog zločina, a da ne osudite i zločine protiv Srba koji su se desili na tom prostoru i koji su prethodili tom zločinu - kazao je Dačić.

Podsetio je i da je ta zona bila pod zaštitom UN-a i upitao ko je odgovoran za to.

Navodeći da je Sud odbacio odgovornost Srbije, šef srpske diplomatije je kazao da je genocid organizovana akcija države prema pripadnicima jedne zajednice protiv koje se preduzimaju mere u cilju njenog uništenja.

- Ne možete na teritoriji jedne opštine da sprovedete genocid uzimajući u obzir celu BiH - kazao je Dačić.

Istakao je da poštuje svaku žrtvu i dodao da su činjeni mnogo veći zločini u našoj istoriji koji nisu proglašeni genocidom, uključujući i zločine nad više stotina hiljada Srba koji su pobijeni u koncentracionim logorima za vreme ustaške države.

- Pitanje genocida nije postojalo pre Drugog svetskog rata u pravnoj teoriji, ali sada mnoge zemlje u svetu donose rezolucije genocida Turaka prema Jermenima i ako se to desilo davno, pre nego što je termin genocida uveden u pravnu terminologiju - naveo je.

Podsetio je da je u Prvom svetskom ratu ubijeno 28 odsto srpskog stanovništva, navodeći da je to više od milion ljudi.

- I sada ćete vi da me pitate za genocid, o tome što se desilo u Srebrenici - istakao je Dačić.

Ističe da je Srbija osudila taj zločin na način na koji je on definisan presudom Međunarodnog suda pravde.

- Ovo je pokušaj da se Srbi učine genocidnim narodom, a rezultat svega toga je da je u Sarajevu živelo 150.000 Srba, sada ih ima manje od 10.000, u Hrvatskoj je živelo 560.000 Srba, sada ih ima 180.000, u Prištini je živelo više od 40.000 sada ih ima manje od 100. Kada neki narod vrši genocid, kada je vršen Holokaust prema Jevrejima, Jevreja je bilo manje na kraju, a ne Nemaca. Ovde nešto nije u redu - naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije je dodao da svako ko je pravio zločine treba da odgovara, ali da je Srbija protiv politizacije pojma i termina i upotrebe takvih izraza koji bacaju kolektivnu krivicu na jedan narod.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
grof01

pre 4 godine

Koji cirkusant.Srbija prihvata presudu medjunarodnog suda o genocidu u srebrenici,ali on ne želi da politizuje i nazove stvari onakvim kakve jesu. Poklati 8000 ljudi,vezanih žicom i s povezom na očima(po svjedočenju četnika koji je učestvovao u genocidu) u tri dana i istrijebiti kompletan jedan grad ,nije genocid??? Stoka četnička

Hrki

pre 4 godine

Poznato Srpsko viđenje povijesti. Svi su krivi osim nas Srba

Saradžogla

pre 4 godine

Kakve veze ima Srbija sa događajem u Srebrenici.Je l' su tamo bili vojnici iz Srbije?Nisu bili.Dačiću,davaj svetu istinu da narod Srbije CEO VEK ispašta zbog rabota srba iz Bosne.Njihov prokleti gavrilo čeko sa nadimkom princip je kukavički prvo ubio Sofiju pa Ferdinanda i tri deteta učinio siročićima.A onda se Srbiji Austrougarska osvetila.MILION i 250 hiljada mrtvih srba! 1 250 000!A Austrougarska je u svemu Srbiju pomagala.

PetarS

pre 4 godine

Dacic je trebao studentu da predlozi da pogleda Norveski dokumentarac "Izdani Grad". Tamo je SVE objasnjeno.

MilosObilic1389

pre 4 godine

На Балкану само је српски народ био изложен ГЕНОЦИДУ...Само су СРБИ страдалнички народ...Остали ... - покушавају фалсификатима и обманама да замене улогу ЏЕЛАТА коју су имали и коју и данас имају у односу на СРБЕ, и српске ЖРТВЕ; који су вечити страдалници, зато што су ПРАВОСЛАВЦИ и што је још важније... - СВЕТОСАВЦИ, који праштају свима и остављају БОГУ да им суди...Зато на овом свету од СОТОНИСТИЧКИХ СЛУГУ не очекујете милост или разумевање... Носимо КРСТ на леђима...БОГ ЈЕ СРБИНА СТВОРИО ЗА МУКУ И ТРПЉЕЊЕ - а не за хедонизам... Зато смо вечито на искушењеима...Тешко то може неки "студент" из Беча ( из Белог света...!) да схвати,... Ја бих му одговорио једноставније: "Питајте ХЕР вашег Нобеловца Петера Хандкеа"...Он би Вам понајбоље то објаснио...!! Прочитајте Петера Хандкеа, можда вам разбије индоктринацију....?!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija