• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: IN4S

16.05.2019

16:09

ZOGOVIĆ ODRŽAO BUKVICU MILOVCIMA: Oficirima da budu uzor Putnik, Mišić, Stepanović i Vukotić, a ne Tuđman

Politika

ZOGOVIĆ ODRŽAO BUKVICU MILOVCIMA: Oficirima da budu uzor Putnik, Mišić, Stepanović i Vukotić, a ne Tuđman

Podeli vest

Našim oficirima u skladu sa viteškom crnogorskom vojničkom tradicijom uzori bi trebali biti Radomir Putnik, Živojin Mišić, Stepa Stepanović, Petar Bojović, Janko Vukotić kao i brojni heroji iz nedavnih ratova koji su branili narod i slobodu


Danas je pred nama jedan prilično neuređen, kontradiktoran i trgikomičan predlog zakona sa ciljem da se neprimećeno legitimišu skrivene namere i obespravljivanje pripadnika vojske Crne Gore, rekao je Milun Zogović, poslanik Demokratskog fronta, na današnjoj sednici Skuštine Crne Gore.

Parlament raspravlja o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Crne Gore.

- Ovim predlogom zakona članom 31 stavlja se znak jednakosti između očuvanja teritorijalnog integriteta Crne Gore i naprimer Albanije ili Hrvatske, jer je interes NATO-a glavni državni interes Crne Gore, tako da će naši vojnici potencijalno morati da gini za interese, naprimer Hrvatske i Tirane ili da ratuju protiv vojske Srbije na Kosmetu - istakao je Zogović i dodao:

- Gospoda iz vlasti nas decenijama ubeđuje da Crna Gora nema neprijatelje, te da je profesionalna vojska najbolji bezbednosni okvir. Kako to, da dok nismo bili članca NATO-a nije bilo potrebe za rezervnim sastavom, a sada da je to imperativna obaveza o čije oglušivanje se propisuje novčana kazna do 1500 evra.

Zogović ističe da se nameće i obaveznost odlaska u NATO misije kako bi se dodatno promovisao princip dobrovoljnosti na vaš način.

Zakonski tekst nije mogao da sakrije šaljivost i „vickavost“ pa se u članu 23 postojećeg zakona pored reči struktura senzacionalno dodaju i reči brojna.

- Propisuje se takođe i ugovorno školovanje i odabir vojne akademije na kojoj će se školovati budući oficiri. Našim oficirima u skladu sa viteškom crnogorskom vojničkom tradicijom uzori bi trebali biti Radomir Putnik, Živojin Mišić, Stepa Stepanović, Petar Bojović, Janko Vukotić kao i brojni heroji iz nedavnih ratova koji su branili narod i slobodu. A vi gospodo kadete šaljete da se obučavaju na vojnoj akademiji koja se zove ni manje ni više nego Dr Franjo Tuđman. Pa ne bi čudilo da uvedete i obavezne časove torture, kod Tačija i Haradinaja kako bi prenosili lična iskustva u vađenju organa - oštro je osudio Zogović i naglasio:

- Posebno je problematično što se ovim zakonom otvara mogućnost za zakonit progon, na verskoj političkoj ili nekoj drugoj osnovi. Članom 44 predloga izmena zakona uvodi se kategorija takozvanih "bezbednosnih smetnji" kao uslov za unapređenje i postavljanje na formacijsko mesto. A Ministarstvo odbrane će bližim propisom urediti pitanje takozvanih "smetnji".

Zogović dodaje da će ministar Bošković neometano čak i zakonito u skladu sa nakaradnim izmenama, moći da nastavi progon "nepouzdanih elementa" kako u režimskim krugovima oslovljavaju one koji nisu „dukljani“ i koji ne podržavaju politiku aktuelne vlasti.

- I dok ste se decenijama obrušavali na JNA, Vojsku Jugoslavije i Vojsku Srbije i Crne Gore, ovim zakonom propisujete mogućnost počasnih činova za oficire koji su pripadali tim, po vama neprijateljskim armijama, a za nagradu će te se setiti da te oficiri pozovete na proslavu dana bezbednosti, kao svedoke vojničke tradicije - smatra Zogović i zaključuje:

- Poštovani građani, vojnici i oficiri, ne smemo dozvoliti da našu časnu vojničku tradiciju zamagle par decenija vlasti DPS-a koja je na izdisaju. Nema veće časti i privilegije nego biti naslednik časne i viteške vojničke tradicije Crne Gore sa Martinića, Krusa i Mojkovca. I završiću sa omiljenim citatom DF-a Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija