• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Paunović

18.05.2019

08:55

PAZITE AKO DANAS IDETE U "IKEU"! U katalogu jedna, A U SALONU ŠEST PUTA VIŠA CENA!

Politika

PAZITE AKO DANAS IDETE U "IKEU"! U katalogu jedna, A U SALONU ŠEST PUTA VIŠA CENA!

Podeli vest

Ormarić sa fiokama i policama iz nove kolekcije u brošuri reklamiraju po 4.899, a u robnoj kući ga prodaju za čak 29.999 dinara

Kompanija "Ikea" u katalozima reklamira svoje proizvode po nerealno niskim cenama, a onda ih u svojoj robnoj kući prodaje za nekoliko puta veći iznos i na taj način dovodi svoje kupce u zabludu, otkriva "Zaštitnik potrošača"!

Vade se na grešku

"Ikea" je morala ovoj ženi da proda ormarić po akcijskoj ceni koja je istaknuta u katalogu, čak iako je u pitanju greška
Nenad Bumbić, Zaštita potrošača

Stručnjaci za naš list upozoravaju da je ovo klasično dovođenje potrošača u zabludu i navođenje na lošu ekonomsku odluku. Pored toga, svaki kupac koji vidi reklamu u katalogu i zaputi se u njihov prodajni prostor kod Bubanj potoka, što, složićemo se svi, nije nimalo blizu grada, ostaće bez nekoliko stotina dinara koje će za džabe potrošiti na benzin.

Naime, "idasen" ormarić sa vratima i fiokama u "Ikeinom" katalogu reklamira se po ceni od samo 4.899 dinara, ali ako odete u njihovu radnju kako biste pazarili ovaj superjeftin proizvod, doživećete neprijatno iznenađenje. Na rafu ispod ovog proizvoda sačekaće vas šest puta veća cena, čak 29.999 dinara.

Navukli kupce

Na ovu prevaru ukazala nam je Ivana Bajić iz Mladenovca, koja je samo zbog ovog ormarića odlučila da pređe put do "Ikee".

- Rešila sam da renoviran svoju kancelariju, pa već danima gledam kataloge sa popustima raznih proizvođača nameštaja. U jednom trenutku prelistavajući "Ikein" prospekt naišla sam na super ormarić sa fiokama i policama iz nove kolekcije. Kada sam videla cenu od samo 4.899 dinara, bila sam, malo je reći, oduševljena. Na trenutak sam se zapitala što je tako jeftin, ali onda sam shvatila da verovatno samo pokušavaju da na taj način izreklamiraju novu kolekciju, pa zbog toga nude promotivnu cenu. "Ikea" mi nije baš ispred kuće i benzin me košta bar hiljadu dinara, ali kada sam se preračunala koliko ću zapravo novca da uštedim kupovinom ovog ormarića, odlučila sam da ipak brzo krenem ka tamo da se ne bi sve rasprodalo - priča Ivana.

Foto: informer

Loše iskustvo

Naša sagovornica dodaje da je zbog prevare u oglašavanju ove švedske kompanije ona ostala i bez svog ormarića i bez para.

- Sva srećna što ću kupiti super stvar za jako male pare, zaputila sam se ka delu sa nameštajem, kad tamo, hladan tuš! Umalo mi se ne sloši kada sam videla da umesto superjeftinih 4.899 dinara stoji daleko veća cifra. Na belom plastificiranom parčetu papira stajalo je da moj superjeftin ormarić košta čak 29.999 dinara. Nisam se lako dala, sigurna da je u pitanju greška, potražih prodavca. Međutim, doživela sam još jedno neprijatno iznenađenje. Nije mu uopšte bilo jasno otkud meni ta akcijska cena. Bila sam veoma razočarana, ali i ljuta što su me prevarili da dođem čak ovamo. Verovatno su se nadali da će svako koga ovako navuku da dođe do robne kuće, kad je već tu, usput kupiti još neke stvari i sitnice za kuću. Ali ja iz inata nisam htela ni da pogledam bilo šta drugo, bila sam previše besna. Tako sam ostala i bez svog superjeftinog ormarića i bez novca koji sam bezveze dala na gorivo - kaže Ivana.

"IKEINE" PLAFONJERE PADAJU NA GLAVU! Još jedan u nizu proizvoda švedske kompanije koji se IZ BEZBEDNOSNIH RAZLOGA POVLAČE SA TRŽIŠTA!

EVO KAKO "IKEA" MALTRETIRA KUPCE! Proizvode na 50 % popusta NAPLAĆUJU PO PUNOJ CENI, za povraćaj novca čeka se u redovima!

EVO KAKO NAS U IKEI PRAVE BUDALAMA! Kad fiskalni račun izbledi, GARANCIJA NE VAŽI!

 

 


Bumbić: Ovo je slučaj za inspekciju

Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić ističe da je "Ikea" prekršila zakon kada je odbila da Ivani ormarić naplati po ceni iz kataloga.
- "Ikea" je morala ovoj ženi da proda ormarić po akcijskoj ceni koja je istaknuta u katalogu, čak i ako je u pitanju greška! Po zakonu, svaki trgovac je dužan da proda robu za novac za koji je reklamira. Iako trgovci u svojim katalozima naglašavaju da se ograđuju od eventualne greške u kucanju, to ne znači da oni nisu dužni da proizvod prodaju po najnižoj ceni istaknutoj na rafu ili u promotivnim katalozima. U suprotnom bi svako mogao da reklamira robu po ceni koja mu se učini atraktivna za kupce, a onda da prodaje po znatno skupljoj. To ne može da se radi - naglašava Bumbić i dodaje:
- Takođe, ovo je klasičan primer dovođenja potrošača u zabludu i teranje na lošu ekonomsku odluku jer je konkretno ova žena dala određeni novac iz svog džepa kako bi došla do "Ikee", a ostala je bez željene kupovine zbog tuđe greške. Ona treba da obavesti tržišnu inspekciju o ovom slučaju, kako bi njihove ekipe izašle na teren i videle o čemu se tu radi - kaže Bumbić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gerga

pre 4 godine

Cuj besna a dosla iz Mladenovca, presla 20 km. Koja to kola trose 8L goriva na 40 km? Sta bi da je dosla iz Nisa ili Subotice? Nemojte loziti ljude, izmisljen tekst.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija