• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

19.05.2019

07:59 >> 21:38

(VIDEO) SRPSKA LISTA OSVOJILA 94,24 ODSTO GLASOVA! PREDSEDNIK VUČIĆ: Pokazali ste kako se bori za državne interese Srbije, ČESTITAM VAM VELIKU POBEDU!

Politika

(VIDEO) SRPSKA LISTA OSVOJILA 94,24 ODSTO GLASOVA! PREDSEDNIK VUČIĆ: Pokazali ste kako se bori za državne interese Srbije, ČESTITAM VAM VELIKU POBEDU!

Podeli vest

Kandidati Srpske liste za gradonačelnike na današnjim vanrednim lokalnim izborima pobedili su u sve četiri opštine na severu Kosova i metohije, osvojivši veći broj glasova uz veću izlaznost nego na lokalnim izborima 2017.

21.20 - Kod spomenika Knezu Lazaru, pobednicima se telefonom obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Hoću da se zahvalim ljudima koji su glasali danas, provocirani od svih, pozivani da ne glasaju. Naši ljudi su pokazali danas ogromnu energiju i želju da se bore. Ovim nisu rešeni naši problemi, ali smo pokazali da ćemo da se borimo za interese srpskog naroda, posle svih pritisaka ucena i užasnih uvreda, strašnih reči koji su protiv Srpske liste izgovarali Albanci ali i neki Srbi, ovo je najbolja potvrda jedistva i bobe za državni interes.

Vi danas čuvate i KiM i naš narod. Videćemo se u Beogradu pre sednice Narodne skupštine da vidimo šta ćemo dalje. Ono što obećavam je da ćemo biti zajedno sa vama i kada je teško, i kada je teže od onoga što očekujemo, rekao je Aleksandar Vučić u svom obraćanju Srbima kod spomenika Knezu Lazaru.

21.10 - Srpska lista je osvojila ukupno 94,24 odsto glasova. U Sevrnoj Mitrovici 90,18; u Zubinom Potoku 95,45; u Leposaviću 98 odsto i Zvečanu 94,2 odsto glasova birača.

20.30Sva četvorica kandidata Srpske liste, Goran Rakić, Zoran Todić, Vučina Janković i Srđan Vulović, stigli su u centar severne Mitrovice kod spomenika knezu Lazaru, gde je počela proslava pobede kandidata najače srpske stranke na KIM.

Foto: A.G.

Goran Rakić

20.10 - Naši kandidati odneli su ubedljivu apsolutnu pobedu u opštiama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Kosovska Mitrovica, čime je srpski narod na seveu KiM još jendom nedvosmisleno i skoro jednoglasno potvrdio spremnost da odlučno brani svoj opstanak i politička prava na KiM i organsku vezu sa svojom državom Srbijom", rečeno je večeras u Srskoj listi. 

Foto: A.G.

SLAVLJE MOŽE DA POČNE: Vučina Janković kod spomenka Knezu Lazaru

Gradonačelnik u severnoj Mitrovici biće Goran Rakić, u Zvečnu Vučina Janković, Zubinom Potoku Srđan Vulović, a u Leposaviću Zoran Todić.

Foto: A.G.

Zoran Todić

Oni ocenuju da je tako propao poziv na bojkot onih u Srbiji, koji su hteli da sever Kosmeta gurnu u ruke Albanaca. 

Foto: A.G.

Srđan Vulović

20.00Prema podacima CIK-a do zatvaranja u Kosovskoj Mitrovici na glasanje izašlo je 8.545 birača odnosno 38,74 odsto.
 

U Zubinom Potoku svoje biračko pravo iskoristilo je 4.331građana odnosno 50.74 odsto. U Leposaviću na birališta izašlo je 7.550 biračača odnosno 41.57 dok je u Zvečan glasalo 4.169 građana odnosno 45.17 odsto biračkog tela u ovoj opštini. Za sve opsstine je 44,05 odsto.

Foto: Tanjug

 

19.01 - Birališta zatvorena, još glasaju samo oni koji su se zatekli na biračkim mestima u 19 časova. Biračka mesta bila su otvorena jutros od sedam sati, a građani su birali gradonačelnike u Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Glasalo se na 87 biračkih mesta, a u okviru 44 biračka centra upisano je oko 58.000 registrovanih glasača. 

Izbore je raspisala prištinska administracija pet meseci nakon što su predsednici tih opština podneli ostavke, što je bila njihova reakcija na odluku Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije. 

18.20 -  Do 16 sati svoje glasačko pravo iskoristilo je 35 odsto upisanih birača sa severu KIM. U Leposaviću glasalo je 34 odsto, u Zvečanu 38, severnoj Mitrovici 33, a u Zubinom Potoku 39 procenata upisanih birača, saopštila je akreditovana NVO za praćenje izbora Demokratija na delu. Birališta se zatvaraju u 19 sati.

17.25 -  Izlaznost u četiri opštine na severu KIM u kojima se danas biraju gradonačelnici raste u popodnevnim časovima.

15.51 - Prema podacima CIK-a do 15 sati u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 30 odsto odnosno 6.617 upisanih birača. U Leposaviću je glasalo 33,05 odsto, odnosno 6.003 birača, dok je u Zvečanu na glasanje izašlo 34,34 odsto, odnosno 3.169 birača.

Foto: tanjug

 

Prema podacima CIK-a, u Zubinom potoku izlasnost je bila 34,45 odsto, odnosno 2.940 birača.

14.05 - Na izbore na severu Kosova i Metohije do 12 sati u Leposaviću je izašlo 24 odsto birača,  u Zvečanu 21 odsto, u severnoj Mitrovici 20, dok je u Zubinom Potoku svoje građansko pravo iskoristilo 18 odsto birača, saopštila je NVO Demokratija na delu koja je akreditovana za posmatranje izbora na severu KIM.

10.32 - Raseljeni sa Kosova i Metohije koji žive na području Kraljeva jutros su krenuli da glasaju na izborima za četiri opštine na KiM.

Kako prenosi regionalna RTV Kraljevo, oni su autobusima, kombijima i privatnim automobilima krenuli da ispune svoju građansku dužnost.

U pratnji raseljenih je i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, koji je rekao da će raseljeni glasati u Leposaviću, Zubinom potoku i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

10.00 - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić i predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun apelovali su danas na Srbe da u što većem broju izađu na izbore za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu Kosova.

Foto: Pink.rs

Đurić je gostujući na TV Pink ponovio da je cilj albanskih političara u Prištini da kroz izborni proces pokušaju da "zauzmu" opštine s većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije i da se stvara atmosfera zastrašivanja Srba da ne izađu na izbore i da oni tako proguraju svoje predstavnike za gradonačelnike.

- Ne želim da verujem da je to moguće i važno je da ne dozvolimo da Albanci isprovociraju sukobe unutar Srba. Naš  -", rekao je Ðurić i dodao da bi izbor nekoga od albanskih predstavnika za gradonačelnika opština na severu značilo reprizu scenarija u Prizrenu, Ðakovici gde skoro da nemamo ili imamo zanemarljiv broj predstavnika Srba.

8.43 - Srbi u kolonama izlaze i na birališta u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Foto: A. Grbović

8.35 -Ispred biračkih mesta u severnoj Mitrovici pojačano je prisustvo pripadnika Kosovske policije.

Foto: A. Grbović

8.34 - Biračko pravo iskoristio je i predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić koji je rekao da su izbori veoma važni, imajući u vidu, kako je rekao izazove koji dolaze iz Prištine.

- Građani moraju biti svesni celokupne situacije. Moramo biti jedinstveni, da pokažemo da želimo da ostanemo na ovim prostorima i da sačuvamo srpske institucije. Veoma je važno da izborni dan protekne bez problema, rekao je on.

Foto: A. Grbović

8.20 - Glasao kandidat Srpske liste Goran Rakić.

- Građani su shvatili važnost ovih izbora, ovog referenduma, koji za nas znači opstanak i ostanak na ovim prostorima. Pozivam građane da što masovnije izađu na birališta, ne samo stanovnike Mitrovice, već i Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića. Treba da pokažemo koliko nam je stalo do jedinstva, zajedništva i do toga da ostanemo na ovim prostorima - rekao je Rakić.

Na pitanje novinara albanskih medija da li će priznati izbore ako pobedi albanski kandidat, Rakić je rekao da su građani ti koji biraju.

8.15 - Srbi u kolonama izlaze na glasanje za gradonačelnika severne Mitrovice. Kolonu od preko hiljadu i po građana predvodio je kandidat Srpske liste Goran Rakić. Građani su se najpre okupili kod spomenika knezu Lazaru a zatim su pošli ka biračkim mestima u Tehničkoj školi.

Foto: A. Grbović

8.00 - Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je nakon što je glasao u Tehničkoj školi da su današnji izbori veoma važni i da su, prema informacijama koje ima, sva birališta otvorena na vreme.

- Nadam se da će izborni dan proteći u najboljem redu kao što je i počeo. Najbitnije je da svi rade svoj posao. Veliko je interesovanje građana da iskoriste svoje biračko pravo i da sami odrede svoju budućnost - rekao je Simić.

7.00 - Otvorena su birališta na severu Kosova i Metohije.

U severnoj Mitrovici građani će se opredeljivati između tri kandidata i to Gorana Rakića iz Srpske liste, Erdena Atićija kojeg je kandidovalo Samoopredeljenje i Gonđe Čauši iz PDK.

 

Foto: A. Grbović

Birači iz Leposavića na glasačkom listiću će, takođe, imati tri imena i to, Srpska lista kandidovala je Zorana Todića, Samoopredeljenje Fisnika Veseljija a kandidat PDK je Šaćir Hetemi.

Kandidat Srpske liste u Zvečanu je Vučina Janković, Samoopredeljenja Iljir Peci a PDK Avdi Peci.

 

Foto: A. Grbović

U Zubinom Potoku Srpska lista kandidovala je Srđana Vulovuća, kandidat Samoopredeljenja je Ljiridone Kahrimani a PDK Husein Mehmeti.

Na ovim vanrednim izborima pravo glasa imaće 58.520 birača, što je za 1.507 glasača više u odnosu na poslednje lokalne izbore koji su održani 22. oktobra 2017. godine.

Na severu Kosovske Mitrovice pravo glasa imaće 22.242 birača, u Leposaviću 18.390, u Zvečanu 9.276 i u Zubinom Potoku 8.612. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
KiM

pre 4 godine

Ma kakva je to pobeda a samo nepotrebno bacanje novca jer su idioti srpski gradonačelnici dali ostavke da idu protiv Haradinaja i takse i vojske kosova na kraju se išlo na izbore a takse ostaju i vojska im za dom spremna i vežb ai učiu od hrvata tamo........

KiM

pre 4 godine

Ma kakva je to pobeda a samo nepotrebno bacanje novca jer su idioti srpski gradonačelnici dali ostavke da idu protiv Haradinaja i takse i vojske kosova na kraju se išlo na izbore a takse ostaju i vojska im za dom spremna i vežb ai učiu od hrvata tamo........

Prva Albanska Zapoved Srbima

pre 4 godine

Poštuj zemlju u kojoj živiš da u njoj dugo živiš i dobro ti bude ili ima da te ne bude!

Karma

pre 4 godine

A beše to super parada i uzaludno bacanje para nego hoće li ti tenkovi i helikopteri i sva ta čuda uspeti bar da maknu takse ako ništa drugo...nego šta kažu Šešelj i ekipa četnika i vojvoda na to da je za ovu godinu i turističku sezonu najavljeno najjače globalno zagrejavanje šta je divno čuti? Čeka se ove godine srećnih 13milijarde zarade od turizma u kasi RH a svake godine će biti sve više eto i najavljeno je da dolazi čak 12-15% više Srba da ostavlja pare i pored toliko grafita i propaganda širenja mržnje samo da ne dolaze....

Kažu

pre 4 godine

Osuđena 4 srpska zločinca na 18g zatvora a jedan na 20g na sudu u Zagrebu a cela Srbija ćuti jer se po poglavlju 23 moraju do 2025g osuditi SVI srpski zločinci njih oko 1200 u RH a na Kosovu ih kažu traže oko 5000! Hrvatska medicina ušla u istoriju ljudskog roda sa uspešnim razdvajanjem Sijamskih blizankinja a cela Srbija ćuti o tome! Pulski filmski festival prikazuje film o Anti Gotovini koji se zove "General" a uskoro će i serija o tom hrvatskom i najvećem generalu u savremenoj istoriji ratovanja! Hrvatska pregovara oko kupnje novih iz fabrike F16 od Amerike ili Gripen od Švedske a od Amerike kupuju i 100 oklopnih vozila koje će se modernizovati a kako neće kad se ove godine čeka srećnih 13milijarde evra od turizma! Papa Franja je zvanično dozvolio hodočašća u Međugorje koje već sada zovu "ispovedaonica Evrope" dešavaju se i čudesna ozdravljenja i preobraćenja i muslimana i pravoslavaca i nevernika a već ima više hodočasnika nego ikada do sada a svi srpski mediji sada ćute! Danima su srpski mediji terali propagandu o lažnoj zabrani komemoracije u Blajburgu a sada svi ćute posle još jednog poraza četnika koji su uzalud zadnjih 5-6g plaćali Zurofa i druge i dali ko zna koliko miliona da se zabrani eto sve im propalo!

Republika SrBska

pre 4 godine

Samo sloga srbina spasava!!! Cestitam!!!

insajderns

pre 4 godine

Koliko je srpskih policajaca uhapseno? Da li je poceo rat na Kosovu??? Treba vas strpati u zatvor i ugasiti Vam novine !!!

Zivko

pre 4 godine

Bravo srbi iz Severne kosovske mitrovice na izlasnosti i glasanju za Srpsku listu koju podrzava Vucic-Genije 21-og i 22-og veka jer su glasanjem zadivili ceo svet a moji familijarni koreni-cukun deda Zivkovic Dimitrije sa zenom Obrenijom i decom rodjen i si i ziveli su na kosovu a seobom srba morali su da sacuvaju zive glave i naselili se u selu Grabovac,SO Svilajnac gde susmo ziveli i odgajali se .Hvala vam braco srbi sa kosova sto cuvate srpsku istoriju,kulturu,nasledje i sve sto je srpsko

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija