• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

19.05.2019

13:57

(FOTO) SVETE, SRAM TE BILO! Hram Svetog Save u južnoj Mitrovici opasan bodljikavom žicom proslavio slavu!

Politika

(FOTO) SVETE, SRAM TE BILO! Hram Svetog Save u južnoj Mitrovici opasan bodljikavom žicom proslavio slavu!

Podeli vest

Hram Svetog Save u južnoj Mitrovici, koji je godinama opasan bodljikavom žicom, danas je proslavio hramovnu slavu. U ovom gradu nekada je živelo osam hiljada Srba, a danas ih je samo šestoro, sveštenik Nenad Stojanović, popadija i njihovo četvoro dece


- Deca ovog hrabrog sveštenika rastu unutar visoke ograde i bodljikave žice. Aušvic, tuga, robija - kaže novosađanin Đorđe Petrović koji je došao da sa svojim sunarodnicima proslavi slavu.

Porta hrama bila je puna ljudi, deca su se igrala, veselila, a sa proplanka u dvorištu posmatrali su ih kosovski policajci koji godinama čuvaju ovu bogomolju, koja je smeštena tik uz kasarnu tzv. kosovske vojske.
 

Foto: A. Grbović

Domaćin slave ove godine bio je Igor Simić, rođeni Mitrovčanin.

- Svetinja, u čijoj porti se sada nalazimo, uvek je delila sudbinu ovog naroda. Ona je simbol stradanja Srba ali i njihove nade i težnje da opstanu na ovim prostorima - rekao je Igor Simić.

Hram Svetog Save zapaljen je tokom martovskog pogroma, izgoreo je gotovo ceo ikonostas star preko jednog veka.
 

Foto: A. Grbović

I Biblioteku je progutala vatra, pod je bio potpuno uništen... Crkva je godinama obnavljana i 2010. godine opet je okupila narod uz sebe.

- Gotovo je prazna svakog dana, bude ljudi samo kad su slave, praznici - kaže Aleksandar Jeremić iz severne Mitrovice.

Bodljikava žica šamar je evropskoj kulturi, njenom obrazu, ako ga uopšte i ima. Rđavi šiljci na žici opomena su svetu, moćnicima, koji okreću glavu. 

Opasana bodljikavom žicom ova bogomolja prkosi svima koji bi želeli da ona ne postoji. Prkosi i prkosiće, vekovima slavu slavila.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
crni svet

pre 4 godine

Bodljikava žica šamar je evropskoj kulturi, njenom obrazu, ako ga uopšte i ima. Rđavi šiljci na žici opomena su svetu, moćnicima, koji okreću glavu. - Upravo taj svet od kojeg ocekujemo bar osudu i jeste postavio bodljikavu zicu oko crkava, manastira i srpskih enklava u juznoj pokrajini. Taj isti zapadni svet koji nema alternativu opremio je bolnice u juznoj pokrajini za vadjenje unutrasnih organa kako bi bogati klijenti zapada sebi produzavali zivot a sve na stetu nerazvijenih delova balkana, evrope i sveta. Da znaju za sram i stid bili bi slicni nama, samo covek sa srcem i dusom ima osecaj stida.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17