• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS

19.05.2019

16:24 >> 16:28

SRBIJA DA SAČUVA ŽIVCE, AMERI I ŠIPTARI GUBE NA KOSOVU: Kratkoročno smo u problemu, ali na duži rok Beograd dobro stoji!

Politika

SRBIJA DA SAČUVA ŽIVCE, AMERI I ŠIPTARI GUBE NA KOSOVU: Kratkoročno smo u problemu, ali na duži rok Beograd dobro stoji!

Podeli vest

Bivši ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio je da je na Kosovu i Metohiji trenutno pat-pozicija i da treba sačuvati živce, jer nastupa period kada će za Srbiju biti više manevarskog prostora

Tanasković je za beogradski dnevnik Blic rekao da je položaj Srbije objektivno ojačao na najširem međunarodnom planu i da su zagovornici proglašenja nezavisnosti svesni činjenice da nisu ostvarili krajnji uspeh koji su mislili da će postići.

On je ocenio da sada treba naći model kako da se izađe iz pat-pozicije, gde postoji mogućnost inovativnih rešenja, ali i da ponovno izbije nasilje, odnosno da se ono isprovocira, naročito u severnom delu Kosova i Metohije, a zatim izvrši novi pojačani pritisak na Srbiju.

- To je logika koja zasniva rešavanja svih problema na bivšem jugoslovenskom prostoru tako da to bude isključivo na račun Srba i Srbije, gde Srbija, kao predodređeni gubitnik, ne može da ostvari nikakav svoj interes. Budući da to do sada nije uspelo, ima izvesne nervoze, nesnalaženja na Zapadu i među Albancima, ali i u najbližem okruženju Srbije - rekao je Tanasković.

(VIDEO) NEMCI IZ DUNAVA KOD PRAHOVA VADE 200 NACISTIČKIH BRODOVA, među njima je i brod-bolnica sa 1.000 RANJENIKA!

On je ocenio da Srbija treba sačuvati živce, jačati svoju poziciju, jer kratkoročno vreme ne radi za Srbiju zbog pritisaka, ali srednjoročno već nastupa period gde će biti više manevarskog prostora.

Tanasković je naglasio da su povlačenja priznanja samoproglašenog Kosova suštinski važna, a pozitivno je ocenio i dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Sabor SPC, ističući važnost svakog uspostavljenog dijaloga među subjektima društvenih kretanja i političkog odlučivanja unutar Srbije.

On je istakao da kulturna baština na Kosovu i Metohiji brani Srbiju, jer je dokaz civilizacijske ukorenjenosti srpskog naroda na tom prostoru koji Srbiju čini faktorom koji nikako ne može biti podložan kratkoročnim političkim kalkulacijama.

Foto: mediacentar.rs

Tanasković je objasnio da Albanci suštinski ne mogu da prisvoje srpske kulturne spomenike, ali da, politički gledano, žele da fasifikatima stvore nešto što bi bilo komponenta državnosti Kosova, a to je sintetički, veštački kulturni identitet Kosova kao države.

(VIDEO) ŠTA SVE TREBA DA ZNATE KAD VOZITE KROZ GRDELICU? Kolika je maksimalna brzina, kako do motela Predejane i šta ne smete da radite u tunelima!

Zato, kako ističe, postoji želja da se relativizuje srpstvo te baštine, pa se ono tretira kao vizantijsko, a onda se proizvodi teza da su to crkve i manastiri izgrađeni na temeljima starih albanskih hramova, za šta ne postoji nikakvo naučno pokriće, da bi se na kraju, kroz eventualno stvaranje albanske pravoslavne crkve, sve to "razsrbilo" i prevelo u drugu kulturnu sferu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Avram

pre 4 godine

Cvrst stav I vodjenje dugorocne agresivne politike,i nabavka mocnog naoruzanja,jedina su garancija naseg opstanka i odvracanja agresora.

Izbori 2024

Ponovo cirkus u Skupštini Srbije, opozicija pokušala da nasrne na Stojana Radenovića, reagovalo obezbeđenje! Ekstremno nevaspitanje i nekultura! Uživo
Izbori 2024

Ponovo cirkus u Skupštini Srbije, opozicija pokušala da nasrne na Stojana Radenovića, reagovalo obezbeđenje! Ekstremno nevaspitanje i nekultura!

U Skupštini Srbije danas se nastavlja rasprava o izboru predsednika parlamenta. Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su u ponedeljak o predlogu, koji je obrazlagao šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov, da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica SNS Ana Brnabić. Taj predlog podržale su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, dok su se protiv izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

19.03.2024

09:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija