• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

19.05.2019

17:18

(VIDEO)  JAČA SARADNJA KINE I SRBIJE U OBLASTI BEZBEDNOSTI! Stefanović i Kedži potpisali tri sporazuma!

Politika

(VIDEO) JAČA SARADNJA KINE I SRBIJE U OBLASTI BEZBEDNOSTI! Stefanović i Kedži potpisali tri sporazuma!

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar javne bezbednosti Kine Džao Kedži potpisali su danas tri dokumenata o saradnji dva ministarstva u oblasti unutrašnjih poslova

Stefanović je na konferenciji za novinare posle sastanka rekao da se prvi sporazum tiče zajedničkih policijskih patrola koje će omogućiti bolju komunikaciju između kineskih građana i turista na teritoriji Srbije i naših vlasti.

Te zajedničke patrole treba da budu prisutne u Beogradu tokom letnjih meseci i da budu na usluzi kineksim turistima kojih je sada dvostruko više nego pre, objasnio je Stefanović.

Drugi sporazum će omogućiti brzo formiranje zajedničke radne grupe koja će sagledavati bezbednosne izazove u vezi sa projektima koji se realizuju u Srbiji ali I vezano za inicijativu Pojas I put.

Stefanović je upoznao visokog gosta iz Kine, inače prvog ministra javne bezbednosti koji je došao u posetu našoj zemlji, sa stanjem bezbednosti u Srbiji.

Kako kaže, najznačajniji domet delovanja će biti saradnja u oblasti visokotehnološkog kriminala I iskustvo Kine u vezi sa opasnostima u sajber prostoru.

Kineskog ministra je zamolio za dolazak kineskih stručnjaka iz te oblasti koji bi držali obuke I pomagali našim policijskim službenicima.

- U narednom periodu ćemo raditi na razmeni iskustava u oblasti policijskog obrazovanja, kako osnovnog tako I onog na akademijama, I uskoro očekujem sporazum koji će omogućiti razmenu I iskustava ali I profesora, stručnjaka i studenata - rekao je ministar.

Jedna od tema razgovora bile su I zajedničke vežbe specijalnih I posebnih jedinica policije I, kako je rekao Stefanović, ostaje da se razmotri koje su to kineske jedinice ekvivalentne našem SAJ-u I Žandarmeriji koje bi mogle da dođu u posetu I pomognu u radu.

Predložena je I još intenzivnija saradnja u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, narkotrafikinga I sajber kriminala, ali I terorizma.

Stefanović je istovremeno podsetio da Srbiju I Kinu povezuje čelično prijateljstvo u svakom smislu te reči.

- Između dve zemlje postoji razumevanje I podrška u pitanjima od nacionalnih interesa - rekao je on i izrazio zahvalnost kineskom ministru za podršku koju Kina pruža Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta I zaštiti interesa Srbije kada je reč o aplikaciji tzv. Kosova za Interpol.

Kina je, kako je rekao, tada čvrsto stala na stranu Srbije I zaštitila naše strateške interese ali I međuanrodno pravo.

- Kina je bila uz Srbiju u njenim najtežim trenucima I uvek ćemo biti zahvalni I nećemo zaboravljati tu podršku, ni 1999. Godine ni u drugim trenucima kada je Kina bila čvrsta, bratska I pomagala narodu Srbije u svakom smislu - rekao je Stefanović.

Istakao je da Srbija čvrsto podržava politiku jedne Kine I dodao da je naša zemlja u svakom trenutku spremna da pomogne I podrži kineske partnere u svim aktivnosti koje smatraju važnim u zaštiti njihovih interesa.

Kineski ministar javne bezbednosti Džao Kedži istakao je da su razmena i saradnja Srbije i Kine u različitim oblastima aktivne i intenzivne i da sveobuhvatno strateško partnerstvo dve zemlje neprekidno napreduje.

Kako je primetio, učestale su posete predsednika dve zemlje, kako bi se postavile strateške smernice i temelji za dalji razvoj međudržavnih odnosa.

Dodao je da je sa srpskim kolegom, polazeći od postignutih važnih dogovora o saradnji predsednika Si Ðinpinga i Aleksandra Vučića, uz čvrstu podršku premijera dve zemlje, vodio otvoren i sadržajan razgovor i dodao da će preneti pozdrave predsedniku Siju i premijeru Kine Li Kećijangu.

- Institucije za sprovođenje zakona imaju odgovornost i dužnost da važne konsezuse sprovedu u delo. Kina visoko ceni postignute rezultate u oblasti sprovođenja zakona, koja je važan deo bilateralnih ondosa i političkog poverenja između dve zemlje - rekao je Džao.

Istakao je da Kina visoko ceni i zahvalna je MUP-u Srbije na uloženom trudu u očuvanju ključnih projekata saradnje u okviru inicijative “Pojas i put”, kao i u očuvanje bezbednosti kineskih institucija i osoblja u Srbiji.

On je naveo i da postoji dugogodišnje poverenje između ministarstava koje vodi i MUP-a Srbije, da su dve strane razvile saradnju u oblasti izgradnje kapaciteta za provođenje zakona i borbe protiv transnacionalnog kriminala, kao i u održvanju bezbednosti i stabilnosti dve zemlje i dva naroda.

Kineska strana je spremna da dalje produbljude saradnju sa srpskim MUP-om u različitim oblastima, kako bi se ispratile ekonosmka saradnja i ljudska razmena dve zemlje, istakao je Džao. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija