• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

21.05.2019

20:50

(VIDEO) SJAJNE VESTI IZ MOSKVE! RUSI TVRDE: Srbija će postati sila, dobija MOĆNI PVO SISTEM PANCIR!

Politika

(VIDEO) SJAJNE VESTI IZ MOSKVE! RUSI TVRDE: Srbija će postati sila, dobija MOĆNI PVO SISTEM PANCIR!

Podeli vest

Vojni eksperti Aleksandar Žilin i Maksim Šepovalenko potvrdili da su u toku završne pripreme za isporuku jednog od najmoćnijih ruskih raketnih PVO sistema srpskoj armiji

Srbija će u bliskoj budućnosti dobiti moćni ruski raketni PVO sistem 'pancir S1'! U toku su završne pripreme za njegovu isporuku našoj državi, a ruski stručnjaci uveliko rade na prilagođavanju ovog sistema za operativnu upotrebu u Srbiji!

Zapad je nervozan

Ovo tvrde ruski vojni eksperti Aleksandar Žilin i Maksim Šepovalenko, koji naglašavaju da će 'pancir' Srbiji pružiti pouzdanu zaštitu i odvraćanje eventualnih agresivnih napada. Prema njihovim rečima, koje prenosi ruski portal 'Sputnjik', raketni sistem 'pancir' garantovaće našoj državi da više nikada neće doživeti agresiju poput one iz 1999. godine.

Jačamo vojsku

Bilo bi jako dobro da imamo 'pancir', koji je odličan u odvraćanju agresije
Veselin Šljivančanin

Ruski mediji navode da je sistem 'pancir' (u operativnoj upotrebi od 2012. godine) jako tražen na stranim tržištima i da su ga već nabavili Alžir, Irak, UAE, Oman, Jordan i Brazil, a cena jednog sistema iznosi od 13 do 15 miliona dolara, dok Vlada Srbije nabavlja 'pancir' po najpovoljnijim mogućim uslovima, znatno povoljnijim od tržišnih.

Vojni eksperti ističu da je reč o najboljem mogućem sistemu za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa i bespilotnih letelica. Inače, nabavku baš ovog raketnog sistema je ruski lider Vladimir Vladimirovič Putin preporučio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom vojne parade na Crvenom trgu u maju prošle godine.

Foto: Informer DN

Ugledni moskovski vojni ekspert Aleksandar Žilin kaže da 'pancir' preventivno deluje u odvraćanju eventualne agresije.

'Pancir' otporan na ekstremne temperature

Kako navodi portal 'Sputnjik', raketni sistem 'pancir' važi za ubedljivo najbolje oružje u svojoj klasi. Modernizacijom su povećane mogućnosti detekcije i uništavanja meta malih dimenzija i velike brzine.
Postoji više njegovih verzija, uključujući i arktičku. Američki eksperti kažu da mu je važna prednost sposobnost da funkcioniše na ekstremno visokim i niskim temperaturama. U Siriji je na borbenom dežurstvu na temperaturama i do 50 stepeni, dok je 'pancir SA' raspoređen na Arktiku na temperaturi od minus 50.

- Veoma me raduje što će se u Srbiji pojaviti 'pancir', jer ona nije bogata zemlja, a odnos cene i kvaliteta ovog kompleksa je jedinstven u svetu. Uz relativno niske troškove, 'pancir' će Srbiji pružiti veoma pouzdanu odbranu. Kompleks ima 12 raketa i 1.500 topovskih zrna. Presreće ciljeve faktički od najniže visine do 15 kilometara. Raketa uništava cilj i na rastojanju od 20 kilometara. To znači da ne postoji gotovo nikakva opasnost za tehniku koju pokrivaju ovi sistemi - objašnjava Žilin.

Prema njegovim rečima, 'pancir' je jedini sistem ove vrste na svetu koji može da otvori vatru i dok je deo kolone u maršu.

- Ne mogu joj ništa ni avijacija, ni rakete protivnika, ama baš niko! Zbog toga je tako visoko cenjen i zbog toga Amerikanci negativno reaguju kad druge zemlje zaključuju ugovore sa Rusijom o njegovoj kupovini. Sve ono što je povezano sa sistemom protivvazdušne odbrane ruši njihovu koncepciju i izaziva im nervozu... - podvlači Žilin.

Kapetan u rezervi Maksim Šepovalenko, ekspert Centra za strateške analize i tehnologije, tvrdi da se Srbiji naoružanoj 'pancirima' ne može ponoviti agresija koju je doživela krajem devedesetih od strane NATO pakta.

 

Foto: Informer DN

 

- 'Pancir' je namenjen za presretanje krstarećih i navođenih raketa, a to je ono što je nedostajalo Srbima 1999. godine i što će sada imati. Ovo, međutim, ne uklanja pitanje modernizacije PVO u celosti, s obzirom na to da je 'pancir' sistem kratkog dometa, a udaljenu zonu takođe treba dobro obezbediti. Za to bi Srbiji dobro došao sistem S-300 - objašnjava Šepovalenko.

Čuvanje nezavisnosti

2012. 

GODINE JE SISTEM 'PANCIR' UVEDEN U UPOTREBU

Komentarišući ove navode, pukovnik Veselin Šljivančanin kaže da veruje da se Srbiji nikada neće ponoviti 1999. godina.

- Kad je reč o sistemu 'pancir', bilo bi dobro da Vojska Srbije ima to oružje. Mnogo toga zavisi od budžeta, ali i od školovanja kadra koji će upravljati tim raketnim sistemom. Naša vojska je svakog dana sve moćnija i verujem da će se njeno jačanje i dalje nastaviti. Treba sačuvati našu slobodu i nezavisnost - zaključuje Šljivančanin.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Hrgo

pre 4 godine

Ne može mu niko ništa? Pogledajte You Tube: Spike NLOS, Harop, Delilah...

Marko

pre 4 godine

Evo treca godina kako nam ni tenkove i borbena vozila nisu isporucili. Avione Mig-29 nisu ni blizu usavrsili da bi bili 4+ kako je obecano, a vi sada o Panciru. Ne budite smesni. Mi to videti necemo Kratko i jasno - NIKAD.

Ratomir

pre 4 godine

Naravno sjajne vjesti Srbija se naoružava za Mir a ne ka ustaše koji kupuju oružje za rat.tko još kupuje oružje za rat

Marko

pre 4 godine

Nemate protivgradne rakete zemlju od grada da odbranite, no uništi sve na zemlji prethodnih dana, a hvalite se nekakvim pancirom... E lopuže jedne i lažovi...

Milos

pre 4 godine

Treba se prisetiti sta su nam radili I kako su nas skrnavili,klali,ubijali,vesali,izivljavali se turci,bugari,austrijanci,folksdojceri madjari,nemci,ustase hrvati,muslimani,siptari arnauti,a vec nato je isao da nas potpuno unisti,pa zato treba nabavljati najsavremenije I najubojitije naoruzanje,cena ja manje bitna,jer to nam treba pre svega,I puteva I fabrika I bilo cega,samo da imamo sa cim.da se branimo jer je to na prvom mestu,ako nemamo slobodu,nemamo nista,sloboda nema cenu

Relista

pre 4 godine

Ovo su nam rusi uvali. Robu koju neće niko. U Siriji su im rasturili par ovakvih komada. Ovo ne treba Srbiji. Ne trebaju nam ni krš MIG-ovi. Treba nam S 300, a njega ne nabavljaju. Zašto ??

VLADO

pre 4 godine

VI STE ZVANICNO BOLESTAN NAROD ! ! ! ONO STO VAM JE VAS KARADJIC GOVORIO DA CE MUSLIMANI NESTATI, IZGLEDA DA CE SE TO VAMA DESITI. RUSI CE VAM NAPRAVITI GROBLJE OD DRZAVE. KADA CE SE TO DESITI TO NIKO NE ZNA, ALI IDETE PREMA UNISTENJU.

SILA

pre 4 godine

Rusi imaju jedan veliki problem a to je taj da su im Ameri i Izraelčani uništili medijsku propagandu za Hibridni rat tako šta je Tramp i doveo u red Kim Jonmg Una koji je imao nuklearne rakete koje gađaju Vašington i bombardovao u Sitiji dok je Ruska sila gledala a posle su Izraelčani u dva naleta uništili dva ta Pancera sa F16 koje su htel ida prdaju hrvatima a koji nisu stigli dav reaguju. Tako da je svima jasno da Srbi i Rusi nemaju ništa sem laži i propagande... Na vojnoj vežbi u RH koja se zove "Brzi odgovor"(očito Srbima u slučaju napada na RK) od mastralnih Hrvata uče NATO standard vojske Slovenije i BiH i CG i Albanije i Kosova i Severne Makedonije!

Demo Grafija

pre 4 godine

EVO KAKO SE TO RADI!!! Namesto da zemlju prodaje strancima ko Srbija svoju Arapima u RH donose Zakon da država pokloni hektar zemlje hrvatima za svako novo dete a prošle godine im se rodilo najviše dece u zadnjih 10g neki već sada govore ako ga donesu da će radit bar 10dece više i od Albanaca!

Anti

pre 4 godine

Kupujete smeće koje su izuraelčani uništili u Siriji dva komada u dva napada samo da vam se komšije rugaju a eto hrvati od Amerike na poklon primaju uskoro 60-100 oklopnih vozila koje će posle sami modernizovati....

Giša

pre 4 godine

Opet se je.u veliki preko naših leđe.Neće nadobro izaći.

Vns

pre 4 godine

Umesto da decu ležimo,kupujemo rashodovani oružje i oruđe.....sramota....tašte se mi spremamo????? Za ratove i ponovna ubijanja????

Dejan

pre 4 godine

Haha koji put vec kupujemo, do sada smo nabavili preko 100 sistema :D

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija