• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.05.2019

12:18

NACIONALNI SAVET CRNOGORACA: Brutalni napad na prava SPC u Crnoj Gori!

Politika

NACIONALNI SAVET CRNOGORACA: Brutalni napad na prava SPC u Crnoj Gori!

Podeli vest

Nacionalni savet Crnogorske nacionalne manjine u Srbiji najoštrije osuđuje usvajanje predloga Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica od strane Vlade Crne Gore


"Iako ovaj predlog zakona nominalno nosi karakter garanta verskih prava, on je u svojoj suštini usmeren na brutalno obespravljivanje davnašnjih prava jedne verske zajadnice, Srpske pravoslavne crkve", ističe se u saopštenju.


Eparhije SPC, a prije svih Mitropolija Crnogorsko-primorska, kaže se u saopštenju Nacionalnog savjeta, dale su nemerljiv doprinos kako stvaranju, tako i očuvanju kulture i identiteta svog pravoslavnog življa u Crnoj Gori.

"Nemoguće je zamisliti ne samo kulturni, nego i biološki opstanak ni Crnogoraca ni Srba bez oslonca na zajedničku nam crkvu tokom stoleća izazova i nedaća. Otimanjem imovine SPC u Crnoj Gori produbiće se podele između dva naroda istoga korena i otvoriti vrata sukobima čije se posledice ne mogu ni sagledati", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Crnogorcima u Srbiji Crna Gora je zemlja porekla, a Srbija zemlja izbora i budućnosti naše dece. Stoga smo mi prirodno najzainteresovaniji za prosperitet obe države, a zakoni poput ovog će ozbiljno ugroziti stabilnost naše matice. Apelujemo na sve poslanike Skupštine Crne Gore, bez obzira na nacionalno i stranačko opredeljenje, da po ovom pitanju glasaju na osnovu svoje savesti, svesni svih konsekvenci svog postupka, štiteći ne samo fundamentalna ljudska prava pripadnika najbrojnije verske zajednice u Crnoj Gori, već i sveopšti međuetnički sklad u državi".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
flamantes

pre 4 godine

SPC nema nikakvih prava u Crnoj Gori, SPC idi svojoj kući

Mile lala

pre 4 godine

Свака част Црногорци, тако се брани порекло, чојство и јунљштво. Милогорцима се мора пиказати који је прави пут.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija