• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.05.2019

10:05

SRBIJA UVODI KONTRAMERE PRIŠTINI! Beograd odustao od arbitraže, PADA RAMPA ZA ŠIPTARSKE KAMIONE NA PUTU KA EU?!

Politika

SRBIJA UVODI KONTRAMERE PRIŠTINI! Beograd odustao od arbitraže, PADA RAMPA ZA ŠIPTARSKE KAMIONE NA PUTU KA EU?!

Podeli vest

Beograd neće pokrenuti arbitražu protiv Prištine zbog povećanja taksi koje su uvedene na robu iz Srbije već je odlučeno da se primene kontramere, objavile su "Večernje novosti" u izdanju od četvrtka, 23. maja

Od arbitraže se odustalo jer se, kako prenose izvori "Novosti", UNMIK koji je u ime Kosova potpisnik CEFTA sporazuma proglasio nenadležnim.

- U toj situaciji Beogradu je preostalo samo da tuži tzv. Republiku Kosovo, a pojavljivanje Kosova kao pravnog lica u medjunarodnom pravu i to na inicijativu naše strane, nesumnjivo bi moglo da se protumači kao priznavanje njegove 'državnosti', zbog čega je opcija arbitraže i odbačena- navodi izvor "Novosti".

Jedna od kontramera Beograda prema Prištini mogla bi da bude zaustavljanje njihovih kamiona sa robom koji idu ka Evropskoj uniji. U tom slučaju medjutim, postojao bi rizik da se i Srbija optuži za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

O budućoj strategiji protiv taksi moglo bi da bude reči u petak, na sastanku predsednika Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejan

pre 4 godine

Хвала богу да и Србија мало покаже зубе! Да је среће да не мора било би боље али није!

zoran

pre 4 godine

I da se Šćiptarima više ne izdaju u Centralnoj Srbiji ne izdaju naši pasoši. A za prevoz robe neka plate naše kamiondžije da im voze robu, ali samo registrovane firme. Čist račun, duga ljubav.

Mr Radomir Scepanovic

pre 4 godine

Па шта? Зауставити шиптарске камионе у оба правца!Поништити шиптарска документа!Одузети им позивни број!Вратити небо изнад Косова и Метохије под Србију!

Saradžogla

pre 4 godine

Vi tam' u Informeru da se malo uzmete u ozbiljnost i da vas ne opominjem zbog NETAČNIH izraza po pitanju NASLOVA REPORTAŽE?Zar ja seljak da vas opominjem i učim a od škole imam samo Višu konjičku.Rampa je kosina po kojoj se kreću lica invalidi u kolicma.Rampa je uzvišenje u nivou teretnog vagona i služi za istovar. Ono što brani kretanje je BRANIK ili POLUBRANIK. Zato je pravilno pisati - BRANIK ZA ALBANSKE KAMIONE,AUTOBUSE,AUTOMOBILE ... Jer Srbija totalno renovira puteve a da za to vreme albanci koriste puteve preko Crne Gore i Albanije.Neka se strpe jer će posle toga dobiti auto put.

Saradžogla

pre 4 godine

Vučićeviću,sinko,beše li vest u Informeru DA SAMO ŠTO AMERI U IRAKU NU NAPALI IRAN? Beše ... Da te podsetim da čekam i vidim DA LI ĆE TO BITI? Ako ne bude pošto ,,se treslo brdo a rodio se miš,, e onda ti sledi VUČENJE UŠIJU.Da naučiš sinko Vučićeviću DA LAŽI NE PRODAJU NOVINE?

Vecko

pre 4 godine

Ispravno razmišljanje. Postoji opcija kojom bi se sva roba koja nije deklarisana sa Kosovo* (ili kako već) zaustavljala dok sve ne bude usklađeno sa propisima CEFTA sporazuma. Isto bi važilo i za tranzit robe sa KiM u treće zemlje preko teritorije uže Srbije. Takođe treba razmišljati o delimičnoj suspenziji Briselskog sporazuma.

tadija64ZEMUN

pre 4 godine

pa rekoste da je polednji rok za kontra mere 06.05.2019,pa sta bi,mogli bi na primer da ulozite ostar protest, da ne naljutite mnogo vase prijatelje iz EU..............NIKAD U EU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Drago

pre 4 godine

Njima je trebalo već prvi dan uvesti kontra mjere i to takve, da njima nikada više nebi palo na pamet, da bi uvodili neke mjere. Ne samo, da kamijoni ne bi smjeli preko Srbije nego ni autobusi ni bilo koji šiptar koji bi išao u druge države nebi prešo preko Srbije. Previše smo mi mekani i ne odreagujemo odmah i to sa njihovih 100% mi bi mogli odmah 200% pa da vidimo ko bi više na*ebo.

Ivan

pre 4 godine

pa nema ko da nas tuzi jer se unmik vec proglasio nenadleznim po pitanju cefta koji je sam u ime siptarcica potpisao. Tako da bi bio red da i mi malo uzvratimo ljubaznost, pa ako se neko buni prekidamo cim i siftarcici prekinu. Eto , jos su i imali grejs period da se dozovu pameti, ali eto nema cemu da se dozovu.

KiM

pre 4 godine

Kosovo ti ima 95% Albanca i ti im ne možeš ništa i zato EU i UN i SAD i svi moraju biti uz njih ALI miki moj juče ti je Tači rekao ono šta neće niko u Srbiji da ti kaže a to je da su ti Albanci već preuzeli i ceo Jug Srbije i ide da ga DEMOKRATSKI a ne sa genocidom traži u Briselu jer u svim su gradovima oni većina.... Koga briga za kontramere kad se Albancima prošle godine rodilo kažu čak 13 000 više dece nego šta je starih umrlo a u Srbiji je 57 000 više umrlo nego šta je rođenih E TO ti je razlog zašto ti je Hardinaj rekao da on može ovako i narednih 100g....

Kažu

pre 4 godine

Na vojnoj vežbi u RH koja se zove "Brzi odgovor"(očito Srbima u slučaju napada na RK) od mastralnih Hrvata uče NATO standard vojske Slovenije i BiH i CG i Albanije i Kosova i Severne Makedonije! Zašto se ćuti o tome da je Pulski filmski festival prikazao film o Anti Gotovini koji se zove "General" a uskoro će i serija o tom hrvatskom i najvećem generalu u savremenoj istoriji ratovanja a najavljen je i holivudsko-hrvatski film o Oluji 95g koji će se zvati "Oluja svih Oluja" a kažu da će ići po Oskara ko nekada film Bitka na Neretvi isto tako se ne piše i o tome da HRT snima seriju o Oluji 95g i film o hrvatskim USKOK-cima zbog kojih su Osmnalije dok su drželi Srbe za robove vikale "Čuvaj nas Bože od Senjske ruke"!? Papa Franja je zvanično dozvolio hodočašća u Međugorje koje već sada zovu "ispovedaonica Evrope" dešavaju se i čudesna ozdravljenja i preobraćenja i muslimana i pravoslavaca i nevernika a već ima više hodočasnika nego ikada do sada a svi srpski mediji sada ćute! Dok su srpski gubitnički borci štrajkali glađu hrvatski su pobednički branitelji za ovu godinu dobili povećanje svog budžeta za čak POLA MILIJARDE EVRA a sada im Lepa njihova gradi i 4 Veteranska centra bolje i veće od Američkih!

Kralj

pre 4 godine

Mi bismo trebali da Srbiju osudimo na karantin, sve dok se virus koji ona nosi ne izbriše – David Gompert za bombardovanje Srbije 99g!

Keš

pre 4 godine

REDAKCIJO pa juče u Zagrebu pobednici Hrvati osude 4 srpska zločinca na 18g zatvora i jednog na 20g a vi za to i dalje ĆUTITE a znate da se po poglavlju 23 moraju do 2025g pohapsiti SVI srpski zločinci pa kako da ljudi mirno spavaju a Hrvati ih na spisku imaju još preko 1000 a Albanici ih traže kažu čak 5000....pregazili ih sa Bljeskom i Olujom i Košare pa im još sada i sude i trpaju u zatvor?

Bane

pre 4 godine

Treba im zabraniti prolaz kroz Srbiju bez obzira na sve institucije EU, zapada i sličnih, jer oni upućuju zamerke samo Srbiji bez ikakvog osnova.

Srbin iz EU

pre 4 godine

Znaci mogu da nas jebu kako hoce, unmik nije nadlezan za ceftu, nije nadlezan za obezbedjenje srbske imovine i bezbednost Srba a jeste da cuva siptare od Srba ! eee moje budale u vlasti, pa za propadajucu eu bi im pusili karu, a za nista, bedno i jadno kakve nas kukavice predvode!!!!!!!.

Lalegator

pre 4 godine

Ne morate zaustavljati kamione samo im uvedite putarinu u iznosu od 2000 eura.

Sajonara

pre 4 godine

Prvi put da čujem nešto što odobravam, mada mi nije jasno u kom svojtvu kosovski Srbi odlučuju o merama koje Srbija uvodi protiv privremenih institucija Kosova. A bilo bi interesantno čuti i to zašto se Unmik smatra nenadležnim. Jer ako je zbog toga što su neke zemlje priznale Kosovo, Srbija bi morala da prekine veze s njim a ako je zbog Eulexa onda da prekine veze sa samom sobom.

Milan

pre 4 godine

EU ima dvostruke aršine i tu ništa ne možemo da promenimo, ali zato možemo da lupimo šakom o sto i ne dozvolimo da nas više zezaju iz Prištine! Šta nam je prioritet, Kosovo, ili EU? Krajnje vreme je da počnemo da poštujemo sami sebe, a onda će i ostali da nas poštuju...

Milan

pre 4 godine

Шиптарски сепаратисти су погазили све договоре и споразуме које су потписали са Србијом и спровели низ других непријатељских потеза према нашој земљи. А оно што сви видимо је да, осим вербалних иступа представника западних сила, не само да нису претрпели било какве санкције због тога, него их примају са уважавањем у западним престоницама и подржавају. Дакле, Србија треба, после толико месеци чекања и претрпљене штете, да уведе све могуће контрамере Приштини и да не брине превише о томе како ће Запад да реагује на то. Ако наставимо да оклевамо и да се повлачимо ради мира у кући, друга страна ће то тумачити као нашу слабост и бити све агресивнија у својим потезима. То је видљиво у свему што су чинили и што чине, а и што ће чинити. Нема друге до оне народне - на љуту рану љут лек.

Mito

pre 4 godine

Kompletan transport, koji iz Prištine ide preko Srbije (putni, vozni i vazdušni), mora da zaobiđe Srbiju. Za njih je teritorija Srbije zatvorena, a roba sa njihovim predznakom ima 1000 % carine.

MEGAPRC

pre 4 godine

Amerika poklanja Hrvatima još dva Blek Hok borbena helikoptera nakon šta im je već poklonima dva prošle godine(PUTIN JE SRBIMA PRODAO MI35)!

PetarS

pre 4 godine

Prvo da se razumemo, svo ovo oko taksi nisu izmislili "kosovari*" vec naj verovatnije Britanci. Britanski ambassador u Srbiji Denis Kif, kada je izasla u javnost prica o "razgranicenju", i kad je dobila podrsku Boltona (iz SADa) pa postala realnost, Ambasador VB, je otvoreno Vucicu rekao da se V.Britanija ne slaze sa takvim razgovorima i da ako se nastavi u tom pravcu "Srbija PLATITI CENU". Protiv odluke Pristine su lobirali i SAD i Nemacka i Francuska, ..jedino je Britanija CUTALA. Ja bih predlozio, SUPTILNE sankcije kosovu*. Ne proglasiti ih pa onda Srbija ni ne krsi SSP. Vec uvesti "dubinsku carinsku kontrelu" i "policijske bezbednosne proivere tovara" za robu iz i za Kosovo (I EU) na svakih 10km. PA nek im treba 2 nedelje+ da predju preko Srbije. Kao sto su Britanci "namignuli" Pristini, da Srbija namigne Dodiku da uradi isto. Nek onda uvoze/izvoze preko Madjarske, Rumunije, Bugarske, S.Makedonije. Da vide koliko ce to da ih kosta.

Juznoprugas

pre 4 godine

Rampa i za kamione iz Slovenije i sve firme iz BJRM koje profitiraju na nasoj blokadi i koje uveliko suruju sa siptarima!

milan lala

pre 4 godine

Ispravna odluka, nikakva arbitraza, oni nisu drzava. Uvesti 100% taxe koje ce pogoditi njihov transport robe iz KiM u Evropu i iz Evrope na KiM, kao i privatna putovanja siptara u EU i iz EU na KiM . Ima Srbija mnogo mogucnosti da bira sa cime da odgovori na bahatost i bezobrazluk siptarskih mentora jer su oni taxe uveli a siptari su samo izvrsioci prljavog posla.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59