• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

23.05.2019

15:26

OBAVEZNO PROČITAJTE! Ivan Radovanović "vladici informatoru", o virenju kroz ključaonicu i guranju prsta u tuđu ranu

Politika

OBAVEZNO PROČITAJTE! Ivan Radovanović "vladici informatoru", o virenju kroz ključaonicu i guranju prsta u tuđu ranu

Podeli vest

Odavno ništa odvratnije nisam pročitao. Naslov (naslovna strana): Šta se dešavalo na Saboru. Intervju. Vladika Grigorije. I sve ono što smo mi - pretenciozni, samoživi, lažljivi, sebični, licemerni, zli... stalo je u tih nekoliko strana razgovora sa časnim vladikom, piše Ivan Radovanović, novinar i kolumnista nedeljnika "Ekspres", čiji autorski tekst prenosimo u celosti:

 
Odavno ništa odvratnije nisam pročitao. Naslov (naslovna strana): Šta se dešavalo na Saboru. Intervju. Vladika Grigorije.

I sve ono što smo mi - pretenciozni, samoživi, lažljivi, sebični, licemerni, zli... stalo je u tih nekoliko strana razgovora sa časnim vladikom.

Naša omiljena disciplina - da navijamo da neko propadne - upravo je tu.


Potreba da denunciramo, virimo kroz ključaonicu, guramo prst u tuđu ranu, pljujemo prolaznike, bacamo đubre u komšijsko dvorište, ogovaramo sve živo, dokazujemo da je svako, ko nešto radi, kreten, lopov i pokvarenjak, takođe je, u istom tom "svetačkom" intervjuu.

Drugčije ne može da se objasne ni motiv, ni razgovor, ni pitanja, ni odgovori, ni naslov.

Da bi Amfilohije, u "Vremenu"(???!!!), ispao blag, mudar, smiren starac, koji Vučiću objašnjava da ne treba sve da doživljava “lično”!!!???

Onaj Amfilohije koji Đinđićevu smrt nije doživeo "lično", pa je, bez ikakvog zazora, na opelu, rekao - ko od mača živi, od mača i gine.

I ko je, ni najmanje "lično", kleo one koji su izručili Miloševića, i bacao "neličnu" anatemu na potpisnike Briselskog sporazuma.

Taj je, mudri i mirni starac?! U "Vremenu"?!

A Grigorije? Slobodoumni vladika. Koji svoju ulogu na Saboru svodi na to da cinkari ko je šta na tom Saboru pričao?

Sve da bi javnost čula da on nije čuo ništa novo, i da je predsednik "napadao" jadnog Teodosija.
Kako ga je "napadao", zašto, šta je tačno rečeno, toga nema, niti je bitno. Niko nije to pitao vladiku, informatora.

Baš kao što ga nije pitao, a šta je predlog SPC, osim da ne dozvoljava ni nezavisnost, ni razgraničenje, ni bilo koje drugo rešenje, osim ostanka Kosova u Srbiji i očuvanja teritorijalnog integriteta.

Kako to zamišljaju SPC i časni vladika? Kako će tu ideju da ostvare? Koje korake će da preduzmu, da se to desi?

Nije morao da odgovara Grigorije na ta pitanja, dovoljno je bilo da prokaže nevaljalog Vučića, da ga prijavi slobodarskoj javnosti, pa da dobije naslovnu. I još da objasni da je uloga SPC na Kosovu postojanje na "strašnom mestu", i sprečavanje daljeg iseljavanja "našeg naroda".

Naravno, sve to, bez ikakvih pojašnjenja. Šta je tačno strašno, na Kosovu, danas? Kako, koliko, gde? Tamo gde naša crkva uzima pare od države Kosovo? Ili ih odbije, zbog "teritorijalnog integriteta"?

I šta sve, ista ta crkva, radi da bi sprečila dalje iseljavanje. Insistira na tome da je Kosovo, sve u inat i protiv volje jedno dva miliona Albanaca, naše?

I da nema razgovora o bilo čemu što miriše na nezavisnost? I da je Briselski sporazum anatemisan, samim tim i nevažeći? To će da spreči iseljavanje? To će da podstakne useljavanje i povratak na Kosovo? Rovovi koje ista ta crkva kopa? Dok uzima lovu od Prištine? Zašto ga to nisu pitali? Ili, u skladu sa građanskom orijentacijom slobodnog lista - koji je stav SPC o navodnim i nenavodnim silovanjima na Kosovu, tokom rata. O stavu prema albanskim i srpskim žrtvama? Da li se razlikuje?

Da li je Grigorije, ili bilo ko drugi, održao opelo u Batajnici, za pokoj duša? Da li je Amfilohije, smireno, prokleo sve zločince, sa bilo koje strane da dolaze? Nije morao da se muči, časni Grigorije, i da odgovara na te škakljivosti. Sasvim je bilo ok i ovo. Malo ogovaranja, uz kaficu. Malo informisanja, slobodoumnih, o tome da Grigorije, baš kao ni oni, ništa nije čuo, što je i jedino što su oni i hteli da čuju. Zato što ih zabole i za Kosovo, i za bilo šta drugo.

Zato što jesu palanka, Konstantinovićeva, koju zanima da viri, mrzi i ogovara. I koja će sve dati, sa svakim se udružiti, na sve pristati, samo da propadne onaj ko joj nije po volji i koga mrzi. I tačno mogu da zamislim egzaltiranost, građana, zakletih u Đinđića, slobodu i pravdu, sa kojom sada komentarišu: "A je l si video kako mu je, Amfilohije..."

Pa svaka vam čast. Obrnuli ste igricu. Palanačku. Uveli ste denunciranje, kao vrlinu, i princip. Ogovaranje, kao političku kategoriju. I Grigorija, informatora, kao vrhovnu vrednost. Amin.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mnjau

pre 4 godine

Ja nikako ne mogu da shvatim - šta je "pesnik" hteo da kaže (pošto ovakvo izveštavanje ne liči na novinarsko)?!

Samosvena građanka

pre 4 godine

Poštovani gospodine Radovanoviću, bravo za još jedno raskrinkavanje !

Iskreno

pre 4 godine

Veliko, veliko Hvala redakciji, sto ste mi skrenuli paznju na intervju Vladike Grigorija, inace ne bih ni znao da je to negde objavljeno. Vladika je na tako jednostavan nacin je pokazao da je car go. Ziv bio na mnogaja ljeta!

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59