(VIDEO) VUČIĆ POSLE SASTANKA SA SRBIMA SA KiM: Znamo da je ROSU u pripravnosti i da spremaju hapšenja Srba! Odlučio sam - NEMA PREGOVORA!

Tanjug/DIMITRIJE GOLL

11:11 >> 12:57 Politika 0

Tanjug | 24. 05. 2019.

(VIDEO) VUČIĆ POSLE SASTANKA SA SRBIMA SA KiM: Znamo da je ROSU u pripravnosti i da spremaju hapšenja Srba! Odlučio sam - NEMA PREGOVORA!

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa političkim predstavnicima Srba i najznačajnijih institucija Srbije na Kosovu i Metohiji, a tema razgovora bila je zajednički koraci u odnosu na aktuelnu situaciju na KiM

Vučić je na početku istakao da izražava zabrinutost zbog potencijalne akcije ROSU i upozorio međunarodnu zajednicu.

- Izražavamo zabrinutost zbog akcije koju ROSU planira, mi molimo, upozoravamo, međunarodne zajednice da to spreči, jer u ludilu borbe za rejting partija na KiM uvek stradaju Srbi. Molimo predstavnike Kvinte da pokušaju da spreče nove provokacije i nove akcije Albanaca ne samo što se tiče hapšenje, već iseljavanje Srba sa severa KiM.

Teško Srbima, dok se ne završe izbori u PrištiniTeško Srbima dok se izbori u Prištini ne završe, konstatovao je danas predsednik Aleksandar Vučić i ukazao da su Srbija i Srbi jedina tema u Prištini, te da se albanski političari utrkuju u tome ko više mrzi Srbe, računajući da glasove birača.

Vučić je, odgovarajući na pitanje kakve signale sada Priština šalje kada Kadri Veselji kaže da se predomislio I da takse treba da ostanu, a RamušHaradinaj najavljuje susret sa Merkel u Berlinu I kaže da će dobiti viznu liberalizaciju I bez povlačenja taksi, kao I da radi na sprečavanju "Dodik države", kazao:

 - A zamislite državu koju biste mogli da nazovete ''Tači-Haradinaj'' država. Znate li nekog ko hoće da živi u takvoj državi, pošto stalno vređaju srpske predstavnike? - zapitao je predsednik. 

Vučić je rekao da je, što se tiče vizne liberalizacije, spreman da to odmah potpiše, i da imaju našu saglasnost da se što pre ukinu vize. 

Znao je, kaže, i najavio po uvođenju taksi da će one dugo biti na snazi.

 - Što se taksi tiče, ne moraju da ih sklone. Ja sam to negde I znao I na početku sam, jedini, rekao da će one duže da traju. Mi se sada, uz gubitke koje smo imali, prilagođavamo novim okolnostima. Naći ćemo tržište za svoju robu. I u 2 i 3 kvartalu će naša privreda drastično rasti. Trebalo nam je vremena za to, ali rešićemo mi taj problem, a oni će se suočiti sa brojnim problemima  - uveren je. 

To što se Veselji predomislio predsednik je kazao u šali da je to velika novost I da bi trebalo posebnu sednicu sazvati. 

 - Pobiše se između sebe ko će biti najveći antiSrbin, da bi dobili glasove, jer su videli da je Haradinajeva popularnost tako skočila za 20 odsto. Teško Srbima dok se njihovi izbori ne završe, jer je jedina njihova tema Srbija i Srbi, ali ne samo Srbi sa KiM, već i RS, koji su postali omiljena tema. Ne znaju ništa drugo nego ''Dodik i RS''. Svi su oni kandidati za Nobelovu nagradu, ne za politiku, već za fiziku, hemiju, I književnost za Aljbina Kurtija. Jedan je naslednik Ajnštajna, a drugi Njutna - Tači I Haradinaj. Mi smo sve budale, a oni sve geniji, a sada će videti kako budale umeju genijima da odgovore -  zaključio je Vučić. 

- Razgovarali smo o našem postupanju i upoznali smo delimično naše ljude sa merama koje spremamo. Gledaćemo da te mere ne pogode Srbe sa Kosova, ali neke od mera koje smo spremili su mnogo oštre, nećemo sa njima ići do završetka sastanka u Parizu, a mi ćemo upozoriti predsednika Francuske Makrona o njima.

Tanjug/DIMITRIJE GOLL

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je, posle sastanka sa oko 140 političkih predstavnika Srba i najznačajnijih institucija Srbije na Kosovu i Metohiji, da su izrazili zabrinutost zbog toga što se pripremaju akcije specijalnih jedinica na Kosovu i da je pripremljeno hapšenje više desetina lica srpske nacionalnosti na KiM.


 - Molimo i upozoravamo međunarodnu zajednicu da to spreči, jer u ludilu borbe albanskih strnana na Kosovu za rejtinge na kraju stradaju Srbi - poručio je Vučić.

Takođe, zamolio je predstavnike Kvinte koji su, kako je rekao, bili zabrinuti za ono što se dešavalo na izborima 2017, da pokušaju da spreče provokacije i akcije usmerene iseljavanju Srba sa KiM.

Kazao je da su pripremljene mere i da se vodi računa da ne pogode Srbe na severu KiM i da će zato biti ograničenog karatera.

Tanjug/DIMITRIJE GOLL - Dok će neke biti vrlo snažne i vrlo oštre, nećemo ići sa njima do završetka sastanka u Parizu -  navoe je Vučić.

Kazao je da će na sastanku u Parizu upoznati Mereklovu i Markona o odgovoru Srbije na takse posle devet meseci, kao i na reozoluciju o genocidu i formiranju vojske Kosova, nesprovođenja brsielskog sporazuma...

Čestitike SL na izbornoj pobedi,slede projektiPredsednik Aleksandar Vučić još jednom je danas čestitao Srpskoj listi pobedu na izborima za gradonačelnike opština na severu Kosova i Metohije, uprkos pritiscima, i najavio nove projekte, značajne za građane, poput završetka regionalnog vodovoda.

Vučić je preneo novinarima da je sa Srbima razgovarao o važnim projektima na Kosmetu, te najavio da će za Vidovdan otvoriti regionalni vodovod za sever Kosova, što je od ogromnog značaja za taj prostor, u koji su uloženi milioni evra.

Takođe, najavio je i otvaranje naselja Sunčana dolina, hotela u Banjskoj sa propratnim sadržajima i naveo da će uz sve to na severu KiM doći do velikih promena.

Naveo je i da je dogovoreno da više ne bude zabrane zapošljavanja za naše ljude u javnim institucijama, ali da se mora zadržati razumno ponašanje, da se ne bi ošteto budžet.

Predsednik je podvukao da je Srbima govorio i sastancima koje je imao sa predstavnicima međunarodne zajednice, kao i težini pozicije u kojoj se Srbija nalazi.

 - Dobro smo se razumeli i nastavićemo sa politikom ozbiljnosti i odgovornosti, ali će pozicija Srbije biti veoma čvrsta i trvrda. Ko god misli da će moći da slomi Srbiju, moj odgovor je da samo proba - rekao je Vučić.

Kad je reč o nedavnim izborimna, on je rekao da je zahvalan Srbima na KiM što nisu pristali na podele između Srba, na koje ih, kaže, podstiču svakodnevno.

On je istakao da su Srbi ostali čvrsti i pored toga što im neki govore da bi bilo bolje da nemaju veze sa Srbijom i sa njim, i ostvarili su veličanstvenu pobedu.

Vučić je napomenuo da je "čudesan rezultat" Srpske liste, uprkos priticsima Prištine, kao i pojedinih stranih centara moći, i onih koji su ti centri moći prozivodili u srpskoj javnosti.

 - Da dobijete toliko veći broj glasova, a da imate 380 nenajavljenih posmatrača, koji su tražili ''dlaku u jajetu'', ako samo vide da je jedan glas bio na pogrešan način pa da okrive Srbe... Hvala što su uspeli da očuvaju jedinstvo naroda na KiM -  rekao je Vučić.


"Oni koji su mislili da će u Parizu biti nekih razgovora, greše, neće biti nikakvih razgovora dok ne ukinu takse. Možemo o lepom vremenu da razgovaramo, a o statusu KiM neće biti razgovora, dok ne ukinu takse".

Vučić kaže da Albanci misle da je njihov bezobrazluk i drskost važnija od svega i da misle da se isplati da stvaraju novu realnost.

Tanjug/DIMITRIJE GOLLPoručio je, ironično, da je odlučio da ne bude neposlušan, pošto je video da mu u američkim izveštajima prete, kao da će na još nešto hrabriji način i otvorenije da zasutpa, intereese našeg naroda, ali i da se borim protiv ludila Albannaca.

U parlamentu "stenografski" o Saboru, da ne izmišljaju 
 

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će na sednici parlamenta u ponedeljak izneti detaljne zabeleške o sadržaju nedavnog sastanka sa Saborom SPC u u odgovor na sve špekulacije po pojedinim medijima, a posebno je odbacio tvrdnje vladike Grigorija da je na tom sastanku "napao" vladiku Teodosija.

 - Ja sam se iznenadio, mislio sam da to što se govori u Saboru ostaje u četiri zida -  rekao je Vučić na konferenciji posle sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM. 

On je rekao da će o sastanku u Patrijaršiji najotvorenije govoriti na sednici parlamenta, citirajući reči, budući da je imao vođenje stenograma.

Kaže i da to što je rekao vladika Grigorije nije istina. 

 - To nije istina, jer je njih petorica vodilo hajku protiv mene. Ne može jedan da vodi hajku protiv pet, nego pet protiv jednog. Ali drago mi je da sam ja, jedan, sa istinom uspeo da uzdrmam tih pet i da vide da nije lako sa nekim kome je čista savest i ko nije ništa ukrao da da izađete na kraj, ako je spreman da se bori za svoj narod i pravu istinu -  rekao je Vučić.

On je rekao da je znao da u političkim partijama, pa i u SNS, postoje članovi koji novinarima javljaju nešto, da bi ih mediji kasnije zašititili i napali njhove protivnice u stranci, ali da nije znao da se to događa i u crkvi.

 - Ja sam izašao napolje posle sastanka i rekao sve što se desilo na pristojan način i poštujući crkvu, a onda otvorim Miškovićeve novine, Ðilasove novine, neke druge tajkunske medije, čak i u medijima u Crnoj Gori lažu sta se dešavalo na Saboru - dodao je predsednik. - Ukinite takse i razgovraćemo o čemu hoćete, ako ne, pričaćemo o lepom vremenu i dobrim bokserima u Prišitni, na primer. Nema dijaloga dok se ne privedete poznanju prava i dok ne počnete da poštujete norme međunarodnog prava. To će biti moja poruka Mereklovoj i Makronu" - naveo je on.


Sastanku u Palati Srbija prisustvuje oko 140 predstavnika Srba, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

TANJUG/ DIMITRIJE GOLDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić rekao je juče da će se o uvođenju eventualnih kontramera na mere Prištine ozbiljno razgovarati i da će svi potezi predsednika Republike i Vlade Srbije biti povučeni slušajući stav Srba sa KIM.

TANJUG/ DIMITRIJE GOL - Tražiće se ugao koji je nabolji za nas, imajući u vidu da nas za nešto više od mesec dana očekuje samit u Parizu. Odluka kakva god da bude, biće racionalna i učinjena tako da za našu poziciju bude najbolja, a da separatistima u Prištini nanese što je moguće više štete -  rekao je Ðurić za RTS.

Upitan da li će kontramere biti uvedene, Ðurić je odgovorio:

- Videćemo da li, kakve i kada, ništa od toga neću da prejudiciram, o tome će tek da se razgovara, racionalno, imajući u vidu sve okolnosti.Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]