• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Kostić

26.05.2019

13:22 >> 14:29

NA PAŠTRIKU SMO ODBRANILI SRBIJU! Ni OVK ni NATO bombe nisu nam mogli ništa! GENERAL STEVAN KONJIKOVAC O BICI KOJA JE SPREČILA INVAZIJU NA NAŠU ZEMLJU!

Politika

NA PAŠTRIKU SMO ODBRANILI SRBIJU! Ni OVK ni NATO bombe nisu nam mogli ništa! GENERAL STEVAN KONJIKOVAC O BICI KOJA JE SPREČILA INVAZIJU NA NAŠU ZEMLJU!

Podeli vest

Od 26. maja 1999, pa sve do kraja agresije, nas 450 branili smo na Paštriku državnu granicu od čak 4.000 OVK terorista, uz koje je bila i NATO avijacija. Plan im je bio da osvoje Prizren i Prištinu, ali smo ih sprečili u tome. Naših je poginulo 26, a njihovih 1.400

Imali smo protiv sebe deset puta brojnijeg neprijatelja, NATO nas je svakodnevno zasipao bombama, ali smo tokom 15 dana paklenog boja uspeli da odbranimo srpsku granicu i sprečimo kopnenu invaziju na našu zemlju. Ovako svoju ispovest o legendarnoj bici na Paštriku, od čijeg se početka u nedelju navršava tačno 20 godina, započinje general Stevan Konjikovac, komandant 450 hrabrih srpskih vojnika koji su tih dana uspeli da spreče teroriste OVK da prodru sve do Prizrena i Prištine.

Foto: Informer DN

Nema odstupanja

Nijedan dan nije bio bez borbi, bez bombardovanja NATO aviona, ali mi se nismo povukli ni korak
General Stevan Konjikovac

Konjikovac je u okviru 549. motorizovane brigade bio na čelu isturenog komandnog mesta na Paštriku, na prvoj liniji fronta. Tamo se na današnji dan pre dve decenije suočavao sa naletom 4.000 šiptarskih terorista, potpomognutih strateškim NATO bombarderima B-1 i B-52. I uspeo je do 9. juna da zadrži taj nalet, sa samo 26 žrtava na našoj i 1.400 poginulih u redovima terorista.

 

Tepisi bombi

General Stevan Konjikovac kaže da je "Operacija Strela 2", kako ju je neprijatelj nazvao, osmišljena posle njihovog neuspešnog pokušaja da prodru u Srbiju preko Košara.

U podrumu smrti stradalo osam vojnika VJ

Vojnik Igor Janjić Mihajlović opisao je situaciju u podrumu kuće u Šeh mahali kada su poginuli potpukovnik Boško Lemić i još sedam vojnika.
- U podrumu sam bio sa generalom Konjikovcem, vojnicima i jedinom ženom dobrovoljcem, Marinom Milošević. Poređali smo se u punoj borbenoj opremi, kada je počelo sve da se ruši, grmi... Odjednom mrak, vriska ranjenih, zapomaganja... U levom uglu je bilo samo nas četvoro. Uočili smo mali otvor dimenzija 50 sa 40 centimetara, i uz međusobnu pomoć uspeli smo nekako da izađemo iz ruševima - priseća se ovaj vojnik.

- Cilj operacije bio je da se razbiju naše snage na granici i uspostavi koridor duž reke Beli Drim, da se najviše za dva dana uđe u Prizren, produži napad ka Suvoj Reci i dalje ka Prištini. Naše istureno komandno mesto, sa 450 vojnika, formirano je u reonu Šeh mahale, a čekali smo juriš deset puta brojnijeg protivnika. Kada je napad počeo, nijedan dan nije bio bez borbi i dejstava neprijateljske avijacije i artiljerije. Međutim, za tih 15 dana, sve do 9. juna i potpisivanja Kumanovskog sporazuma, mi se nismo pomerili ni metar sa našeg položaja. Uspeli smo da odbranimo granicu, Kosovo i celu Srbiju - kaže Konjikovac, danas u zasluženoj penziji.

Foto: Informer DN

Prema njegovim rečima, ubedljivo najteži dan bitke bio je 31. maj, kada su NATO avioni tepih bombama tokom celog dana bombardovali položaje srpskih vojnika na Paštriku.

20

godina od bitke na Paštriku

- Napadali su nas svim silama, upotrebili su sve snage, bila su to masovna dejstva, ali smo mi uspeli da se odbranimo. I ne samo to! U pauzama između dva bombardovanja uspeli smo da se konsolidujemo, otkrijemo položaj neprijatelja i udarimo po njima višecevnim raketnim bacačima. Danima su brojali mrtve i ranjene... - priča Konjikovac.

Foto: Informer DN

Ipak, kako kaže, taj 31. maj 1999. bio je najteži dan u njegovoj vojničkoj karijeri.

- NATO avioni gađali su svaku kuću u Šeh mahali, gde smo bili stacionirani. Zaštitu je nas 36 starešina i vojnika potražilo u podrumu jedne dvospratne kuće u tom selu, a napolju je u zaklonima ostalo svega nekoliko vojnika iz obezbeđenja. Nekoliko sati je trajalo bombardovanje, a u jednom trenutku pogođena je i zgrada u kojoj smo se nalazili. Tog dana poginulo je osam naših vojnika, među njima i potpukovnik Boško Lemić, načelnik PVO - opisuje general Konjikovac jedan od najtežih ratnih događaja u kojima je bio akter.

Herojski podvig

Konjikovac kaže da brojke jasno govore kakav su herojski podvig njegovi vojnici i on napravili na Paštriku.

- Tokom 15 dana bitke protiv neuporedivo jačeg neprijatelja izgubili smo 26 vojnika i imali 126 ranjenih. Prema nekim podacima, oni su imali čak 1.400 poginulih. Pretrpeli smo čak 24 naleta strateških NATO bombardera, tada najmodernijih aviona na svetu. Ali nismo ustuknuli ni korak, nismo obrukali pretke, a potomci mogu da budu ponosni na nas - kaže na kraju ispovesti Konjikovac.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragi

pre 4 godine

Zašto Srbija ne procesuira izdajničku politiku Koštunice, Tadića, Đinđića, Jeremića, Čede Jovanovića, Živkovića...koji su izdali i prodali, ne samo heroje sa Košara i Paštrika, nego i skrivali istinu o stradanju naše vojske i naroda na KiM? Zašto? Za izdaju u ratu predviđena je i smrtna kazna. A bio je rat. I to krvavi rat.

Vojo

pre 4 godine

Hvala za ovaj tekst ovakve stvari ne smijemo zaboraviti nikada vec arhivirati za istoriju da zive vjecno. Dirljivo zaista koliko zrtvu su neki podnijeli za sve nas. Hvala za sve heroji otadzbine

gordana tarana

pre 4 godine

Ako je sve ovo izreceno tacno zasto srba nema na kosovu i cemu danas borba da kosovo bude u sastavu Srbije.Da ne duljim dalje o priznanju cirka 100 drzava kao Kosovo republoka itd.

grof01

pre 4 godine

Ne lupaj gluposti!Regularna vojska srbije tukla je albanske civile.Kad su se ovi naoružali razbili vas ko beba zvečku.Odi u Prištinu pa lupaj.....ako smiješ!!!

Nikola

pre 4 godine

SLAVA HEROJIMA! TAKO SE BRANI DOMOVINA! SRBIJA JE VEČNA!!!

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija