• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: sputniknews.com

27.05.2019

10:22

ZAPADNA OMČA BEOGRADU! Evo šta se ustvari krije iza projekta "DRŽAVA SANDŽAK"!

Politika

ZAPADNA OMČA BEOGRADU! Evo šta se ustvari krije iza projekta "DRŽAVA SANDŽAK"!

Podeli vest

Najnovija inicijativa Bošnjačkog nacionalnog veća za rešavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak predstavlja direktnu poruku Srbiji šta može da joj se desi ako ne bude kooperativna i u direktnoj vezi je sa zahtevima sa juga Srbije, da se tzv. Preševska dolina pripoji Kosovu, ističe politička analitičarka Jelena Vukoičić

- Ovaj splet pritisaka poručuje Srbiji da je bolje da se odrekne Kosova, nego da i dalje bude tvrda u svojim stavovima, pa da lokalni političari uz pomoć nekih lokalnih sila nastave da je komadaju - ističe Vukoičićeva.

Ona ističe da se pokretanje ovakvih inicijativa u tzv. neuralgičnim tačkama ne može odvajati od pitanja Kosova i Metohije, ne samo zato što se bošnjački političari stalno sastaju sa albanskim liderima na Kosovu i podržavaju nezavisnost Kosova, već i zato što je sve to povezano sa zapadnim političarima i pritiscima da se Srbija odrekne Kosova i Metohije.

- Potpuno je logično i evidentno da one sile koje žele da konačno reše status Kosova, tako što će ono ući u UN, na sve načine pritiskaju Srbiju da je priteraju uz zid i da ona kapitulira i sad možemo da očekujemo čitav niz pritisaka, prvenstveno vezanih za Rašku oblast i jug Srbije.

OVI DOKUMENTI DOKAZUJU DA UGLJANIN I BNV HOĆE DA POCEPAJU SRBIJU! ZAHTEVAJU SPECIJALNI STATUS ZA SANDŽAK i tvrde da je to dogovoreno 1992. u Londonu i Ženevi!

U inicijativi koja je objavljena na sajtu Bošnjačkog nacionalnog veća, imeđu ostalog je navedeno da teritorija Sandžaka treba da obuhvati područja opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

- Kontrolu granica Sandžaka vršiće međunarodne snage koje će garantovati punu slobodu kretanja ljudi i roba - navodi se na sajtu BNV-a.

Prema njihovom planu, Sandžak bi imao „demokratski izabranu skupštinu, guvernera i vladu kao nosioce izvršne vlasti, uključujući policiju pod njihovom kontrolom, i nezavisno sudstvo". Prvi izbori za ove organe, kako planira BNV, bili bi održani pod nadzorom UN, Evropske unije i OEBS-a.

Foto: Media centar

Jelena Vukoičić

Vukoičićeva inicijativu BNV-a ocenjuje kao veoma problematičnu i opasnu tendenciju i smatra da je krajnje vreme da država više ne bude tolerantna protiv političara koji krše Ustav i zakone i da se njima institucionalno pozabavi.

- Iza te destruktivne politike već decenijama stoji Sulejman Ugljanin i Stranka demokratske akcije, ali i neki drugi političari, neke političke grupacije i neke NVO.

- To je separatistička politika, čiji je krajnji cilj otimanje dela teritorije Srbije i stvaranje nekakve zamišljene republike Sandžak, što su oni uostalom potvrdili i na famoznom referendumu koji su organizovali još 1992. godine.

VULIN O SPECIJALNOM STATUSU SANDŽAKA: Što jedan lud pokvari hiljade mudrih ne mogu da isprave!

Sagovornica Sputnjika naglašava da se te grupacije i političari praktično ponašaju kao da ne žive u ovoj državi, optužuju srpske vlasti za sve i svašta, što apsolutno ne stoji, da krivotvore činjenice, izmišljaju i govore neistine.

- Niz stvari koje je konkretno Ugljanin uradio poslednjih godina, predstavljaju direktno kršenje Ustava i zakona. I ja razumem da vlast u Beogradu ne želi da doliva ulje na vatru, ali ne može se ni večito popuštati. Država mora da bude iznad svih pojedinaca i grupa koji negiraju njen suverenitet i koji žele da ugroze njen pravno-politički legitimitet.

Foto: YouTube printscreen

Vukoičićeva ističe da ono što se dešava u Raškoj oblasti, apsolutno ne može da se dovede u nekakvu vezu sa diskriminacijom Bošnjaka.

- Njih niko ne diskriminiše, naprotiv, oni imaju mnogo više prava nego što objektivno manjinske zajednice imaju u većini zemalja. I sami predstavnici nacionalnih manjina, oni koji su korektni i koji poštuju državu u kojoj žive, tvrde da su prezadovoljni našim zakonima i zakonskim rešenjima koji se odnose na formiranje Saveta nacionalnih manjina, pravo na obrazovanje na maternjem jeziku, na medije i slično. Manjine nemaju razloga da se na nešto žale, jer nema nijedne sitnice koja nije po standardima EU. I to je objektivna činjenica. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
srbo

pre 4 godine

Ima li u ovoj državi zakon i ustav,koliko je potrebno da nam se svakave budale sa bolesnim idejama i sa parama stranih službi us... u život i dokle vise da ih trpimo.Pohapste ili ako lažete da bi digli tiraž odgovarajte ako nema dokaza za prividjenje. Narod zbog budala odlazi i države i zbog njihovih ideja o uredjenju države i granica,ako mu nije dobro u Srbiji protrati svakoga,naravno posle kazne.

Sanđak beg

pre 4 godine

Videla budala šta dodik radi u bosni pa i on u srbiji samo vam se vraća milo za drago

Edo

pre 4 godine

Ma, Vulin duže paniku... potpuno je normalno da tražimo specijalni status, i nikog ne mrzimo niti kome želimo da se svetimo.

Crna Gora

pre 4 godine

Ovo je jedna od posledica Vučićeve ideje o promjeni granica na Balkanu i pravljenju novih na etničkom principu. Takve ideje su sulude, podjela Kosova bi najviše štete napravila upravo kosovskim srbima. Ali je valjda vrhovna ideja vodilja da političar upiše sebi neki bod, a narod ko šiša.

Novi Sad

pre 4 godine

Aloooo državo....pa šta čekaš...hapsi separatistu!!!!! Jel treba da čekaš godinama pa da se izrodi neka ovk u Raškoj !!!!!???????

polako

pre 4 godine

Zapadni lesinari bas to i hoce, da ih Vucic pohapsi pa da izazovu demonstracije a Srbiju proglase aparthejd drzavom. Njih treba samo na ignore u suprotnom moze biti samo gore. Hapsenjem se ne resava nista ali principijelnom politikom i cuvanjem medjunarodno priznatih granica, sto znaci ni po koju cenu priznati nasilnicima pravo na drzavu unutar drzave Srbije, resava se pitanje drzave za veke vekova. Ako jednom priznas pravo na drzavu (albancima) onda ces biti prisiljen da to pravo priznajes svima koji odluce poput ovog zlotvora da prave karte i izlaze sa zahtevima. Pokrajine su deo drzave Srbije a sandzak od pada otomanskog carstva vise ne postoji ni unutar Turske. Neka Suljo oladi i ne naseda svojim tutorima sa zapada. Zapadu vreme istice a nase tek dolazi.

Ivan NBg

pre 4 godine

Suljo ćepobeći kao 90-ih avi ćete ispaštati, pamet u glavu...

tadija64ZEMUN

pre 4 godine

za sve ovo je direkno kriv i odgovoran gospodar SRBIJE AV,u celom svetu se zna ko krsi ustav i zakon ide u zatvor i to visegodisnji ,obicno se na njih i zaboravi ( posle 40-tak godina strogog zatvora),pa ostaje nejasno zasto to ne uradi i gospodar SRBIJE AV,mozda se nekog plasi (mada AV kaze da se nikog ne plasi) ili je mozda zbog neceg drugog

Sundjer Bob

pre 4 godine

Gluposti ...i kada se potpisivao Dejton garantovao je zapad da ce KiM ostati sastavni deo Srbije i..sta bi!?Ako hoce da komadaju oni ce da komadaju tj pokusati da rastacu Srbiju tako da ova analiza nema cvrste korene.

Salkan

pre 4 godine

A kad Dođik za RS isto ovako priča on je patriota i pravi Srbin. Šta ćemo sad braćo Srbi?

Sundjer Bob

pre 4 godine

Raspitaj se sta su manjine u drzavi Salkane. Moras i u skolu malo da ides a ne samo da klanjas. U BIH Srbi su vecinski narod a muslimani u Srbiji manjina. Kapiras sad malo nesto. Vidi ti mi iznajmis sobu u tvojoj kuci a ja kazem to je moje i prodam. Moze li tako? Pa ne moze.

Salkan

pre 4 godine

Kao prvo Srbi u BIH nisu većinski nego jedan od tri konstitutivna naroda.Drugo RS nije nikada bila geografska cjelina niti je postojala do 92 godine kada je nastala ratom,protjerivanjem i ubijanjem nesrba.Da na prostoru današnje RS žive nekadašnje stanovništvo ne bi Srba bilo ni 50%.Trece BIH je Dejtonskim sporazumno prenijela dio svojih nadležnosti na entitete a nikako obratno i u tom sporazumu nema odluka o nečemu bez konsenzusa sa ostalim narodima. Dakle Ugljanin priča ono što Dodik drobi već 13 godina bez ikakvog osnova samo ste se vi konačno našli sa druge strane priče.Ti sine se malo obrazuj i čitaj pa komentarisi.A to klanjam li ja ili ne nije tvoja briga a i nikakav je argument

Bosna

pre 4 godine

Nije lijepo igrat se sa drzavom i granicama njenim jel da.Neka neka,daobgda vas jos vise zabavili oko vas samih,pa ce te bolje pazit na svoje komsije.

grof01

pre 4 godine

Kada Mile Ronhil izjavi da srbi imaju pravo da žive u jednoj državi,a vučić ćuti,onda to isto pravo traže i albanci i bošnjaci i naravno,ako dodje do podjele kosova doći će i do podjele srbije i to sa mnogo gorim posljedicama po srbiju,jer će ostati i bez sandžaka i juga srbije i vojvodine. Srbi nikako da izvuku pouke iz istorije....šta je bilo 90ih????

Zivorad

pre 4 godine

Hapsiti... isti slučaj su i hrvati imali u krajini.. slede balvani.. iza svega stoje strane tajne sluzbe...iza mile martić i Milana Babića SDB

Dragan

pre 4 godine

Vidim da svi u komentraima dozivaju nekakvu "Drzavu" da reaguje, ali nje nema. Analiticar ciju ste analizu preneli kao da je analizirao neku igricu, gde ne postoji ni ustav, ni zakon, ili da nam neko konacno obelodani da isti vise ne vaze u Srbiji, samo za Srbiju.

Vla

pre 4 godine

Pohapsi I oduzeti mu drzavljanstvo, taj nije srbin I ne moze imati srpski pasos, cim je protiv srbije I ne postuje zakone

Milojko srbenda

pre 4 godine

Kad bi priznali kosovo onda bi krenuli na preševo pa na Rašku oblast pa na vojvodinu pa ajde i hrvatima do zemuna,zašta onda u oba svetska rata dadosmo milione žrtava kad bi im poklanjali i to poklanjali nacistima koji nas klali i ubijali,bilo bi bolje da nas nema nego ovo da uradimo...

SS

pre 4 godine

E državico,nekad kod tiletovih saradnika je bilo pravilo za ovakve hoštaplere,državne elemente da ga pozovu u goste ili mu odu u goste,da popiju sokić,pićence neko i on posle miran,manji od bubice.Imate knjige i udžbenike o tom periodu pa kad neznate vi proučite već jednom inače osta beogradaki pašaluk dok vi shvatite situaciju.

RINGISPIL

pre 4 godine

Ma ljudi NEKO HOCE DA UDJE U ISTORIJU kao pozitivan lik i to je sve. Svi koji su se kleli u srbiju ... KAKVA BRE DRZAVA KAKVI BAKRACI. Eno u parlament ne moze da udje od sacice baraba.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija