• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

31.05.2019

11:54

TRANSPARENTNOST: Kritike u izveštaju EK o napretku Srbije paušalne, bez dokaza i očigledno političke!

Politika

TRANSPARENTNOST: Kritike u izveštaju EK o napretku Srbije paušalne, bez dokaza i očigledno političke!

Podeli vest

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost, nakon detaljne analize Izveštaja Evropske komisije o Srbiji a posebno iznetih kritika, sa žaljenjem konstatuje da su kritike iznete na račun Srbije paušalne, bez kredibilnih dokaza i služe kao vid političkog pritiska na nosioce političke odgovornosti u Republici Srbiji.

Mario Spasić, generalni sekretar Transparentnosti, kaže:

- Očigledno je da su izveštaj o napretku Srbije pisali politički oponenti Aleksandru Vučiću, Srpskoj naprednoj stranci i članovima koalicije okupljenih oko parlamentarne većine, što predstavlja udar na kredibilitet institucija Evropske unije. Kritike, bez relevantnih dokaza, predstavljaju maliciozan pokušaj da se stvori još nepovoljnija klima i skrene pažnja sa pozitivnih rezultata koji su ipak postignuti. Na primer, u izveštaju se zamera nepostojanje više prostora za istinsku međupartijsku debatu, bez konstatacije da deo opozicije samovoljno ne pristaje na debatu koja se najpre vodi u parlamentu. Dalje, pominju se antivladini protesti, a da se ne pominje nasilan upad u RTS, vešala na Terazijama, nalog Boška Obradovića vozaču kamiona da krene na policiju i potpuno imaginarnim zahtevima prema donosiocima odluka - saopštava Spasić i dodaje:

EVO DOKAZA! Tajkuni Đilas i Šolak pišu negativni izveštaj Evropske komisije o Srbiji!

- Takođe, EK pominje slobodne izbore, bez navođenja činjenice da su svi izborni ciklusi od 2012. godine ocenjeni kao validni od strane međunarodnih tela i OEBS-a. Jako je važno napomenuti dela izveštaja koji se tiče pravosuđa i borbe protiv korupcije, gde se bez ijednog dokaza zamera navodni politički uticaj, a konstatuje se i to da nije postignut nikakav napredak vezan za slobodu izražavanja, što predstavlja činjenični i faktički nonses jer je očigledno da svako ima pravo da iznese svoj stav, gde pretežno obiluju unutrašnji dijalozi sa kritičkim osvrtom na društvene tokove. Da zaključim, EK nije ulazila u genezu navodnih problema, već se u odlazećem mandatu odlučila na kopiranje tvitova kritičara vlasti i bez konstatovanja očiglednog napretka u svim oblastima, što zaista ne predstavlja ozbiljan pristup važnom pitanju kao što je pristupanje Srbije Evropskoj uniji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija