• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

02.06.2019

14:42 >> 14:49

(VIDEO) SRBIJA DA VRATI 700 BIVŠIH VOJNIKA I POLICAJACA, 400 TEŠKIH KAMIONA sa šljunkom, pa NEKA ROSU KRENE... To se zove civilna zaštita!

Politika

(VIDEO) SRBIJA DA VRATI 700 BIVŠIH VOJNIKA I POLICAJACA, 400 TEŠKIH KAMIONA sa šljunkom, pa NEKA ROSU KRENE... To se zove civilna zaštita!

Podeli vest

Srbija je nekada imala instituciju koja se zvala civilna zaštita, podseća istoričar Dragomir Anđelković, koja ukinuta Briselskim sporazumom. Okupljala je oko 700 profesionalaca, bivših pripadnika vojske i policije, što je za sever Kosova prilično veliki broj ljudi.

Uz te profesionalce postojala je i šema mobilizacije stanovništva, a imali su i oko 400 teških kamiona natovarenih šljunkom i sve ono što treba kako bi se napravile višeslojne barikade širom Kosova - sve to danas srpski narod nema. Zato danas ROSU, prema Anđelkovićevim rečima, može da upada u južnu srpsku pokrajinu i hapsi koga hoće. Iza svega, kaže on, stoji pogrešna procena da EU i NATO drže reč.

Na pitanje koliko je izvesno da se civilna zaštita vrati na Kosmet, Anđelković kaže da sve zavisi od Beograda. 

- To sada nije tako lako uraditi, jer bi svaki naš pokušaj najverovatnije bio sabotiran. Međutim, celu strukturu možemo da formiramo u centralnoj Srbiji, i ona bi brzo reagovala na severu pokrajine. Nešto svakako moramo da uradimo, jer je ovako dalje nedopustivo", rekao je naš sagovornik. On ukazuje na činjenicu da je ROSU ovog puta uhapsila dvadesetak policajaca, što je 10 odsto nealbanskih pripadnika policije, i postavlja pitanje koliko će ih ostati posle naredne dve-tri slične akcije.

VREME JE DA SRBIJA PONIŠTI BRISELSKI SPORAZUM I VRATI STANJE IZ 2013.! Merkel i Makron "ne smeju na" Šiptare, a "ucenjuju" Beograd!

Anđelković smatra da je KFOR integrisan sa Albancima i da na delu možemo da vidimo kako zajednički rade na terenu. On smatra da o ovoj akciji pripadnici Kfora nisu obavestili srpski državni vrh jer komunikacija naše vojske i policije sa Kforom nije na valjanom nivou.

- Oni postupaju kao da su oružana sila takozvane države Kosovo, a ne neutralni faktor koji treba da održava red. Prema Rezoluciji 1244, Kosovo jeste jedinstveni entitet, ali nigde nije navedeno da je to nezavisna država niti da Kfor treba da bude na strani jednog naroda. Naprotiv, piše da treba da obezbedi sigurno okruženje za sve nacionalne zajednice, a da li je to sada situacija?", upitao je Anđelković.

Kaže da su prištinski zvaničnici ovom akcijom želeli da ponize i Srbe i njenog predsednika, naročito posle njegovog govora u parlamentu, kada je rekao da „granica 'velike Albanije' neće biti na Kopaoniku". Niko, prema Anđelkovićevom mišljenju, ne može sada olako da kaže šta treba raditi, ali naglašava da neki rizik mora da se preduzme. 

- Mi moramo da podvučemo crtu i da zauzmemo stav čak i po cenu da propadne priča o evrointegracijama. Moramo da budemo spremni da intervenišemo ako se ovakva situacija ponovi. Ne smatram da je rat sa NATO-om moguć, svet se promenio, a i unutar Alijanse nema više jedinstva kao 1999. godine. Ipak, ekonomske sankcije ne bih mogao da isključim - rekao je Anđelković. 

LAZANSKI: Laži su za Srbe opasnije od "tomahavka" - SILOVANJE ISTINE NA KiM OD STRANE NATO I KFORA SE NASTAVLJA!

On je dodao da bi u tom slučaju i zapadne zemlje bile na gubitku, jer su pokupovale u Srbiji sve što je vredelo.

Dragomir Anđelković je, međutim, uveren da NATO i dalje sprovodi tihu agresiju nad našom zemljom, evroatlantski centar moći na taj način pokušava da završi ono što je započeo 1999, a to je da primora Beograd da prizna nezavisnost Kosova. 

- Da je Srbija započela sličnu akciju, ne u Velikom Trnovu, već u Novom Sadu, bila bi izložena kritikama da je to nedemokratski i da se prekomerno upotrebljava sila. Zbog toga i treba država da zauzme čvrst stav - rekao je on. 

Na pitanje da li bi Rusija mogla da nam pomogne da stanemo na put bahatom ponaljanju ROSU snaga, a s obzirom na iinjenicu da je brutalno prebijen i jedan njen drŽavljanin, Anrelković kaće da bi morala, jer je ovom akcijom Priština želela da pokaće Rusiji da ništa ne moće da uradi i da je Kosovo van dometa njene moći.

- Rusija uistinu nije prisutna na Kosmetu, ali bi mogla da zauzme čvršći stav zbog ugrožavanja života svog državljana, jer je to poruka da tako nešto bilo kom Rusu može da se desi i u Libanu i u Latinskoj Americi. Kada Amerikanac negde strada, strukture Sjedinjenih Drćava odmah reaguju, nađu te ljude pa im se desi 'nešto neprijatno'", naglasio je istoričar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nebojsa

pre 4 godine

Beograd treba da razmotri sve aspekte zastite naroda na KiM, civilnza zastita bi mogla biti jedan u nizu poteza nase zemlje...

Marija

pre 4 godine

Srbija zasigurno treba da se bori za svoja prava na KiM!

Igor

pre 4 godine

Civilna zastita treba da se vrati na KiM, to bi bio veliki broj ljudi koji cak i da deluju iz centralne Srbije bili veoma efikasni u zastiti naseg naroda koji je izlozen sve cescim napadima teroristicke ROSU.

halimi

pre 4 godine

srbijanska civilna zastita nema sta da trazi na kosovu ,to bi bilo isto kao da madjarska cv dodje u vojvodinu ,kako vidim u srbiji ima jos uvek budala koji misle da srbija moze nesto da utice na kosovu ,kosovo nije srpsko vec 600 godina i to sto neka saka jada skamdira kosovo srbija je samo zalosno

Regionalni lider

pre 4 godine

Kao pravi regionalni lider Hrvatska je uvežbavala vojske Slovenije i BiH i CG i Kosova i Albanije i RSM u vežbi sa porukom Srbiji koja se zove Brzi odgovor(u slučaju napada na RK) u Srbiji ćute eto nema kukanja ni kmečanja jer je očuto bila PORUKA JASANA? Potpisan je ugovor i kreće gradnja fabrike delova aviona u Zagrebu(radiće cele motore za putničke avione Airbasa i Boinga i drugih kao i rezerne delove za popravke) Zašto to sada ne piše niti jedan srpski medij a Beograd ispao i izgubio i tu investiciju koju mu uzeli eto baš Hrvati a izgubio u trku za folksvagen a priča se da će izgubiti i Alibabu koja dolazi u Zadar....da nije to pošto vođa svako malo preti sa ratom i diže vojsku ma kako je to dobra tema za novinare ali eto neće niko o tome da piše?

LGBTĐ

pre 4 godine

JESTE LI ČULI ZA ĐOJLENE? Pre gotovo 200 godina Srbija je iz budžeta plaćala mlade gejeve da budu LJUBAVNICI TURCIMA Pozivamo srpsku LGBT zajednicu da snimaju film o Srpskim Đojlenima da se ne zaboravi ta divna srpska tradicija i da se prekine mržnja koju zbog te tradicije tera satanistička SPC prema tim divinim i blagim i toplim ljudima...recite NE MRŽNJI!

Net

pre 4 godine

Hrvatski novinari otkrili da je Pupovčev saradnik bio rađen tokom napada na RH... EKSKLUZIVNO! DOKUMENT UŽASA: Vijećnik SDSS-a bio je prostrijeljen 1992. prilikom izviđanja za Srbe

nikromano6

pre 4 godine

sve moze dase organizuje,,a najpre ljudi,,a sredstva postoje svak ima pravo da kupi kamion,u srbiji,,a postoje i drugi kanali dase sve pripremi,,dase kad upadne vojska u roku od 30 minuta podeli oruzje svim srbima,,na severu

pepa prasac

pre 4 godine

a cemu sluzi vojska? imamo na srpskoj strani naoruzanje, vojsku, miliciju, onda ruse i /verovatno/kineze samo jos fali civilna zastita i ostatak srba koji ce biti dotle na bekstvu i radu preko grane..:-)

Ljubo

pre 4 godine

Beograd da razmotri ...grad koji je sve ucinio da se hiljade Srba iz raznih delova isele sa srpske zemlje devwdesetih ,da nemaju pristup matici drzavi .Beograd koji i danas sve vise podrzava ,a najmanje Srbiju pravoslavnu zemlju . Beogrrad ,koji i danas uzgaja ustasluk ,baliluk ,izdajnike i strane agente .Taj Beograd ,nije za Srbiju kakvu su nase slavne licnosti ,pravoslavci preci mastali .

Marcco

pre 4 godine

Zar i nakon 30 godina i dalje ima nekog ko procenjuje da EU i NATO drže reč.

milan

pre 4 godine

velika greska srbi nisu smeli nista da daju šiptarima dok se ne formiraju zajednice srpskih opština ovako dobili su katastarske knjige telefonski broj sad treba sve to da ponište i kažu zaapadnim mentorima da je dosta jer ih oni to i savetuju ta kvinta i drugi faktori koji mrze pošten i dobar narod koji je naciste naucio paameti a sad se nemci nama svete

jovan

pre 4 godine

pa ko je potpisao briselski sporazum?ko je naterao srbe da vade dokumenta i idu na izbore republike kosovo? ko je rasformirao sve instituciji koje su bile pod srbijom......e to ko je taj sad vidi da je izgran ali nema kud jer je mislio da je najpametniji i da sve zna pa sta bi sad a

Ivan M

pre 4 godine

Sta da radimo kad nam je predsednik tupav, te su ga lako prevarili u Briselu? Dao je siptarima sve, a nije dobio nista zauzvrat. Ali nije on kriv, krivi su Jeremic, Obradovic i Djilas.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija