• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

03.06.2019

19:26 >> 19:54

(FOTO) VUČIĆ NA KONFERENCIJI "Gradimo mostove - pričamo o Evropi": Istrajaćemo na našem evropskom putu, mi Evropu i danas priželjkujemo!

Politika

(FOTO) VUČIĆ NA KONFERENCIJI "Gradimo mostove - pričamo o Evropi": Istrajaćemo na našem evropskom putu, mi Evropu i danas priželjkujemo!

Podeli vest

U Novom Sadu je večeras otvorena međunarodna konferencija "Pričamo o Evropi - gradimo mostove", u organizaciji nemačke fondacije Konrad Adenauer (KAS), uz učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će govoriti na temu "Srbija u Evropi"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se prisutnima nakon optvaranja konferencije.

- Kada sam dobio poziv za ovu konferenciju setio sam se reči Stanislava Vinavera. Balkan kao i Srbija na Balkanu i danas dokazuju Evropi neke stvari. Kada pitate naše građane gde že,le da žive, odgovori su u Evropi. Nikada se nije bolje živelo nego danas. Mi Evropu i danas priželjkujemo. Mi na to uvek reagujemo na dva načina, dokazujemo joj da smo dostojni, ali joj se i inatimo. Ako nam se nešto ne sviđa, pa makar to bilo pitanje Kosova i Metohije, odmah joj okrećemo leđa - rekao je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug

- Srbija će svake godine brže od drugih zemalja da napreduje u Evropi. Uspeli smo da dramatično smanjimo nezaposlenost. Promenilo se to što mi sada razumemo da nismo uvek u pravu iako nam se u tom trenutku činilo da jesmo. Mi moramo da vidimo da li ćemo da istrajemo na tom evropskom putu. Ne ćutim ni Merkelovoj ni Makronu. Moramo da razumemo da nam je budućnost u Evropi i da moramo sebe da menjamo da bi mogli da joj pripadamo - dodao je Vučić. 

Konferencija se prvi put održava na Zapadnom Balkanu i drugi put izvan Evropske unije, sa ciljem da se ukaže koliko je značajna evropska baština u književnosti, umetnosti i dijalogu.

Na otvaranju je gudački kvartet "Mistik čello" odsvirao numere "Svilen konac", "Hajde Jano"...
Direktor fondacije KAS u Srbiji Norbert Bekman Dirkes je poželeo dobrodošlicu svim gostima, a posebno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, istakavši da njegovo prisustvo potvrđuje dobru saradnju i veze Srbije i Nemačke.

Naveo je da je Novi Sad za izabran za mesto održavanja konferencije jer je omladinska prestonica Evrope, mlad grad koji ima šta da pokaže i kaže, a 2021. godine biće i evropska prestonica kulture.

Foto: Tanjug

"Novi Sad se razvija brzo, a KAS je fondacija koja radi na unapređenju razumevanja unutar Evrope, a samim tim i na Balkanu. A, gde bi čovek mogao bolje da govori o kulturi i vrednostima, nego u parlamentu. Ovde svi sedimo kao u malom evropskom parlamentu, jer govorimo različitim jezicima", primetio je Bekman Dirkes.

On je istakao i da je Srbija pojam za suživot i različitost konfesija.

Kako je rekao, konferencija se održava u zadnju iz doba Bauhausa, dobrom mestu da se govori o istoriji i o budućnosti.

- Imamo dovoljno povoda da govorimo o Evropi. A, pričati o Evropi je jako važan momenat. Ono što mi govorimo o Evropi, to su vrednosti koje zajedno treba da razumemo i živimo. To je jedan od zadataka manifestacije. Radi se o Evropi koja imenuje različitosti i čuva ih kao blago - poručio je Bekmen Dirkes.

Foto: Tanjug

Naveo je da je naslov konferencije "Gradimo mostove - pričamo o Evropi" namerno izabran, jer nema ničeg boljeg nego diskutovati o gradnji mostove, i to baš u Novom Sadu.

Pored predsednika Vučića, na otvaranju konferencije, o evropskim perspektivama govoriće predsednik Fondacije Konrad Adenauer i nekadašnji predsednik nemačkog Bundestaga prof. dr Norbert Lamert.

Gostima se obratio i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Ideja konferencije je da se na jednom mestu okupe intelektualce iz oblasti politike, novinarstva, književnosti kako bi se prikazalo koliko je značajna evropska baština književnosti, umetnosti i dijaloga. 

Foto: Tanjug

Tokom naredna tri dana u Novom Sadu će se diskutovati na brojne teme, među kojima su "Ko se plaši Nemačke? Istorija jednog evropskog problema", "Koliko sećanje je potrebno budućnosti?",

"Regioni i nacije - osnovni preduslovi evropske zajednice", "Između Magreba i moderne: gde se nalazi Beograd"...

Konferencija traje do 6. juna u Skupštini AP Vojvodine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Samosvesna građanka

pre 4 godine

,,... Istrajaćemo na našem evropskom putu, mi Evropu i danas priželjkujemo! '' Ali, Evropa (EU) ne želi nas!

Kažu

pre 4 godine

Vreme je da Srbija počne izručivati svoje ratne zločince na suđenje Republici Kosovu a imaju ih Albanci na spisku oko 5000! Plenković ima ključnu ulogu u podeli najvažnijih evropskih funkcija a priča se da preuzima fotelju Mogerinijevoj da su uključi u rešavanje pitanja RK! Političke igre u RH gde se priča da Hrvati tuže svoju zemlju za ratnu štetu jer ona neće da blokira Srbiju i naplati štetu i hoće tako da je nateraju da je naplati od Srbije od kada su štrajkala u Vukovaru zbog sporog hapšenja Srba već je uhapšeno oko 20 srpskih zločionaca! Ovog meseca je Pulski filmski festival od 13-21-og a glavni film godine je o najvećem generalu u savremenoj istoriji ratovanja Anti Gotovini koji se zove "General" a uskoro će i serija o njemu a HRT snima i seriju "Doba Uskoka" o hrvatskim herojima USKOK-cima zbog kojih su Osmnalije vikale "čuvaj nas Bože od Senjeske ruke" dok su Srbe držale 500g u ropstvu a kažu biće svetska atrakcija ko i serije Hrvatski kraljevi i Alka i Dubrovnik!

Net

pre 4 godine

Novosti.rs Borce iz '99. izručuju Tačiju? Kurir.rs SKANDALOZNO: Film koji veliča ratnog zločinca Gotovinu otvara Pulski festival!

Net

pre 4 godine

Novosti.rs Borce iz '99. izručuju Tačiju? Kurir.rs SKANDALOZNO: Film koji veliča ratnog zločinca Gotovinu otvara Pulski festival! Dnevno.hr STRAVIČAN PAD NATALITETA: STANOVNIŠTVO SRBIJE MASOVNO IZUMIRE! Vučić u panici: ‘Albanaca će biti dvostruko više od nas!’

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija