• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.06.2019

17:58

IVICA DAČIĆ: Potezi Prištine prete da destabilizuju region

Politika

IVICA DAČIĆ: Potezi Prištine prete da destabilizuju region

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija pruža punu podršku Slovačkoj u njenom predsedavanju OEBS-u, zahvalio toj zemlji na razumevanju koje, kako kaže, ima u odnosu na sve probleme i poručio da je Srbija spremna da doprinese stabilizaciji prilika i bezbednosti u regionu, koji je, iako mali, od ključne važnosti za stabilnost cele Evrope

Dačić je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke i predsedavajućim OEBS-u Miroslavom Lajčakom, istakao da je Lajčak danas u Beogradu razgovarao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, što je od ključne važnosti s obzirom na sve izazove, kao i sa drugim političkim funkcionerima.

Dačić je dodao da je OEBS organizacija koja je prisutna u mnogim sredinama, između ostalog, i na Kosovu i Metohiji, ali da je to prisustvo statusno neutralno.

"Imajući u vidu da je Lajčak posetio Albaniju, da će posetiti i druge zemlje, kao i Misiju OEBS-a na KiM, veoma je važno da razmenimo mišljenja i da on bude u toku sa situacijom i svim problemima i izazovima, kao i sa jednostranim aktima Prištine, koji prete da izazovu destabilizaciju celog regiona", podvukao je šef srpske diplomatije.

Dačić je zahvalio na razumevanju koje, kako je rekao, Slovačka ima u odnosu na sve probleme, te poručio da je Srbija spremna da pruži doprinos stabilizaciji prilika i ukupnoj bezbednosti u regionu, koji je, iako mali, od ključne važnosti za stabilnost cele Evrope.

Dačić je podsetio da je Srbija 2015. godine predsedavala OEBS-u i da zna koliko je teško rukovoditi radom organizacije koja obuhvata 57 zemalja, od Vankuvera do Vladivostoka, jer je o svakom stavu potreban konsenzus.

Zato smo izrazili punu spremnost Srbije da pruži podršku Slovačkoj, dodao je Dačić.

On je podvukao i da su Srbija i Slovačka dve prijateljske zemlje, dva prijateljska, bratska naroda, koje nemaju otvorenih pitanja, kao i da je Lajčak prijatelj Srbije.

Zahvalio je Slovačkoj na podršci evropskim integracijama Srbije, kao i na principijelnom stavu u vezi sa teritorijalnim integritetom i suverenitom Srbije, odnosno po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Srbija je, podvukao je Dačić, zahvalna i spremna da sa slovačkom dalje unapređuje odnose kako bi se razvijala politička, ali i ekonomska saradnja.

- Često smatramo da se prijateljstvo podrazmeva i da ono ne treba da se neguje i pokazuje. Često više pažnje posvećujemo neprijateljima, nego prijateljima i zato ističem da je u Slovačka naš veliki prijetelj i imaćemo konstruktivan pristup - rekao je Dačić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija