• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs/Informer.rs

04.06.2019

22:36

SAŠA ADAMOVIĆ U EMISIJI PRAVAC NA PINK 3: Voleo bih Evropu nacija, a ne globalistički entitet izgubljen u vremenu i prostoru!

Politika

SAŠA ADAMOVIĆ U EMISIJI PRAVAC NA PINK 3: Voleo bih Evropu nacija, a ne globalistički entitet izgubljen u vremenu i prostoru!

Podeli vest

Izveštaj Evropske komisije i nije mnogo važan, s obzirom da je to komisija koja odlazi posle loše obavljenog posla, istakao je za emisiju Pravac televizije Pink, istoričar Saša Adamović

Adamović je rekao je da smo u jednoj specifičnoj situaciji i da naš put u EU sve vreme ide na uštrb naših nacionalnih interesa.

- Na svu sreću, u poslednjih par godina svet je počeo da se menja i ponovo dolazi jedan veliki povratak ideje nacionalnog suvereniteta i nacionalnih interesa. To smo videli i na primeru Bregzita i Velike Britanije, kao i svih drugih velikih i važnih država – rekao je Adamović.

Kako kaže, bez obzira kakav je izveštaj Evropske komisije, koji, dodaje, u ovom trenutku i nije mnogo važan, s obzirom da je to komisija koja odlazi posle loše obavljenog posla.

Foto: Printscreen TV Pink

- Poslednjih decenija se pretvara u jedan čudan entitet koji je izgubljen u vremenu i prostoru. Problem je što oni ni sami ne znaju u kom pravcu treba da idu. To nije više vladavina dve partije, danas su ojačale mnoge anti-sistemske stranke – rekao je Adamović.

Istakao je da se EU nalazi u velikoj krizi, kao i da je čekaju veliki problemi u budućnosti.

- Možda je Velika Britanija povukla nogu, ali ni sam Brisel i Berlin ne mogu da iskoriste njen izlazak iz EU, i možemo videti da postoje ogromna mimoilaženja između njih – rekao je Adamović.

TRANSPARENTNOST: Kritike u izveštaju EK o napretku Srbije paušalne, bez dokaza i očigledno političke!

 

Kako kaže, voleo bi drugačiju EU, da se dogodi Orbanizacija Evropske unije.

- Voleo bih Evropu nacija, a ne globalistički entitet. A pri tom će se evropski narodi, koji su već sada manjina na globalnom nivou, pretvoriti u stecište emigranata iz trećeg sveta – rekao je Adamović.

Novinar Jakša Šćekić, komentarišući to što je Briselska birokratija saopštila da Srbija ove godine neće otvoriti ni jedno poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU, rekao je da to nikako nije dobro, ali i da je, kako dodaje, rezultat izveštaja Evropske komisije koji je izašao u javnost.

- Ima tu objektivnih razloga. Prvo širenje EU u ovom trenutku nije tema, nije popularna tema kod njih. I izveštaji su kasnili jer se čekalo da se završe izbori za Evropski parlament. Sada Han i Mogerini, kao i ostali zvaničnici da odu, drugi da dođu, i onda ćemo videti šta i kako – rekao je Šćekić.

Foto: Printscreen TV Pink

Kako kaže, kada se objektivno pogleda izveštaj Evropske komisije, nama su, naglašava Šćekić, poslednje dve ili tri godine gledali kroz prste.

- Ne treba da padamo u zamku da je poglavlje 35, poglavlje svih poglavlja, kada je reč o pristupu EU – rekao je Šćekić.

Istakao je, da je u Bugarskoj postojao nacionalni koncenzus da se uđe u EU.

- Mi moramo da shvatimo da je to institucija koja funkcioniše po krajnje birokratizovanom sistemu, inače ne bi ni mogla da funkcioniše. Oni vam daju uslove, vi ih prihvatate ili ne. Ne možemo mi da uđemo tamo po našim uslovima, već isključivo po njihovim – rekao je Šćekić.

Kako kaže, najveći problem je to da bi pregovaračka pozicija Srbije bila mnogo jača i čvršća da smo dobili četvorku od Evropske komisije.

- Tamo sedi direkcija za proširenje koja ima više od 1000 ljudi. Još mnogo mnogo stvari treba da se uradi. Svaki sledeći kandidat imaće sve teže uslove za ulazak u EU – rekao je Šćekić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija