• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.06.2019

20:08

SIGMA: Srbija je lider promena na ovim prostorima!

Politika

SIGMA: Srbija je lider promena na ovim prostorima!

Podeli vest

.Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić sastao se sa koordinatorkom SIGMA za Srbiju Anikom Udelep sa kojom je razgovarao o poslednjem izveštaju ove međunarodne organizacije, koji predstavlja osnov za izradu Izveštaja Evropske komisije o napretku reforme javne uprave.

„Srbija je napravila veliki napredak u svim oblastima“, istakla je Udelep ističući da SIGMA vidi našu zemlju kao lidera promena na ovim prostorima. 

Ona se zahvalila na vidljivoj posvećenosti i doprinosu Ministarstva i ostalih uključenih institucija da obezbedi sve informacije i podatke koje su važne za kvalitet izveštaja, navodi se u saopštenju Ministarstva. 

Udelep je istakla da joj je drago da je javna uprava puna kvalitetnih ljudi i da Vlada Srbije sve više kako unapređenjem zakonodavnog okvira, tako i određenim aktivnostima, čini da se kvalitetni kadrovi zadrže i da im se obezbede uslovi za razvoj karijere. 

Istovremeno, važno je da se još više radi na implementaciji donetih propisa.

Ministar Ružić kazao je da to ministarstvo koordinira reformom javne uprave i da izveštaj SIGMA predstavlja dobar presek učinjenog kada se definišu dalji pravci razvoja reforme javne uprave. 

Izveštaj SIGMA za 2019. godinu fokusiran je na dve oblasti - javna služba i upravljanje ljudskim resursima i kvalitet pružanja usluga. 

Kada je prva oblast u pitanju zabeležen je napredak u pet od ukupno sedam indikatora kojima se meri. Najznačajniji napredak je postignut u uspostavljanju pravnog okvira, adekvatnost i obim same politike, njenu primenu u praksi i institucionalnu strukturu za profesionalno upravljanje ljudskim resursima.

Pohvaljen je i nov način merenja efikasnosti rada i zapošljavanja državnih službenika, dok još uvek treba da se na rukovodilačka mesta zapošljavaju lica na bazi kompetitivnog postupka.

U oblasti Pružanja usluga istaknut je snažan podsticaj digitalizaciji sa označenim napretkom u tri od četiri indikatora.

Navodi se da se stvaraju servisi okrenuti građanima i da se usluge pružaju fer i efikasno, kao i da su one dostupne, međutim tu se očekuje još napretka.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija