• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.06.2019

20:58

(VIDEO) AMERIKANCI DALI ULTIMATUM TURCIMA: BIRAJTE Ili ruski S-400, ili naš F-35 OBOJE NE MOŽE!

Politika

(VIDEO) AMERIKANCI DALI ULTIMATUM TURCIMA: BIRAJTE Ili ruski S-400, ili naš F-35 OBOJE NE MOŽE!

Podeli vest

Stalni predstavnik SAD pri NATO – Kej Bejli Hačinson – poručila je Ankari da mora odustati od ruskih zenitnih raketnih sistema S-400 ako želi da američke lovce-bombardere pete generacije F-35.

Ovo je dosad najotvorenije ili-ili iz Vašingtona koje je preko Hačinson samo obelodanjeno.

Ona je Turcima objasnila da je Rusija trenutno glavni suparnik Sjedinjenih Država i NATO i da Moskva neprekidno pokušava da oslabi zapadnu vojnu alijansu i da unese raskol u njene redove. U nastavku je – nema sumnje, po direktivi – bila brutalno otvorena:

„Turska ne može raspolagati naoružanjem koje je stvoreno za pariranje američkim raketama! Turci zato moraju izabrati: mogu imati ili jedno (S-400) ili drugo (F-35), ali ne mogu oboje!“

Hačinson je, reda radi, priznala da je Turska suverena država koja ima pravo da samostalno donosi odluke, ali je, odmah u produžetku, ponovila:

„Ankara neće dobiti F-35 ako se na njenoj teritoriji budu nalazili ruski sistemi S-400!“.

Ovo je bio (in)direktni odgovor na obećanje-ponudu turskog ministra odbrane, Hulusi Akara, da njegova armija svoje F-35 drži daleko od dometa S-400.


Turska prve S-400 treba da dobije već u julu.

Pred Turskom, SAD i NATO je vododelnica: ako Ankara ne poklekne – deo sveta pod američkom kontrolom u ponečemu više neće biti isti.

„Turskim virusom“ mogle bi se zaraziti i neke druge zemlje koje nisu imale petlje da prve otkažu slepu poslušnost Vašingtonu.

To, naravno, neće biti ni Bugarska, ni Crna Gora, ni Hrvatska, a ni Slovenija ili Rumunija… Severna Makedonija, u svakom slučaju, ima dobre šanse da uđe u drugačiji NATO.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nik romanov

pre 4 godine

bolje da uzmu S-400,jer ce ako uzmu avione ,oni biti oboreni od S-400,

Opusteno i relaksirano

pre 4 godine

Turska nece napraviti gresku..... pa ne mislite valjda da su Turci glupi kao mi.... Uzece ono sto im vise treba. F-35.... a nasi anti-NATO-vci mogu samo da se nerviraju i po principu, sto je milo to se babi snilo, da ocekuju promene u NATO... nece kulturan i civilizovan svet sa Sibirom i gulagom...

Saradžogla

pre 4 godine

Da turci biraju!Ili ili ... El znaju ameri da i rusi proizvode borbene avione koji su BOLJI I JEFTINIJI od američkih?Bolje je da se turčin slaže sa rusom jer je američki gas TRI PUTA skuplji.To ti kažem.U TURSKOJ IMA DEVET MILIONA SRBA!Samo u Istambulu ih ima tri miliona.Ako to niste znali sada znate.

DEDA RAKA

pre 4 godine

Uvideli Turci šta je za njih bolje - kauboji nek se ljute - široko im polje ! Polako "puca" tikva.

grof01

pre 4 godine

Igra Turaka i Amera.Turci kupe S 400,a obzirom da je baza Indžirlik NATO baza a Turska druga vojna sila NATO-a,kompletan uvid u rusku tehnologiju će imati NATO! Putin razočarao glupošću.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija