• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.06.2019

18:14

POPOVIĆ I SIJARTO: Besmislene sakcije EU prema Rusiji

Politika

POPOVIĆ I SIJARTO: Besmislene sakcije EU prema Rusiji

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije, Nenad Popović, poručio je danas na ekonomskom forumu u Sant Peterburgu da u savremenom svetu ekonmske sankcije nemaju nijedno razumno opravdanje, a ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto da je licemerno što su zemlje koje su najveći kritičari Rusije ostvarile najveći rast trgovine sa Rusijom u poslednjih pet godina.

Popović je na panelu "Rusko-evropski odnosi danas i sutra: Izazovi i mogućnosti za ekonomsku saradnju" rekao da se potpuno slaže sa Sijartom, kao i da Srbija najbolje zna koliko su svake sankcije besmislene, s obzirom na iskustvo iz devedesetih godina prošlog veka.

"Po mom mišljenju svake sankcije su nerazumne za bilo koje ekonomske odnose i ne pomažu nikome", istakao je Popović dodajući da iza svake odluke o sankcijama stoje politički, a ne ekonomski razlozi.

Naveo je da ne vidi nikakve ekonomske razloge za sankcije prema Rusiji, a pogotovo ne kada su u pitanju zemlje EU ili zemlje u okruženju Rusije.

"Kada pričamo o novim tehnologijama, veštačkoj inteligenciji i slično... kako sankcije mogu da kazne ili pomognu nekom, to je sasvim prevaziđena stvar i pripada prošlosti", poručio je Popović i dodao su sankcije potpuno neshvatljiava stvar u doba razvoja digitalizacije.

Zato, kaže, imamo slučajeve kršenja sankcija i zato ima dosta evropskih proizvoda u Rusiji, a naročito je izražen slučaj da evropski proizvodi dolaze u Srbiju i tu se prepakuju i prodaju u Rusiji.

Popović ističe da Srbija sarađuje sa EU i Rusijom i da je zato za evropske zemlje ekonomski most između Rusije i Zapada.

Podsetio je da mnoge evropske kompanije zato dolaze u Srbiji kako bi svoje proizvode prodavale u Rusiji bez carine.

Kao primer je naveo slovenačko Gorenje koje čak oko 90 odsto proizvodnje prodaje na ruskom tržištu.

"Svi oni vide Srbiju kao most za evropsko i evroazijsko tržište".

Popović je naglasio da se vidi da biznis može da prevaziđe sankcije i porucico da je moramo da radimo zajedno.

Sijarto je rekao da je Mađarska izgubila sedam milijardi dolara zbog evropskih sankcija uvedenih Rusiji.

"Ako pogledate u poslednjih pet godina, bez emocija sagledate da li su razumne te sancije, možete samo zaključiti da nisu".

Sijarto je rekao da samo mogu da budu dva razloga sankcija: politički i ekonomski, ali da i ekonomski uvek ima političku pozadinu.

On je naglasio da je potrebna diskusija po pitanu opravdanosti sankcija EU prema Rusiji i da Mađarska to stalno traži, ali da do toga ne dolazi.

"Brojke će vas možda iznenaditi kada je reč o trgovini sa Rusijom. Vidimo da su Nemačka i Rusija povećale trgovinu za čak 29 odsto u poslednje tri godine, Francuska i Rusija za 45 odsto, Italija i Rusiaj za 24 odsto. Dok je Mađarska od 2014. izgubila sedam milijardi dolara izvozne mogućnosti".

Sijarto ističe da je potpino licemerno da pod sancijama zemlje koje najviše kritikuju Rusiju upravno one i najviše sarađuju i zarađuju na Rusiji.

Dodao je da stvarno veruje da te sankcije služe tome da se monopolizuje saradnja sa Rusijom i da se istisnu druge zemlje iz toga.

"Isto je i kada pričamo i o saradnji SAD i Kine, vidimo da je isto", dodoa je Sijarto.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija