• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

09.06.2019

20:49

(VIDEO) SRPSKI OFICIR ODBRUSIO VESLIJU KLARKU! U 6 UJUTRU U GENERALŠTABU VJ ZAZVONIO JE TELEFON, BIO JE TO KOMANDANT NATO! O ovom događaju iz 1999. se malo zna!

Politika

(VIDEO) SRPSKI OFICIR ODBRUSIO VESLIJU KLARKU! U 6 UJUTRU U GENERALŠTABU VJ ZAZVONIO JE TELEFON, BIO JE TO KOMANDANT NATO! O ovom događaju iz 1999. se malo zna!

Podeli vest

- NE, ne možete dobiti načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, general Dragoljub Ojdanić je na noćnom odmoru - ovako je glasila rečenica Milivoja Spasojevića, pukovnika iz Uprave Generalštaba za međunarodnu vojnu saradnju i odnose sa međunarodnim organizacijama, koju je izgovorio u ranu zoru 10. juna na hitan poziv iz štaba NATO u Briselu

- S kim razgovaram? - čulo se sa druge strane žice.

- Na vezi je potpukovnik Spasojević.

- Molim vas, spojite me sa načelnikom Generalštaba.

- Zovite ponovo za 15 minuta.

Dežurni u Upravi za saradnju, naravno, prepoznao je glas generala Veslija Klarka, u to vreme komandanta NATO za Evropu koji je rukovodio operacijom Alijanse 1999. Ovaj poziv nije bio neočekivan jer su tog dana i noći kraj Kumanova predstavnici dveju vojski potpisali sporazum.

Potpukovnik je odmah stupio u vezu sa Generalštabom, gde mu je potvrđeno: načelnik Generalštaba VJ je na noćnom odmoru.

Kada se telefon oglasio ponovo, Spasojević je zatečenom Klarku preneo "da zove u radno vreme".

- Ti dani pred kraj rata bili su puni dinamike i praktično nismo spavali - seća se Milivoje Spasojević dok šetamo ispred prelepe vile u Ulici Proleterskih brigade 73, gde je tokom rata bilo sedište njegove službe.

ISPRED NJIH 6.000 KRVNIKA, IZNAD NATO - A ONDA SU SE JUNACI ZAKLELI: "NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA"! Oni su heroji koji nam svima moraju biti uzor!

Uz ogradu da iznosi svoja zapažanja, pukovnik se seća da je Generalštab VJ očekivao da zvaničnio bude obavešten od neprijatelja da je agresija obustavljena, ali i da je doneta odluka da se NATO ne stavlja do znanja kako smo oduševljeni što su se oni navodno smilovali.

- Gospodine generale, načelnik GŠ je još na odmoru, zovite kasnije.

Zvanični mir "stigao je" oko devet ujutru.

(VIDEO) SRPSKI HEROJI NISU GLEDALI KOLIKA SILA NAPADA, BRANILI SU SVETINJU, DO ZADNJEG: Bitka za Paštrik je već legenda, SVET SAD ZNA KO SU SRBI I VOJSKA SRBIJE!

Naš sagovornik priča kako se ispostavilo da je odluka da se Klark i generali NATO "ohlade" bila dobro odmerena. TV snimci koji su tog dana emitovani iz štaba Alijanse svedočili su da su desetine TV ekipa čekale da zabeleže razgovor glavnokomandujućeg "najvećeg vojnog saveza u istoriji sveta" i komandanta "male vojske sa Balkana koja se usudila da pruži otpor".

Prisustvo glasnogovrnika NATO Džejmija Šeja događaju potvrđivalo je pretpostavku da je Alijansa režirala pozorište u kome su uloge podeljene na dobre i loše momke. Predviđeno je bilo da "dobri momci" preko TV održe lekciju ovim drugim i da to bude kraj rata u maniru holivudskih filmova.

- Moj utisak je da su razgovori o miru počeli praktično s početkom agresije - seća se Spasojević.

- Niz predstavnika stranih zemalja preko Uprave tražilo je kontakt sa vojnim i državnim vrhom, tako da je Služba radila 24 sata svakog dana.

VULIN: Kumanovski sporazum je prekinuo rat ali nije doneo mir!

Milivoje Spasojević jedan je od dvojice oficira nosilaca Medalje časti, koja spada među najveća vojna priznanja. Zaradio je medalju službujući kao oficir za vezu u ratovima, od Sarajeva 1992. do kraja NATO agresije. Bio je domaćin većini najvažnijih generala sa zapada i istoka, koji su zvanično posećivali našu zemlju. Medalju časti nosi još i general Sreto Malinović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nena

pre 4 godine

Svaka cast i to je jos jedna potvrda srpske snalazljivosti i pameti.

zoran

pre 4 godine

Ne sme nigo gazdu da budi. Ni posle dvadeset godina nisu isplaćene ratne dnevnice rezervistima. Važno da su sebi podelili silna odlikovanja i unapređenja. I posle dvadeset godina samo dva MIG-29 mogu da lete. Sve je isto samo Gede nema.

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Veslija Klarka i sada boli uvo zbog odbrusivanja našeg generala.

miroslav moric

pre 4 godine

alal vera generale zatosu usr.,i gace i avioni bombarderi nisu poletili.

Jimmy le Santo

pre 4 godine

Ja sto mu odbrusi bravo pametni i hrabri zato smo sad jos uvijek u kamenom dobu.

miroslav moric

pre 4 godine

jos jedna pobeda u nizu protiv bato pakta.cestitke

DADSA

pre 4 godine

i posle toga BUM BUM BUM stvarno su ga odbrusili

đed Gorčilo

pre 4 godine

Zvao je klark da kaže da ne potpisujete ovaj sporazum jer ćete potpisom izgubiti KiM zanavek. Hteo je da vam kaže da izdržite još 3 dana i da ćete dobiti novi sporazum po kome će i naša vojska u smanjenom obimu ostati na KiM i zajedno nadgledati granicu sa kforom, negde oko 2-2500 vojnika je trebalo da ostane u prvoj fazi sa lakim naoružanjem, a u drugoj fazi bi bilo 5000 vojnika i dobili bi pdršku u lakim borbenim vozilima kao što je npr. BVP. E tu ste priliku pukovniče tom svojom glupom odlukom (ili nadređenih) prokockali .

bubasvaba

pre 4 godine

Koga ovaj laze nismo hteli da ubijamo ljude pa zasto ste onda bacali BONBE I RAKETE jer one pravljene da ubijaju ili lece narod ,nista GLUPLJE NISAM CUO U SVOM ZIVOTU.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija