• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.06.2019

11:13 >> 12:01

(VIDEO) VUČIĆ PALMERU: Nema opravdanja za NATO agresiju, srpski narod je platio cenu koju nije zaslužio!

Politika

(VIDEO) VUČIĆ PALMERU: Nema opravdanja za NATO agresiju, srpski narod je platio cenu koju nije zaslužio!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer razgovarali su o odnosima Beograda i Prištine, ali su se dotakli i teme NATO agresije na Srbiju 1999. godine

12.00 - Vučić, s druge strane, smatra da je neodbranjiva pozicija NATO-a.

- Nije postojao dovoljan razlog za agresiju na Srbiju, bombardovanje je uništilo mnogo života, ekonomsku, putnu i političku infrastrukturu, u smislu odnosa prema zapadnim zemljama. Nije bilo opravdanja i srpski narod je, iako nismo uvek bili cvećke i anđeli, platio cenu koju nije zaslužio - rekao je predsednik Srbije.

11.50 - Na pitanje kako SAD danas gledaju na NATO agresiju na Srbiju, Palmer je rekao da mu je žao zbog gubitka života, ali da je odluka o intervenciji doneta "zbog razloga koje je moguće objasniti".

- Nadam se da nećemo gledati stalni unazad, treba da ohrabrimo sve da gledamo napred. Za građane Srbije i Kosova je važno da se usmere na evropsku budućnost. Treba da priznamo kakvu je cenu platio narod na obe strane i da se okrenemo boljoj budućnosti - rekao je Palmer.

11.45 - Predsednik SrbIje Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija spremna za sastanak u Parizu o KiM, ali da nije siguran da li će tog sastanka biti.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Mi smo uvek spremni, željni razgovora, dijaloga i kompromisa, ali postoje stvari koje isključuju svaku mogućnost normalnog odnosa - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara da li i šta očekuje od sastanka u Parizu, koji je predviđen za početak jula.

- Ne mislim da iko želi da još jednom čuje kako neko neće da ukida takse. Ali, najvažnije je da svi, zajedno sa nemačkim i francuskim partnerima, učinimo da se sačuvaju mir i stabilnost. Ipak, stvari su uvek mnogo važnije od jednog, dva ili pet sastanaka i suština je uvek ispred forme - kazao je Vučić.

Vučić se nada, kako je rekao, da će Srbija, i njeni zapadni partneri, umeti i uspeti da urade nešto, ako ne sada u Parizu, onda u nekoj bliskoj budućnosti, da dođe do suštinskog nastavka dijaloga".

11.35 - Visoki funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer izjavio je danas u Beogradu da su takse koje je uvela prištinska vlast prepreka dijalogu Beograda i Prištine, a time i njihovom evropskom putu, i da bi Vašington želeo da se one ukinu.

- Jako je važno da se nastavi dijalog, jer on otvara evropski put, kako za Srbiju, tako i Kosovo. Vidimo da su takse prepreka tome. Želeli bi da se one ukinu i da se time omogući obema stranama da se vrate na dijalog - kazao je Palmer. 

Foto: printscreen

On se zahvalio predsedniku Vučiću za partnerstvo sa SAD, i za posvećenost dijalogu.

- Možete da računate na prijateljstvo SAD i podršku evropskoj budućnosti Srbije - poručio je Palmer.

On je preneo da je sa Vučićem razgovarao o mnogim aspektima odnosa SAD i Srbije, o tome gde se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

- Naširoko smo razgovarali o bilateralnim odnosima, koji su jaki i napreduju, posebno u ekonomskoj oblasti - rekao je on.

Istakao je da su SAD posvećene podršci i investiranju u Srbiju.

11.28 - Biću dosadan i naporan u ponavljanju poziva predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiju - kazao je Vučić.

11. 20 - Vodili smo veoma otvoren dijalog, konkretan, pre svega o odnosima Beogradu i Prištine i zastoju u dijalogu - rekao je Vučić.

Napomenuo je da samo razgovorima i pregovorima može nešto da se postigne po pitanju kosovskog rešenja i da je sa time saglasan i Metju Palmer.

- Naše pozicije su različite, SAD su priznale nezavisno Kosovo, za Srbiju je Kosovo neotuđivi deo teritorije. I pored naših razlika, jasno je da se do rešenja može doći samo pregovorima, međusobnim uvažavanjem i međusobnim poštovanjem srpskih i albanskih interesa - istakao je predsednik Srbije.

Foto: printscreen

- Ja sam zahvalan Amerikancima što su govorili o ukidanju taksi - rekao je Vučić.

11.15 - Rekao sam mu da je suština u tome - kako da razgovarate sa nekim ko sprečava protok roba i usluga u 21. veku - rekao je Vučić.

- Ako niste u situaciji da prebacite keks sa jedne na drugu teritoriju, a o čemu onda drugom da razgovarate, a treba da govorimo o mnogo komplikovanijim i važnijim pitanjima - zapitao je Vučić.

Govorili su o životu Srba na KiM, kao i o celokupnim interesima Srbije.

11. 10 - Predsednik SrbIje Aleksandar Vučić i visoki funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer saglasili su se danas u Beogradu da su takse na srpsku robu prepreka dijalogu Beograda i Prištine.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD prethodno se sastao sa Vučićem u oktobru prošle godine, kada je poručio da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine u cilju postizanja dogovora, koji bi vodio ka punoj normalizaciji odnosa, kao i da je Vašington posvećen tome da Srbija napreduje i postane članica EU. 

Foto: printscreen

Zvaničnik Stejt departmenta tada je pozvao Beograd i Prištinu da iskoriste istorijsku priliku i postignu sporazum koji bi bio trajan i koji bi bio "vin-vin" za obe strane, odnosno nešto što donosi dobitak i jednima i drugima, ocenivši da je vreme za kompromis i fleksibilnost.

Sastanak se održava nešto više od dve sedmice uoči sastanka u Parizu, na temu Kosova i Metohije. 

Zvaničnik američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, Džon Erat, izjavio je u međuvremenu da su SAD voljne da učestvuju na predstojećoj konferenciji u Parizu, ali da to još nije određeno. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SS

pre 4 godine

Iz govora amera,verovatno vam je,nažalost jasno kuda ovaj put vodi.

Sima

pre 4 godine

Zapadni partneri zreba konacno da ucine nesto za Srbiju

DRAGAN

pre 4 godine

Sta prica ovaj peti pomocnik treceg sekretara itd .....itd.... Pobilili ste nevine ljude i sad toga treba da se odreknemo Pitaj porodice i prijatelje poginulih STO GA VUCIC NE ODVEDE NA TASMAJDAN .............

deda Raša

pre 4 godine

Koje priateljstvo? Pa rane srpskog naroda nece zaceliti vekovima, toliko ste ih duboko urezali da vam se nikada nece oprostiti. Dosao si ti u Srbiju iz sopstvenih interesa. Vidimo sta se sve radi u CG.ni Srpska pravoslavna crkva nema opstanka. Pretpostavljam da se to desava po vasoj direktivi, bas isto kao i na KiM. Zelite da Srbe unistite bas poput Indijanaca.

mihajlo

pre 4 godine

Prvo nas bombarduju a sada još i nameću svoju ideju rešenja krize ,prihvatljivo samo Prištini.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija