• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.06.2019

13:02

VULIN: 1999. - najteži trenutak naše istorije!

Politika

VULIN: 1999. - najteži trenutak naše istorije!

Podeli vest

Nikada u svojoj istoriji nismo bili tako sami kao 1999. godine kada su i narodi i zemlje koje jesu naši prijatelji bili daleko vođeni političkim elitama koje su smatrale da je bombardovanje Srbije i Savezne Republike Jugoslavije mala žrtva za svet koji im se nudi, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je danas otvorio Međunarodnu konferenciju „Odbrana od NATO agresije - 20 godina posle"


Vulin je u Domu Garde u Kasarni „Topčider" rekao da je 1999. godina bila možda najmračniji i najteži čas naše istorije.

- Nikada u svojoj istoriji nismo bili tako sami, samo sa svojim narodom", rekao je Vulin i poručio da su vojska i narod tada pokazi neverovatnu sposobnost otpora, hrabrost i veštinu a zatim je on ocenio da su Srbi prošli težak period nakon NATO agresije - kazao je Vulin.

Kako je ocenio, to je bio period u kojem je od nas traženo da se samoponištimo, da zaboravimo i da se odreknemo svojih ratnika, da zaboravimo suštinu i smisao naše borbe, period u kojem se od nas tražilo da prihvatimo krivicu za tuđe zločine, da se stidimo zločina drugih i da ih prihvatimo kao svoje.

- Ne može biti ni vojske ni države koja nema samopoštovanje, koja ne može da se nasloni na one koji su bili pre njih - istakao je Vulin.

Ocenio je da armija koja nema moral, snagu, sećanja i ponavljanja ne može biti pobednička armija i dodao da je moral iznad svega.

- Nije NATO zaustavila naša tehnika, nije ga zaustavila ni naša premoć, zaustavila ga je u kopenoj intervenciji svest da će se vojska i narod braniti - rekao je Vulin i podsetio da narodu i vojsci ništa drugo nije preostajalo "nego da se brane uporno, odlučno i sigurno".

Učesnicima se obratio i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović koji je istakao da konferencija ima izuzetan značaj za sistem odbrane i širu društvenu zajednicu i dodao da će radovi svih učesnika biti publikovani u Zbornik “jer nećemo dozvoliti da činjenice i istina zasnovana na njima, o ovakvom činu brutalnosti i povrede međunarodnog prava, egzistira negde u zoni širokog polja pojedinačnih sećanja".

Na Konferenciji, koju organizuje Univerzitet odbrane Ministarstva odbrane Srbije, osim domaćina učestvuju i predstavnici Ruske Federacije, Narodne Republike Kine, Bosne i Hercegovine i Republike Belorusije.

Teme panela Konferencije su političke, pravne, ekonomske i ekološke posledice NATO agresije, bezbednosne i vojno-strategijske implikacije i operativno-taktička iskustva u odbrani od NATO agresije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Jeste najteži ,ali si ti Vuline tada bio na vlasti sa pajtašima koji su prizivali taj isti NATO.Daj se bar malo postidi zbog toga i ne pričaj o tome više,bar ti.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija