• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

11.06.2019

18:33

(FOTO) ČEPURIN ODLAZI IZ SRBIJE, ono što je rekao O NAŠOJ ZEMLJI, NARODU, BEOGRADU, PESMI 'TAMO DALEKO' svakom SRBINU TREBA DA JE NA PONOS!

Politika

(FOTO) ČEPURIN ODLAZI IZ SRBIJE, ono što je rekao O NAŠOJ ZEMLJI, NARODU, BEOGRADU, PESMI 'TAMO DALEKO' svakom SRBINU TREBA DA JE NA PONOS!

Podeli vest

Odlazeći ruski ambasador u Srbiji, Aleksandar Čepurin, posle sedam godina provedenih u Beogradu kaže da će našu zemlju pamtiti kao hrabru i srdačnu, a za Beograd ističe da je to "grad sa dušom"

"Pamtiću Srbiju kao istrajnu, hrabru, strpljivu, srdačnu i ljubaznu zemlju, a Srbe kao hrabre, iskrene, neverovatno ljubazne ljude koji, čim čuju ruski akcenat, osmehnu se uvek osobi s kojom razgovaraju", rekao je Čepurin u oproštajnom intervjuu za "Diplomasi end komers".

Beograd mu se, kako naglašava, mnogo dopada jer je "monumentalan, respektabilan i ugodan u isto vreme".

"Ima svoje lice i svoju tradiciju. Ima dušu. Gradska arhitektura je neobična i paradoksalna", rekao je ruski diplomata.

Kako ističe, ne može, a da ne spomene "opipljive" promene u Srbiji u poslednjih sedam, pre svega ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti.

"Važno je da, bez obzira na decenije drame kroz koju je prolazio srpski narod, nisu izgubili svoje nacionalno samopoštovanje i verovanje u tradicionalne smernice", rekao je Čepurin.

 

Biti ruski ambasador sedam godina u Srbiji je, kaže Čepurin, odgovoran, plemenit i zahvalan posao ali i edukativan.

 

Pamtiće, kaže, proslave i srpska "kola", pesmu "Tamo daleko", koja je poznata i omiljena i u Rusiji, srpsku slavu i naravno, dodaje, ljude koje je imao sreću da upozna u svojstvu ambasadora.

 

Čepurin navodi i da su mu drage uspomene vezane za 180. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije, koja je proslavljena prošle godine kao i zvanična poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, 2014. i ove godine.

 

On je rekao da priprema knjigu o Srbiji i srpskom narodu, jer "u Srbiji sve inspiriše".

"To je zemlja divnih ljudi, prelepih predela, posebne kulture, sjajne istorije i svetle budućnosti", naglasio je Čepurin.

 

Prema njegovim rečima, postoji samo nekoliko zemalja u svetu koje, kao Rusija i Srbija, podržavaju jedna drugu i pokazuju razumevanje jedna za drugu vekovima.

 

Kako je rekao, strateško partnerstvo sa Srbijom zasniva se na poverenju i uzajamnom poštovanju, zajedničkim prioritetima u pogledu društveno-ekonomskog razvoja, sličnim pristupima razvoju međudržavne komunikacije i održavanju međunarodnog mira i bezbednosti.

Rusija će nastaviti, ističe Čepurin, da podržava Beograd u zaštiti nacionalnih interesa, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije u skladu sa međunarodnim pravom, a pre svega u skladu s Rezolucijom 12 44 Saveta bezbednosti UN.

 

Rusija je posebno zainteresovana da poveća uvoz iz Srbije, a ekonomski rast u Srbiji to omogućava, na "naše zadovoljstvo", rekao je ruski ambasador.

 

Od značajnih bilateralnih projekata, Čepurin je pomenuo rekonstrukciju srpskog železničkog sistema, modernizaciju skladišta podzemnog gasa Banatski Dvor, izgradnju glavnog gasovoda Bugarska-Srbija-Mađarska i sanaciju hidroelektrane Ðerdap.

 

Jos jedno područje saradnje je, dodao je Čepurin, sfera digitalizacije i inovacija, uključujući mirnodopsku nuklearnu tehnologiju. Tu su i brojni humanitarni i kulturni projekti, a kao najbolja ilustracija je unutrašnje uređenje Hrama Svetog Save u Beogradu, najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu, naveo je Čepurin.

 

Hram će biti važan simbol neraskidivog duhovnog jedinstva naših naroda, zaključio je Čepurin u intervjuu za "Diplomasi end komers".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
lence

pre 4 godine

hvala gospodine ambasadore na lepim i prijateljskim recima.zelim vam svaku srecu u buducnosti.zivi i zdravi vi nama bili.

Draganče

pre 4 godine

У име свих малих, обичних Срба, који не учествују у јавном и политичком животу хвала Вам Ваша Екселенцијо на суптилности којом сте сво време свог боравка у Србији неговали обострано родбински блиска осећања наша два народа. Били сте човек који је веома префињено разумевао и тренутак и актере догађаја и увек налазио праву меру да на све то одговори са позиције силне Русије, а да опет та силина не остави горак кус у устима. Ваљда за све ово човека мајка таквог треба да роди... Спасибо Вам за все...

Milan

pre 4 godine

ХВАЛА Вам екселенцијо за све што сте учинили за Србију и јачање сарадње између два БРАТСКА народа!!!Бог Вас благословио!!

Vladimir

pre 4 godine

Lukoil je najveca ruska sramota u Srbiji .. idi i povedi sve ruse .. niste ni za .....

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija