• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

12.06.2019

08:10

AKO DO SASTANKA U PARIZU DOĐE, SPREMAN SCENARIO ZA KiM:  Rešenje za Kosovo, pa referendum zajedno s izborima?

Politika

AKO DO SASTANKA U PARIZU DOĐE, SPREMAN SCENARIO ZA KiM: Rešenje za Kosovo, pa referendum zajedno s izborima?

Podeli vest

Na sastanku lidera regiona sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom u Parizu 1. jula mogao bi da bude formulisan okvir za rešenje kosovskog problema, dok bi konačan predlog trebalo da bude usaglašen do kraja godine, piše Blic

Ukoliko bi do takvog scenarija došlo, navodi list, referendum o Kosovu mogao bi da bude održan zajedno sa redovnim parlamentarnim izborima na proleće naredne godine. 

Ovo je za Blic potvrdilo više izvora iz diplomatskih krugova, uz opasku da je takav scenario moguć samo do sastanka u Parizu uopšte dođe.

Naime, kako se poslednjih nedelja spekuliše, Makron i Merkelova u sukobu su oko načina na koji će se birati novi predsednik Evropske komisije, ali i oko toga ko će biti kandidati za evropske institucije i, uprkos tome što u javnosti žele da ostave utisak da je sve u redu, jasno je da je došlo do zahlađenja među dve najmoćnije evropske figure.

Sagovornik Blica iz diplomatskih izvora tvrdi da ako do sastanka 1. jula dođe mogli bismo da očekujemo da tada bude formulisan neki okvir ili platforma koji treba da posluže kao polazište za konačno rešenje problema. 

VUČIĆ ODBRUSIO PALMERU: NATO agresija je zločin. I tačka!

- Sve zainteresovane strane bi dobile okriv koji bi bio potom usaglašavan, dvema stranama bi bilo ostavljeno vreme od nekoliko meseci da ispregovaraju ono što se u dokumentu nalazi, da promene delove, ubace nove detalje i usaglase konačan predlog rešenja kosovskog problema i s tim izađu pred svoje građane - kaže sagovornik Blica. 

Napominje se međutim da osim sukoba na relaciji Merkel - Makron, sve su zategnutiji i odnosi kosovskih zvaničnika Haradinaja i Tačija, što je još jedan dodatak tezi da do sastanka 1. jula teško da će doći. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da još ne zna hoće li biti sastanka u Parizu, ali ako ga bude ponovio je da će stav Beograda biti jasan, nepromenjen i civilizacijski razuman - da Priština ukine takse kako bi se ušlo u dijalog i da se pokuša da se postigne kompromis. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Filip

pre 4 godine

Vec 20 godina nas preostale na Kosmetu obmanjuju,lazu i prodaju i preprodaju.Ocistili su 2/3 teritorije od Srpskog zivlja tako da u gradovima sem Mitrovice nema Srba.Politicke elite prebacuju krivicu na predhodnike i trguju teritorijama umesto da traze :povratak 250000 na svojim imanjima i stanovima i kucama.Umesto toga raspustene su policijske,vojne,civilna zastita i pravosudni organi Srbije i predati administraciji Kosova koja je stvorila i vojsku uz saglasnost onih koji kreiraju pregovore.Ako ih toliko Eu voli neka im da teritoriju ili prizna Kataloniju kao sto je Kosovo.Umesto taksi traziti sve ono sto je po rezoluciji 1244 i povratak svih proteranih od 1943--2019 i neka neko proda svoju zemlju ako su doneli iz Bosne i Hrvatske a ne nase Decane,Pecku Patrijarsiju i Gracanicu.

miroslav moric

pre 4 godine

zna se sto su nas rokali ali niko nema petlju reci istinu.mkogo toga se skupolo dok nas nisu roknuli a i vi to znate vise nego dobro gos.predsednice.

Marija

pre 4 godine

To im je jedini scenario kojim mogu da uniste Vucica.

perica

pre 4 godine

Ma nosite se dođavola sa svojim "kompromisom" i referendumom... Čitajte šta piše u Ustavu Republike Srbije, teritorija Kosova i Metohije je sastavni deo Republike Srbije. Niko nema pravo da prizna okupaciju nekog dela Republike Srbije kao "kompromis".

Okvir

pre 4 godine

Оквир је формулисан Резолуцијом СБ УН!

Đokica

pre 4 godine

Ma biće sastanka 1. jula - i biće uručen "ultimatum" Srbiji!!!

Jebac

pre 4 godine

Kakav kompromis i oko čega milu ti majku jebem mrtvu!? Ima li iko normalan da ovu budaletine spakuje gde mu je mesto milu majku jebao svoju!?

Bane

pre 4 godine

Koliko treba biti retardiran pa slušati tu degenerisanu babetinu?

Milos

pre 4 godine

Како ће се ствари развијати видећемо и одлучићемо шта нам је чинити!

Stojan

pre 4 godine

Pa srpski politicari bi vec trebali da znaju da se ne moze racuati na nista potpisano sa Siptarima, zasto uporno idu na toboznje dogovore. Ili to oni mozda muvaju narod.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17