• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.06.2019

17:28

(FOTO) JOKSIMOVIĆ: Izveštaj EK analiziran u svim institucijama!

Politika

(FOTO) JOKSIMOVIĆ: Izveštaj EK analiziran u svim institucijama!

Podeli vest

Izveštaj Evropske komisije o napretku u evrointegracijama Vlada Srbije će na najozbiljniji način shvatiti, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ističući da ga niko nije potcenio, niti ima taj stav

Joksimović je na skupštinskom Odboru za evropske integracije, odgovarajući na primedbe i konstatacije narodnih poslanika članova tog Odbora, kazala da postoje delovi u Izveštaju sa kojima se Vlada Srbije ne slaže do kraja, u smislu da nije do kraja uneto sve što je trebalo da bude notirano, kao I u pogledu nekih ocena.

- Niko nije potcenio taj Izveštaj, niti ima taj stav - istakla je Joksimović ne sednici Odbora gde je zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem predstavila Izveštaj narodnim poslanicima.

Dodaje da nije pokušavala da pribavi političke poene ni sebi, ni Vladi Srbije tako što je ocenila da je Izveštaj EK pozitivan, a generalno jeste, i dodala da je veoma argumentovano I otvoreno govorila u kojim oblastima je ocenjen manji napredak, ili odsustvo napretka, kao I gde misli da ima političkih ocena.

Foto: Tanjug



- Tačno je da političke ocene sluze za objasnjenje političkih kriterijumea, ali političku ocenu daju politički akteri, a oni koji pripremaju Izveštaj trebalo bi da uvrste sve ono sdo je relevantno i objektivno i da unesu sve političke ocene koje daju različiti izvori informisanja - kaže Joksimović.

Kao primer je navela da kada se kaze u Izveštaju da je predsednica parlamenta pozvala poslanike pojedinih opozicionih partija na konsultacije i debatu, a ne unesete cinjenicu da je taj deo opozicije koji je pozvan odbio poziv, to onda daje elemente nepravilne selekcije cinjenica i unosi političku ocenu i konotaciju.

ORLIĆ: Izveštaj EK potvrdio odlične rezultate vlasti!

Odgovarajući na komentar poslanice Gordane Čomić da je potreban kontekstualni napredak u tumacenju Izvestaja, Joksimović kaže da je kontekstualni napredak neohodan da se borite za istinitost i objektivnost i da je to uloga odgovorne Vlade i odgovornih ministara i svih koji se bave procesom evropskih integracija.

- To što ukazujemo na nešto sa čim se ne slažemo ili što smatramo da nije dovoljno zabeleženo, pa to nije rušenje dogovorne platforme, to je jedna normalna i razumna razmena mišljenja između onih koji su pristali da budu ocenjivani i onih koji žele da nas ocenjuju, jer smatraju da imamo potencijal da postanemo funkcionalni deo EU - navodi Joksimović.

Što se tiče toga šta će Vlada Srbije raditi sa preporukama, Joksimović navodi da su neke od preporuka date u formi merila za zatvaranje poglavlje.

Foto: Tanjug



- Kada imate merila za zatvaranje poglavlja kao preporuku koju treba da sprovedete, jasno je da ne mozete sve da postignete u jednom izvestajnom perioud od godinu dana. Ako bismo u svakom izveštajnom periodu uspevali da zatvorimo i sprovedemo sve preporuke za zatvaranje, onda ja verujem da bismo za dve godine bili spremni da pričamo o ratifikaciji ugovora o članstvu, a to objektivno nije moguće - navela je ministarka.

Dodaje da zato postoji izveštajni period i zato postoje i prelazna merila i merila za zatvaranje, a krajnja svrha implementacije jeste da se sprovedu merila za zatvaranje.

- Mi smo dosta od ovih preporuka sproveli, ali nije sve do kraja urađeno - kazala je Joksimović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubo

pre 4 godine

Ko je sve u politici ,i ko nas (Srbe ) ? prestavlja ?!...

mihajlo

pre 4 godine

Vlada Srboje veoma ozbiljno shvata zamerke i primedbe EK, jer smo sami izabrali ovaj put.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija