• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.06.2019

19:24

GORAN VESIĆ U PRAGU: Sa potpredsednikom Vlade Češke uputio poziv investitorima!

Politika

GORAN VESIĆ U PRAGU: Sa potpredsednikom Vlade Češke uputio poziv investitorima!

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sastao se danas u Pragu sa potpredsednikom Vlade Češke Karlom Havličekom i pozvao češke investitore da iskoriste potencijale i investiraju u Beograd koji je, kaže, u prethodne četiri godine ostvario zavidne rezultate.

Vesić se sastao i sa potpredsednikom komore industrijalaca Fratišekom Čalopekom i razgovarao sa predstavnicima brojnih evropskih i čeških kompanija koje su zaintresovane za ulaganje, među kojima su “EP holding” i “Veolija”.

- U ovom trenutku nema boljeg mesta za investiranje u Evropi od Srbije i Beograda. Okrenuti smo ka investicijama i to pokazuju rezultati koje imamo u poslednje četiri godine. Nezaposlenost je pala sa 24 odsto na ispod 10 odsto - rekao je Vesić i precizirao da danas u srpskoj prestonici radi oko 720.000 ljudi, a pre četiri godine 560.000.

Takođe, napredak pokazuje i prosečna plata u Beogradu koja danas, kako kaže, iznosi 576 evra, što je za 116 evra više nego pre četiri godine.

- To pokazuje da se Beograd razvija i da svoju priliku mogu da traže kompanije iz Češke - rekao je Vesić za Tanjug koji je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je jednodnevni boravak srpske delegacije u Pragu završen sastankom sa visokim državnim zvaničnicima.

Prema Vesićevim rečima, sastanak sa potpredsednikom češke vlade pokazuje koliko im je značajna saradnja sa Srbijom i Beogradom.

Foto: Tanjug

 



Ističe da je na tom susretu bilo reči o projektima čeških kompanija u Beogradu koje, kako kaže, treba da dođu u još većem broju i iskoriste dobru političku i sve bolju ekonomsku saradnju koja postoji između dve zemlje.

- Mi u ovom trenutku razgovaramo sa Tatrom, kompanijom čiji se tramvaji nalaze u Beogradu o njihovoj restauraciji. Intezivno pričamo o mogućnostima da se to uradi i verujem da ćemo u narednom periodu, u skladu sa našom zakonskom procedurom, moći da modernizujemo tramvaje - rekao je Vesić.

Navodeći da je jedna česka kompanija kupila “Filmski grad”, Vesić je izrazio nadu da će već iduće godine biti rekonstruisani studiji što će, veruje, omogućiti da se u Beogradu snima više filmova.

- Razgovarao sam sa kompanijom EP holding koja je zaintresovana za ulaganje u energetiku, u sisteme toplotnog grejanja, i koja je jedna od najmoćnijih kompanija. Imaju nameru da rade u Beogradu, a ja sam preneo sve one potencijale i povlastice koje dajemo kao grad, pored onih koje daje Republika - istakao je Vesić.

Mišljanje je da je došlo vreme da i druge češke kompanije slede primer onih koje su već ulagale u Beograd. 

- Činjenica da su velike češke kompanije zaintresovane za investiranje govori da je Srbija postala stabilna, jer Česi obično ne dolaze prvi, već uglavnom slede nemačke kompanije a u Srbiji danas, pored kineskih koje su tu od ranije, imate najviše nemačkih i francuskih kompanija - rekao je Vesić.

Danas, kako kaže, i privrede drugih zemalja slede njihov primer i sve to govori da je Srbija interesantna destinacija za ulaganja.

U delegaciji sa Vesićem bio je i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, predsednik Mešovitog komiteta za saradnju Srbije i Češke i državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma Stevan Nikčević, v.d. direktora GSP Radiša Momčilović i izvršni sekretar Gradske uprave Beograda Jovica Vasiljević.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija