• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.06.2019

23:59

ISTORIČAR RAKOVIĆ: Ostrog nece biti prvi na udaru, vec Cetinjski manastir

Politika

ISTORIČAR RAKOVIĆ: Ostrog nece biti prvi na udaru, vec Cetinjski manastir

Podeli vest

Povodom nedavno usvojenog Predloga zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, koji predviđa da država preuzme vlasništvo nad imovinom Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, istoričar iz Instituta za noviju istoriju, Aleksanda Raković, kaže da Ostrog neće biti prvi na udaru, već će to verovatno najpre biti Cetinjski manastir, jer se, kako kaze, nalazi u neprijateljskom okruženju.

Raković za Politiku kaže da će fizičkom silom upasti u Ostrog kada im se ukaže prilika.

"Neće Ostrog biti prvi na udaru. Verovatno će najpre zauzeti Cetinjski manastir jer se nalazi u nerijateljskom okruženju. Cetinjski manastir je i sedište mitropolije i Bogoslovije i u njemu se nalazi najeća arhivska građa SPC u Crnoj Gori, koja u potpunosti potvrđuje srpski identitet Crne Gore, odnosno da je to istorijska država srpskog naroda, a ne novostvorene crnogorske nacije nastale 1945.", objašnjava Raković.

Namera crnogorskih vlasti je da istera SPC iz Crne Gore, kaže Raković.

- Napad na SPC će uslediti ove godine povodom 800 godina autokefalnosti SPC - smatra Raković i dodaje da će predloženi zakon biti usvojen na jesen.

- A, kada ga usvoje, onda će ga primeniti - naveo je Raković, koji smatra da zato otpor treba pružiti sada, pre nego što usvoje zakon.

Raković kaže i da najvise nade u otpor ovom zakonu polaže u vladiku Joanikija, episkopa budimljansko-nikšićog.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 4 godine

Zakon ne sme biti usvojen. Režim u Podgorici rizikuje pobunu neviđenih razmera u svome dvorištu. Međunarodne institucije bolje sada da reaguju, jer ako narod preuzme čitavu situaciju u svoje ruke, te ruke neće biti bez sredstava za samoodbranu. Vlast u Crnoj Gori je naterala narod na tu vrstu samoodbrane. Uzimali su im deo po deo slobode i identiteta, a sada bi da fizički uzurpiraju svetinje koje su održale u životu i zdravom razumu te ljude čak i u vreme najgore komunističke diktature. Ne treba samo Srbiji mir. Treba i regionu. A ako misle da ne treba, u redu. Verni i slobodoljubivi građani će pokazati koliko su im dragoceni Đukanović i njegova svita, a koliko svetinje.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija