• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com

18.06.2019

07:42

SPREMA LI MILO SRBIMA U CRNOJ GORI NOVI "BLJESAK" I "OLUJU"? Dramatično upozorenje istoričara Aleksandra Rakovića!

Politika

SPREMA LI MILO SRBIMA U CRNOJ GORI NOVI "BLJESAK" I "OLUJU"? Dramatično upozorenje istoričara Aleksandra Rakovića!

Podeli vest

Istoričar dr Aleksandar Raković, kome je zabranjen ulazak u Crnu Goru, u tek objavljenoj knjizi „Crnogorski separatizam“ prikazuje neke nedovoljno poznate puteve i magistrale stvaranja identiteta Crnogoraca koji ne treba da bude srpski

 

Reč je o konverziji srpskog naroda u Crnoj Gori u druge identitete i počinje najpre od hrvatskih „pravaša“ i klerikalaca, a iza toga stoje i Vatikan, i Zagreb, i Beč. Kasnije to preuzima i nadograđuje na jedan način italijanski fašizam, a na drugi način Kominterna.

- Čini mi se da je taj fašistički model stvaranja crnogorske nacije bio inferioran u odnosu na razne hrvatske konstrukte u kom polju treba videti Crnogorce — da li kao potpuno pohrvaćene, da li kao zasvođene hrvatstvom u civilizacijskom smislu ili kao privezak hrvatstvu protiv Srba. Komunistički model je bio nešto drugačiji, jer Crnogorce do šezdesetih godina nije video kao do kraja izdvojene iz srpske celine, ali se i on u predmaspokovskom vremenu fuzionisao sa levom varijantom hrvatskog ’pravaštva‘ u okviru Saveza komunista Hrvatske, koji bi trebalo da Crnogorcima dâ identitet koji ne treba da bude srpski - kaže Raković za Sputnjik.

U „Crnogorskom separatizmu“ Raković je napisao da ne isključuje mogućnost da se „Đukanovićeva crnogorska nacija zajedno sa nacionalnim manjinama i stranim mentorima“ obračuna sa Srbima u Crnoj Gori „na isti način kao što se Hrvatska obračunala sa Srpskom Krajinom 1995.“, ali i da se ne može isključiti da Crna Gora ponovo postane srpska država.

- Sve opcije su u igri i neizvesno je kako će se odvijati prilike u Crnoj Gori, zbog toga što je najjači faktor u Crnoj Gori — srpski, uprkos svemu. Ali režim, takav okrutan po svojoj prirodi, ima uz sebe i vojne i paravojne strukture, koje mogu da deluju razorno po srpski narod u Crnoj Gori - upozorava naš sagovornik.

Foto: Printscreen You Tube

Raković kaže da patrijarh Irinej nije preterao kad je uporedio položaj Srba u današnjoj Crnoj Gori sa NDH, jer „NDH nije samo genocid, nego i ’pravaška‘ ideja na kojoj se danas temelji crnogorski separatizam“.

- Milo Đukanović je u istoj meri konvertit kao što je bio i Ante Starčević i u istoj meri je konvertit kao što je to bio Sekula Drljević kao lider crnogorskih separatista 1941. i ’novi Ante Starčević‘, kako su ga zvali. Postavlja se pitanje: ako je Sekula Drljević novi Ante Starčević, a ko je onda novi Ante Pavelić? Ne mora da postoji potpuna analogija, ali se pitam: s obzirom da je reč o istom prostoru, gde su mentalitetske osobine veoma slične ili istovetne, da li će se pojaviti neka osoba koja bi na isti način rešavala srpsko pitanje u Crnoj Gori? NDH je ustanovljavala svoju crkvu, a isto to sada sprema Milo Đukanović sa tzv. Crnogorskom pravoslavnom crkvom. Ali na to treba da postoji naš odgovor, a ne da budemo pasivni posmatrači - upozorava Raković.

- Milo Đukanović je morao sistemu koji je napravio dati neku ideologiju i sebe napraviti nekim paganskim bogom u tom sistemu. A ta ideologija je, logično, s obzirom na istovetan jezik — hrvatska ’pravaška‘. Sve ideje su pokupljene odatle, nešto malo je nadograđeno komunističkim pogledima, ali je to u osnovi hrvatska ideja, hrvatska ideologija i hrvatski separatizam u odnosu na Jugoslaviju, a ovde je crnogorski separatizam u odnosu na srpstvo - kaže Raković.

Foto: Youtube printscreen

Prema njegovim rečima, „kuhinja je istovetna“ i ona seže u vreme polovine 19. veka, kad je Ante Starčević odbijen na Beogradskom liceju kao predavač matematike. Starčević je molbu napisao ćirilicom, ali doktor filozofije nije ispunjavao formalne uslove da predaje matematiku i od tada počinje njegova razorna ideologija koja je na kraju izrodila ustaše i NDH kao najdesnije krilo „pravaštva“.

- Isto to se sada dešava u Crnoj Gori. Još uvek snage tog režima nisu takve da otelotvore to zlo NDH, ali postoje i drugi vidovi, kakvo je, recimo, bilo ono Tuđmanovo proterivanje Srba u akcijama ’Bljesak‘ i ’Oluja‘ - zaključio je Raković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 4 godine

Koga više interesuju "ekološki", dojadili su i sebi samima. Nemojte da ih reklamirate besplatno. Daleko im lepa kuća. Crkva ima mehanizam kako da ih dotera u red. Jeka ih prokle i ne treba im ništa više.

sinisa nikolic

pre 4 godine

Ne razumem sto se svi prave nevesti. Scenario za MALE RUSE je isti kao i za VELIKE i Ukrajine...Bez ISTRAGE POTURICA, to se ne moze zavrsiti...NA ZALOST...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija