• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.06.2019

15:54

POSLANIK BUNDESTAGA BIO JE NEMAČKI VOJNIK U KFORU, A SADA PORUČUJE: Kosovo je Srbija!

Politika

POSLANIK BUNDESTAGA BIO JE NEMAČKI VOJNIK U KFORU, A SADA PORUČUJE: Kosovo je Srbija!

Podeli vest

Beogradu je teško da pregovara sa Prištinom, jer se sa druge strane stola nalaze ratni zločinci i kriminalci, ocenjuje Jens Kestner, poslanik nemačkog Bundestaga iz redova opozicione Alternatve za Nemačku (AfD).

Ipak, Kestner, kao i njegov stranački kolega Armin-Paul Hampel, smatra da odlaganje samita u Parizu predstavlja lošu vest, jer je, kaže, kosovsko pitanje „top-tema" koja mora da se reši.

- Odlaganje pariskog samita znači da se spor samo prolognira - kaže Kestner za Tanjug, podsećajući da ni samit u Berlinu nije doneo rezultate.

Armin-Paul Hampel dodaje da Beograd razmišlja pragmatično i da je usmeren ka pronalaženju rešenja, dok Priština, kako navodi, sve to bojkotuje politikom odbijanja.

Kao vojnik Kfora upoznao Tačija

Foto: Tanjug

Kestner je naveo da je kao vojnik Kfora upoznao Hašima Tačija, tada u uniformi OVK.
- Mnogi od njih koji su bili u OVK počinili su ratne zločine i danas sede u vladi, a da nisu odgovarali za to - rekao je on.
To, kako je naveo, znači, da Beograd ali i drugi, imaju posla sa „ratnim zločincima, kriminalcima i krijumčarima oružja i droge".
- Teško je pregovarati sa tim ljudima. Njih treba da zamene, ali to očigledno kosovski Albanci još ne žele. Verujem da je veoma teško za srpsku vladu da vodi razumne pregovore, jer srpska vlada i narod znaju o kakvim osobama se radi - rekao je on.
On je ocenio da vlada u Beogradu stalno čini ustupke za razliku od druge strane.
- Teško je kad jedna strana stalno daje ili je primorana da daje, da bi se postigao izvesni status kvo, dok druga čeka poželjan rezultat - rekao je Kestner.

Poslanik Bundestaga i Hampel, predsednik stranačkog spoljnopolitičkog odbora, dolaze iz opozicione nemačke AfD, desničarske, populističke i evroskeptične stranke, koja je osnovana 2013. godine, a već 2017. sa 12,6 odsto osvojenih mandata u Bundestagu bila najveće iznenađenje izbora i pojedinačno treća najjača parlamentarna stranka.

Poznati po zalaganju za zabranu nošenja burki, u javnosti istupaju i kao zagovornici stava da je Kosovo i dalje deo Srbije.

NEĆE PRESTATI SA CEPANJEM SRBIJE I KADA BI IM DALI KOSOVO: Ima li boljeg dokaza za to od onog što se dogodilo u Raškoj?! ŠTA RADE NATO OFICIRI SA UGLJANINOM?!

Na pitanje da li EU kao posrednik u dijalogu ima dovoljno snage da doprinese rešenju kosovskog pitanja ili je potrebno učešće drugih aktera, Hampel kaže da su i Ujedinjene nacije izgubile uticaj, ali da to važi i za evropske zemlje.

- Odgovor na kosovsku problematiku se može naći u Vašingtonu, a ne u Parizu, Berlinu, Londonu i jednim delom u Moskvi - kaže Hampel za Tanjug, ali ističe da je to loše za Evropu, ali i za Srbiju.

Amerikanci slede svoje interese, koji se ne poklapaju sa interesima Srbije, Nemačke pa ni Evrope, dodao je.

- Probleme koje imamo u Evropi mogli bi bolje da rešimo zajedno na našem kontinentu, nego što bi to uradili iz Amerike ili Rusije - ocenjuje on.

Kestner i Hampel ovih dana su posetili Beograd, a Kestner kaže da je „u Srbiji", odnosno na Kosovu i Metohiji već bio, kao vojnik Bundesvera u nemačkom kontingentu Kfora.

(VIDEO) PALMER: CILJ BOMBARDOVANJA SRBIJE BIO JASAN, PODRŠKA SUVERENOM I NEZAVISNOM KOSOVU OSTAJE ČVRSTA! Ameri, Srbi vam to neće zaboraviti, a ni oprostiti!

On smatra da je rat na Kosovu 1999. bio protivan međunarodnom pravu i da je sve počelo sa „jednom laži o masakru", koje on tada, kaže, nije bio svestan.

Foto: Tanjug

- Tadašnja ratna propaganda Šredera, Fišera i Šarpinga ubedila je nemačku javnost i nemački vojnici su, prvi put posle Drugog svetskog rata, učestvovali u jednom ratu u Evropi - rekao je Kestner, inače član Odbora Bundestaga za odbranu.

Podsetio je da je nedavno u Bundestagu, u raspravi o produženju mandata Bundesvera na KiM, rekao da AfD to više ne podržava, jer smatra da tamošnji akteri treba da pokažu da mogu da rešavaju probleme.

- Po mom ličnom mišljenju, Kosovo još pripada Srbiji i deo je Srbije  rekao je poslanik Alternative.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
grof01

pre 4 godine

A s druge strane stola,nasuprot albancima,sjedi četnik Vučić,koji je tokom opsade Sarajeva,s okolnih brda pucao na civile i koji je u rekao da za jednog srbina treba ubiti 100 muslimana! Ovaj švabo je srbijanski plaćenik i uzima masne pare za ovakva laprdanja.... Ako je Kosovo srbija,nek Vučić ode na Kosovo,a da predhodno ne upita za dozvolu Ramuša ili Tačija...

slađa

pre 4 godine

AFD greši. Akteri na Kosovu i Metohiji su u više navrata pokazali da nisu ni sposobni, a ni sa rukovodstvom koje je činilo jezgro komande OVK nemaju ni želju da održavaju bezbednost na nivou. Zato je važno prisustvo međunarodnih snaga. Što se tiče učešća Nemačke u agresiji na SRJ, to je najveća greška koja je učinjena Srbiji. Mislim da će se polako interesi Srbije i Amerike u potpunosti poklopiti po ovom pitanju. Jer ono što je prethodna američka adminisracija zajedno sa evropskim partnerima uradila ovom prostoru i jednoj zemlji je nezamislivo. Na kraju krajeva, UN su uvek tu sa Rezolucijom 1244. I da ne bude zabune, prištinskim vlastima se žuri. Iz dobro poznatih razloga.

Ljubo

pre 4 godine

Jadni mi ,Tanjug izvestava ,hocemo li nekada biti svoj na svomeb,sa svojim ....imamo li drzavu Srbiju i nacionalno ime za agencije ,pozorista ,...trulez komunisticka Brozovska ....kako da budemo narod ,nacija ,drzava .

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija