• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

22.06.2019

19:02

(VIDEO) LUKAŠENKO NAM DAJE "MIGOVE" BRATSKI: Predsednik Aleksandar Vučić otkrio detalje UGOVORA O VOJNOJ SARADNJI!

Politika

(VIDEO) LUKAŠENKO NAM DAJE "MIGOVE" BRATSKI: Predsednik Aleksandar Vučić otkrio detalje UGOVORA O VOJNOJ SARADNJI!

Podeli vest

Srbija od Belorusije dobila četiri "miga 29", a odobrene i izuzetno niske cene modernizacije. "To je znatno popravilo odbrambene mogućnosti naše zemlje", rekao srpski predsednik

U Srbiju će iz Belorusije uskoro stići četiri modernizovana "miga 29", koje je naša zemlja dobila na poklon od predsednika ove države Aleksandra Lukašenka.

Kako Informer saznaje, privodi se kraju i modernizacija ovih letelica u beloruskom zavodu "Baranovići" i one bi najkasnije do kraja godine mogle da se nađu u sastavu našeg ratnog vazduhoplovstva.

Prijateljska zemlja

Vrhunske mašine

Belorusija ima finu preciznu tehniku i mehaniku, rade vrlo kvalitetan remont aviona. Njihove verzije "migova" su već u startu moderne i modernizovane
Miroslav Lazanski

Time će srpska avijacija da broji ukupno 14 "migova 29" četiri plus generacije, što je čini najmoćnijom vazduhoplovnom silom u regionu. Dobre vesti iz Minska juče je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Belorusiji na poziv kolege Lukašenka. On se nakon "tet-a-tet" razgovora zahvalio prvom čoveku Belorusije na isporuci aviona, ali i na bratskoj ceni remonta.

- Nema sumnje da se nalazim u prijateljskoj zemlji. Naši ekonomski odnosi mogu biti još bolji, dok su politički odnosi na najvišem nivou. Zahvalio sam se predsedniku Lukašenku na donaciji četiri "miga 29" i na tome što su remontne cene koje smo dobili veoma povoljne. Time je Belorusija značajno pomogla odbrambene mogućnosti Srbije i mi smo na tome veoma zahvalni - preneo je posle sastanka Vučić, za koga je na aerodromu u Minsku priređen svečani doček.

Dvojica lidera razgovarala su i o bilateralnoj saradnji i svim aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima na domaćoj i međunarodnoj agendi, posebno o situaciji na Kosovu.

Vučić sa Medvedevim u četiri oka

Foto: printskrin/instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić se u Minsku sastao i s predsednikom Moldavije Igorom Dodonom, dok je u petak uveče trebalo da ima i razgovor u četiri oka sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom.

- Nama je saradnja sa Rusijom od izuzetnog značaja u političkom, ekonomskom, socijalnom, vojno-tehničkom i svakom drugom smislu. Razgovaraćemo o tome da se u septembru-oktobru završe sporazumi za izvoz dve hiljade tona cigareta, kozjeg i ovčjeg sira u neograničenim količinama, 90.000 litara vinjaka, rakije bez ograničenja i kravljeg tvrdog i polutvrdog sira do određenih količina - otkrio je Vučić.

- Čini mi se da sam uspeo da objasnim poziciju Srbije, detaljno, osim uobičajene zahvalnosti što Belorusija nije priznala nezavisnost Kosova i što poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Lukašenko je bio jedini šef države koji je došao u našu zemlju tokom bombardovanja NATO, što Srbija nikada ne može da zaboravi. Tada je pokazao veliko srce i ljubav prema srpskom narodu - podsetio je Vučić i istakao da postoji potreba da dve zemlje unaprede trgovinsku razmenu, koja trenutno iznosi 143 miliona dolara, i dodao da bi se konkretni koraci na tom polju mogli realizovati i pre Lukašenkove posete Srbiji na jesen ove godine.

Njegov domaćin je uoči sastanka istakao da Belorusija gaji posebnu naklonost prema Srbiji i srpskom narodu.

14

 "MIGOVA 29" GENERACIJE 4 PLUS POSEDUJE SRBIJA

- Mislim da treba da dodamo više trgovine, više ekonomije našim dobrim političkim odnosima, da osiguramo da naši odnosi imaju solidnu osnovu. Beloruski narod ima specijalan odnos prema Srbiji. Za nas je Srbija bliska zemlja, a Srbi blizak narod - naglasio je Lukašenko, na čemu mu se Vučić zahvalio, posebno na principijelnoj podršci oko KiM.

Pamtimo sve

Vojno-politički komentator "Politike" Miroslav Lazanski kaže da su beloruske verzije "migova" među najmodernijima na svetu.

- Belorusija ima finu preciznu tehniku i mehaniku, rade vrlo kvalitetan remont aviona. Oni imaju vrlo snažnu avijaciju i njihove verzije "migova" su već u startu moderne i modernizovane. Oni će nama ta četiri "miga 29" modernizovati na nivo na kojem su ovih ostalih 10 koje imamo, i to uz simboličnu cenu remonta... Ne treba zaboraviti i da je Lukašenko jedini 1999. doleteo u Beograd i nudio još Miloševiću sistem "S300". Tako da naša saradnja odlično napreduje, ne samo na vojnom nego i na ekonomskom planu - ističe Lazanski.

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zoki

pre 4 godine

Ne mozeno nikako biti najmocnija sila u regionu, jer su svi oko nas clanice NATO.

grof01

pre 4 godine

Bratski srbiji daje otpad koji će bratski remontirati i bratski naplatiti :) ha ha ha

master

pre 4 godine

Svaka cast bratskoj Belorusiji i predsedniku Aleksandru Lukasenku, da bog pozivi narod Belorusije.

Samosevsna građanka

pre 4 godine

Kad sam pročitala naslov, shvatila sam da nam Belorusija avione poklanja; ali kada sam pročitala tekst, shvatila sam da sam da se tekst i naslov teksta potpuno razlikuju.

Hoho

pre 4 godine

Ne znam ali bez bukova ,pancira minimum da imamo ,ovice da prolecu kako hoce ako ubodemo s 300 bar 2 baterije mi smo mirni .Sa tim migovima ne znam sta bi kad bi se zaratilo,gde bi ih krili jer cim polete ovi bi ih poobarali .PVO PRECEDNICE PVO SISTEMI NAM TREBAJU.

Umetnici

pre 4 godine

Proslo je dve i po godine od kako ste objavili vest da nam Belorusija daje pod najpovoljnijim uslovima osam remontovanih migova 29, dva diviziona sistema BUK i da se pregovaralo o preuzimanju S300. I? Kako smo spali na 4 miga koj stizu za dve godine? Uverite se sami : https://informer.rs/vesti/politika/312859/ministar-odbrane-djordjevic-srbija-belorusije-poklon-dobija-raketne-sisteme-avione-mig-29

Nikola

pre 4 godine

Koliko puta nam daju ta cetri miga? Kakv crni 4+, samo menjaju komunikacionu opremu.

Pop

pre 4 godine

tête à tête - Što ne napisa u četiri oka to je ipak Srpski a ne Francuski.

Dec

pre 4 godine

Time će srpska avijacija da broji ukupno 14 "migova 29" četiri plus generacije, što je čini najmoćnijom vazduhoplovnom silom u regionu. Pa zašto bre lažete toliko? Ajde da malo lažuckate. Hej, 4+ generacija, malo sutra.

Mauser

pre 4 godine

Vidim da je Srbija postala reciklažno dvorište bivšeg Istočnog bloka.

XXL

pre 4 godine

Kako bi bilo dobro da nam ustupe još tih MiG-29 kod smene naoružanja jer bi nama i kao takvi odgovarali obzirom na odbrambenu doktrinu ratovanja Srbije.

Marko

pre 4 godine

Nama je potrebno bar 100 aviona Mig-29 i svi da budu na nivou 4+. Uz PVO sisteme i mocne radare koji gledaju od Makedonije do Slovenije i do Jadrana, pa preko Bugarske. Tada smo nesto uradili. Do tog momenta da cutimo i lagano gradimo.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija