• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ​Daily Telegraph/logicno.com

23.06.2019

21:55 >> 21:56

(VIDEO) BRITANCI POSLALI U HRVATSKU ELITNE PADOBRANCE, NJIHOVA MISIJA JE ZASTRAŠITI SRBE I RUSIJU! Da vidimo i to čudo?!

Politika

(VIDEO) BRITANCI POSLALI U HRVATSKU ELITNE PADOBRANCE, NJIHOVA MISIJA JE ZASTRAŠITI SRBE I RUSIJU! Da vidimo i to čudo?!

Podeli vest

Na novim vojnim vazduhoplovnim vežbama, najvećim u poslednjih 30 godina, učestvuje 7000 vojnika iz 20 zemalja. Prema novinaru Dejli telegrafa, one imaju takav opseg da im je cilj kršenje verovatnih planova Rusije da ojača svoj uticaj na Balkanu

Vežbe "Swift Response", koje će trajati mesec dana, uključuju 7000 vojnika iz više od 20 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Francusku. Održavaju se u Hrvatskoj, Nemačkoj, Rumuniji i Bugarskoj i cilj im je uvežbavanje brzog raspoređivanja velikog kontingenta snaga NATO pakta u slučaju ruske agresije.

Na teritoriji Hrvatske vežbe traju do 29. juna, a sprovode se na vojnim poligonima u Slunju, kod Knina, te u kasarnama u Udbini i Zemuniku kod Zadra.

- Mi smo ovde i spremni smo braniti naše saveznike - navodi se u objavi komandanta 16. britanske brigade Džona Klarka.

Prema njegovom mišljenju, istočna Evropa i Balkan su od posebnog značaja za Veliku Britaniju, pa je naglasio da je London spreman da se suoči se s bilo kojom potencijalnom pretnjom stabilnosti regije.

U sredu je više od 600 britanskih i francuskih padobranaca već sprovelo skokove padobranom u Hrvatskoj. Neki vojnici su poslati na vežbu odmah nakon godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Ali u isto vreme je u ponedeljak na manevrima poginuo vojnik iz Kanade kojem se nije otvorio padobran tokom skoka u Bugarskoj. Zajedno s njim je ranjen još jedan kanadski i dva američka padobranca.

Kao što autor članka ističe, vojnici koji rade kao honorarni radnici takođe mogu da treniraju na tim vežbama.

Vežbe će se takođe održavati na aerodromu kod Zadra u Hrvatskoj, gde će se uvežbavati vojne vazdušne operacije i zaštita od dobro opremljenog neprijatelja. Takođe, zemlje će moći iskusiti novo visoko precizno oružje, kao što je helikopter Vajldket i dron Puma, koji s udaljenosti mogu pratiti neprijatelja pomoću infracrvenih kamera. Britanska i francuska vojska već su sprovele obuku gađanja.

Autor članka primećuje da „saveznici" prvi put sprovode manevre u Hrvatskoj.

- Opseg vežbi je očito namenjen da zaustavi bilo kakve planove Kremlja u širenju svoje sfere uticaja u regiji Balkana - piše autor.

U isto vreme, na sve komentare Rusije o vežbama vojne glavešine vježbi navode kako su trupe u svim zemljama u kojima se održavaju manevri došle na poziv lokalnih vlasti.

- Hrvatska je naš vrlo moćan strateški partner u istočnoj Evropi i mi pozdravljamo priliku da s njom razvijemo jake bilateralne veze i britanski pristup pokažemo sa zajedničkim vežbama. To daje vrlo jasan signal našim neprijateljima da možemo projektovati silu na velikim udaljenostima u vrlo kratkom vremenu. Stabilnost na Balkanu je izuzetno je važna za stabilnost u Evropi - navodi se u komentaru Džona Klarka.

Time je britanski vojni komandant još jednom potvrdio istorijske napore Londona da se na ovim prostorima očuvaju mir i stabilnost, baš kao 1914. s ubistvom austrijskog prestolonaslednika u Sarajevu, čime je Austro-Ugarska konačno dobila izgovor za pokretanje Prvog svetskog rata, kao i organizacijom puča 27. marta 1941. godine, koji je razbesnio Hitlera i bio razlog za vojnu kampanju koja je na Kraljevinu Jugoslaviju pokrenuta 6. aprila iste godine.

Za oba događaja istorijski izvori tvrde da su režirani od strane britanskih obaveštajaca bili su korisni na britansku krunu, ne mareći, naravno, za sudbine naroda na ovim prostorima.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ante

pre 4 godine

Ma nemate što da vidite, cijeli dan mi prelijetaju preko glave, dosadili su i Bogu i vragu, ko da se sprema drugi svjetski rat, koliko ih je.. Kaže mi turist iz Njemačke, srećom voli gledati ove vojne gluposti, inače bi već otišao gdje je mirnije, kaže da je šokiran koliko Hrvatska ima jaku vojsku.. Htio sam mu reći da je to NATO vojska, da su naše samo one male zujalice, ali sam prešutio.. Bolje da se Švaba straši, nikad ne znaš..

SILA

pre 4 godine

Prvo: Tako ti je to kad imaš prave Saveznike a ne nekog Rusa i satanističku SPC preko koje te huška i truje celu istoriju. Drugo: To nije bilo ništa protiv Rusije nego je samo 700 padobranaca radilo simulaciju napada na hrvate da se uvežabaju po NATO standardu pa da posle uče ostale u Regionu jer su hrvati Regionalni lider i sila dokazno od 95g...

SILA

pre 4 godine

Prvo: Tako ti je to kad imaš prave Saveznike a ne nekog Rusa i satanističku SPC preko koje te huška i truje celu istoriju. Drugo: To nije bilo ništa protiv Rusije nego je samo 700 padobranaca radilo simulaciju napada na hrvate da se uvežabaju po NATO standardu pa da posle uče ostale u Regionu jer su hrvati Regionalni lider i sila dokazno od 95g...

Net

pre 4 godine

Gdje su najveće plate u regionu? Rekordan rast BDP-a: Hrvatska ima najveći rast u EU Hranu iz narodne kuhinje svakog dana uzme 11.250 Beograđana Na malom jadranskom ostrvu ljudi su živeli još pre 7.000 godina Cvjeta prostitucija na jahtama: 'Srpkinje su omiljene za orgije na Jadranu' Imamo podatke: Hrvati u godinu dana uštedjeli 10 milijardi kuna, Slavoncima ide najslabije, Dalmatinci plivaju u kešu SAVJEST NA NAPLATI? NITKO NIJE OBJAVIO?! ZLOČINAC SE RAZNIO BOMBOM USRED VUKOVARA: Bio je odgovoran za rušenje katoličke crkve u Borovu. STRAŠNO PROROČANSTVO IZ 17. STOLJEĆA HRVATSKA? PROROŠTVO SVEĆENIKA:‘Ovu zemlju na jugu Europe, svi će pokušati uništiti’.

NEVEROVATNO

pre 4 godine

Arheološka čuda u RH u samo 6meseca našli crteže u špilji kod Pule stare 30.000g kod Šibenika našli tragove života stare 15.000g na svetski poznatom srcolikom ostrvu tragovi života stari 7.000g kod Karlobaga pas našao 5grobova i temelje sela starog 3.500g na granici sa RS u mestu Bojna našli grob sa zlatom nepoznatog hrvatskog vladara iz 8veka.... Eto juče nova senzacija kod Šibenika pored tvrđave Sveti Nikola koja je u UNESCO-u nađeni su temelji stari preko 3000g: magazin.hrt.hr Arheološka senzacija u Šibeniku

Crvena Zvezda

pre 4 godine

Evo zašto se terala silna propaganda oko napada na Srbe koji su slučajno došli sa zvezdom u Lepu samo da se po sprskim medijima ne piše o ovom srpskom heroju: SAVJEST NA NAPLATI? NITKO NIJE OBJAVIO?! ZLOČINAC SE RAZNIO BOMBOM USRED VUKOVARA: Bio je odgovoran za rušenje katoličke crkve u Borovu. A eto i za ovo se ćuti jer EU nema alternative i svi moraju biti osuđeni da se zatvori poglavlje 23: PROCES OD 12 GODINA U Beogradu osmorica proglašena krivima za zločine nad Hrvatima u Lovasu 1991.

Kažu

pre 4 godine

Nakon koncerta u Čavoglavama pa godinama u Kninu pa u Slunju i Glini ove godine će Tomson pevati na Krbavskom polju za 24-tu godišnicu Oluje a za 25-tu u Vukovaru a dok on peva koga smeta neka pati jadan jer šta mu je drugo preostalo posle 95g! Digo se novi hrvatski Agrokor i zove se Tomi ima već 217trgovina a još ih gradi po obali i već je izbio na tržište BiH a uskoro će i u CG i u Srbiju pa neka mu je sa srećom!

VLADO

pre 4 godine

STA JE TOTALNO STE SE USRALI ! ! ! PA NORMALN KAD STE STO PSTO OKRUZENI NATOM. STA OCEKUJETE DA VAS RUSI BRANE??? SAMO GLEDAJU DA VAM UVALE STARE AVIONE I ORUZIJE.KO JE OD NJIH IMAO HAJRA TAJ SE ZAJEBAO.VUCIC U SESELJ DVA OKORIJELA CETNIKA DOCI CE VAM GLAVE.

Jimmy le Santo

pre 4 godine

Pa brate usra ste ga sa tim Rusima zar stvarno misliti da je to cilj britanaca smesni ste.

Saradžogla

pre 4 godine

Gradonačelnik Londona je pakistanac musliman Kan.U brojnim engleskim gradovima većinsko stanovništvo su muslimani ili indusi.Došli su iz njihovih bivših kolonija.U Indiji su englezi kao okupatori ili kolonisti činili zločine.GDE GOD JE U SVETU ZLO AUTOR JE ENGLEZ A IZVRŠIOC SLUGA AMER! PS.Vi iz Informera potražite šta je bilo sa suđenjem englezu Bleru koji je pod izgovorom ,,da Sadam ima bojne otrove,, što je bila laž poslao u smrt svoje vojnike.Njihove porodice su ga tužile za loš potez pošto je bio premijer Engleske.On je autor bombardovanja srba.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija