• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik.rs/Informer.rs

24.06.2019

07:59

AMERIKANCI SAKRIVALI ZLOČINE ALBANACA NA KIM! Knjiga švedskog sudije razbija sve LAŽI O KOSOVU!

Politika

AMERIKANCI SAKRIVALI ZLOČINE ALBANACA NA KIM! Knjiga švedskog sudije razbija sve LAŽI O KOSOVU!

Podeli vest

Prvi međunarodni sudija na Kosovu i Metohiji Krister Karphamar izjavio je da su Amerikanci uticali na to da se zločini Albanaca na KiM sakriju

Karphamar, švedski sudija koji je bio imenovan kao prvi strani delilac pravde u južnoj srpskoj pokrajini krajem 1999. godine, nedavno je u Švedskoj objavio knjigu „Sudija u zemlji bezakonja“, u kojoj je pisao o svojoj karijeri na KiM od 1999. do 2011. godine.

Njegova služba na KiM u pravosudnom smislu je, kako kaže, „bila sazdana iz niza manjih i većih katastrofa“.

Kod najkrupnijih slučajeva pokušaja procesuiranja Albanaca za zločine, po pravilu su se pojavljivali „glavni igrači na KiM — Amerikanci koji su uticali da se zločini sakriju, a ubice puste“, rekao je Karphamar u intervjuu za „Večernje novosti“.

Karphamar je istraživao slučaj napada na autobus „Niš-ekspresa“ kod Podujeva, februara 2001, kada je poginulo 12, a ranjeno 43 Srba. Glavnog osumnjičenog za ovaj napad, Fljorima Ejupija, odmah je uhapsila policija Unmika i to na osnovu DNK tragova.

Čovek kog je komanda Kfora slušala

- Međutim, iz meni nepoznatih razloga, umesto da je čekao istragu u pritvoru UN, američki Kfor ga je odveo u 'Bondstil' odakle im je navodno pobegao. Ne znam kako je pobegao, čuo sam da ga je obučavala CIA, a poslednje informacije o njemu sam dobio 2012, da živi mirno u Podujevu - rekao je prvi sudija Unmika na KiM.

Karphamar je ispričao i kako su jednom prilikom kod njega došli visoki britanski oficiri iz sastava Kfora da traže savet pošto je njihova patrola u blizini administrativne linije sa centralnom Srbijom kod Podujeva, naletela na grupu pripadnika OVK naoružanih automatima i bombama koji su krenuli u napad na srpske kuće.

EU KAPITULIRALA, U IGRU ULAZE AMERIKA I RUSIJA! Srbija spremna za razgovore, ali neće po svaku cenu biti talac priče o dijalogu!

 

- Zaustavili su ih, i kada su pokušali da razoružaju bandite, pojavili su se američki vojnici koji su im naredili da ih puste. Ti ljudi su izvršili napade na srpske kuće, a frustrirani Englezi su pitali šta da rade... Nisam mogao ništa, tu je bio nadležan Kfor, a oni su to posle rešavali mimo Unmika - naveo je Karphamar.

Prema njegovim rečima, u vreme Bernara Kušnera, nekadašnjeg šefa civilne misije UN na KiM koji ga je i imenovao na funkciju stranog sudije u pokrajini, o svemu se pitao njegov zamenik, Amerikanac Džek Kovi.

- On je bio taj koga je komanda Kfora bespogovorno slušala, a bez vojnika NATO, Unmik policajci su bili nemoćni - naveo je Karphamar.

Karlu del Ponte ne zanima trgovina organima

Karphamar je rekao i da je o trgovini organima otetih Srba, o čemu je čuo od dr Zorana Stankovića kada je ekshumirana masovna grobnica u Dinarcu, odmah obavestio Karlu del Ponte, tadašnjeg glavnog tužioca Haškog tribunala, ali da ona nije bila zainteresovana za to.

Kada je u pitanju izveštaj Dika Martija i sud u Hagu za ratne zločine Albanaca, Karphamar je pesimista.

- Prošlo je 10 godina od izveštaja Martija, a 20 godina od kada su se ti zločini dogodili. Nije realno očekivati da će se Albancima suditi - smatra Karphamar.

Povodom NATO bombardovanja, Karphamar kaže da je od najviših američkih starešina čuo da je bombardovanje Srbije bilo pripremljeno od njihovih obaveštajnih agencija, sa ciljem da se Kosovo odvoji od centralne Srbije i da se tamo uspostavi vojna baza njihovih snaga.

Karphamar je istakao da se divi Srbima koji su ostali na Kosovu.

- Oni od 1999. nisu dobili šansu da žive kao normalan svet, mada su pojedine jedinice Kfora mnogo činile da ih zaštite. Lično verujem da se mnogi međunarodni činovnici koji su se našli na KiM u misijama Unmika i Kfora danas stide kad se sete tih dana - rekao je Karphamar.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Svašta

pre 4 godine

Eto pioše lik knjigu i baš je senzacionalna i si treba da je kupe i čitaju pa nije lud da bi pisao neku dosadnu....

Crvena Zvezda

pre 4 godine

Evo zašto se terala silna propaganda oko napada na Srbe koji su slučajno došli sa zvezdom u Lepu samo da se po sprskim medijima ne piše o ovom srpskom heroju: SAVJEST NA NAPLATI? NITKO NIJE OBJAVIO?! ZLOČINAC SE RAZNIO BOMBOM USRED VUKOVARA: Bio je odgovoran za rušenje katoličke crkve u Borovu. A eto i za ovo se ćuti jer EU nema alternative i svi moraju biti osuđeni da se zatvori poglavlje 23: PROCES OD 12 GODINA U Beogradu osmorica proglašena krivima za zločine nad Hrvatima u Lovasu 1991.

Marcco

pre 4 godine

A imaju li ti Amerikanci ime i prezime. Sasvim je jasno da je prikrivanje krivičnog dela, krivično delo. Takođe je krivično delo pomaganje u izvršenju krivičnog dela.... a radi se o ubistvima. Američko zakonodavstvo dozvoljava da se u Americi pokrene tužba. Zar ne može od "miliona" Srba u Americi neko da pokrene tužbu?

Solunac

pre 4 godine

Dobro jutro Kolumbo (Vučić), otkrio si toplu vodu (ja)!!!!

Gresni pop Milorad

pre 4 godine

Savest je cudna moralna kategorija. Steta je samo sto kod nekih osoba ili kasno "proradi" ili je u pitanju vec dobro oznata "ekonomska' zavisnost bez koje se na zapadu tesko prezivljava !!! Mada lepo rece jedan covek: Svi smo rodjeni da jednom umremo, cast i beda zive doveka !!

Deda Nole

pre 4 godine

Napokon da neko smogne hrabrost i kaze deo prave istine o amerikancima i siptarima.Coveku je napokon posle 20 godina proradila savest odluka koju je doneo pred kraj zivota je hrabra ali i opasna za njega samog,jer njega mogu ubiti ali ono sto je napisao ne moze se ubiti.

Bezimeni

pre 4 godine

Ceo svet zna za prljave igre moćnih, dvostruke standarde,najprljavije medijske laži,lažne delioce pravde u Hagu,podržavanje zločina i kriminala zarad dobro plaćene "usluge zaštite" od pravde.Prikrivanje krivičnog dela je krivično delo, a prikrivanje ratnih zločina, koji ne zastarevaju? Zavisi ko je počinilac i ko prikriva.Za moćne, to ne važi.

Boki

pre 4 godine

Srbin sa zudnjom ceka da ovakvih fasista ljudski monstruma bolesnih umova bude jos vise u EU Nekada su cak I Cetnici mislili da je tramp Taj monstrum Koji ce stati iza srpskih genocida PA cak I braniti Srpska zverstva Nad nesrbima bosnjackom I siptarom her su oni srbi kriscani a ti Koje srbin cisti nevernici Srbin danas pokazuje da je to narod iskonski fasista od srbina fasisti FPO AFD Le Pen Orban Kolinda I ostali mogu da uce posao I kako se laze I kako Covek nije covek vec zver zedna krvi I tudje zemlje

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija