• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.06.2019

16:34

DRAGAŠ: Globalizacija ne posustaje, treba da joj se prilagodimo

Politika

DRAGAŠ: Globalizacija ne posustaje, treba da joj se prilagodimo

Podeli vest

Srbija je rame uz rame sa najrazvijenijim svetom, bar kada je u pitanju izučavanje današnjih međunarodnih odnosa, savremenih kretanja u ekonomiji, politici i tehnologiji, ali i predviđanja kuda nas vodi savremena globalizacija i gde je u njoj naše mesto. Na mnoga od ključnih pitanja današnjice, odgovore daje nova knjiga dr Orhana Dragaša, direktora Međunarodnog instituta za bezbednost, pod nazivom „Dva lica globalizacije – istina i obmane“, koja je predstavljena u prisustvu ministara Vlade Srbije, , brojnih stranih diplomata, urednika vodećih medija, univerzitetskih profesora i predstavnika velikih kompanija


Da li Amerika pod Donaldom Trampom napušta lidersko mesto na svetskoj sceni, da li je Kina ugrožava ili se i sama suočava sa problemima, koliko je Evropska unija ugrožena Bregzitom, migrantskom krizom i populističkim pokretima, da li nam prete novi globalni konflikti i koliko je demokratija na udaru zbog društvenih mreža i sajber napada – samo su neka od pitanja na koje odgovore daje nova knjiga Orhana Dragaša.

Reč je o istraživanju koje je rezultat Dragaševih post-doktorskih studija, posvećenih globalizaciji, na prestižnom univerzitetu London School of Economics i bavi se stanjem savremenih integracionih
procesa, deceniju nakon velike finansijske krize iz 2008. godine, koja je pretila da pokida dotadašnje snažne međunarodne veze u ekonomiji, tehnologiji, politici…

Sam autor kaže da globalizacija danas nije ugrožena, da je pod udarima finansijske krize promenila neke svoje pojavne oblike i intenzitet, ali da ovaj proces nije moguće vratiti unazad, bez obzira koliko se trudili populisti, nacionalisti i suverenisti širom sveta.

Foto: Miloš Dimić

Dragaš kaže za Informer da su prenaglašena sva ona katastrofična predviđaja da se svet zatvara u
nacionalne granice, da međunarodna trgovina opada i da se planeta vraća u neka davna vremena u kojima se više ratovalo nego trgovalo.

- Populisti širom sveta, bilo da su desničari ili levičari, koji globalizaciju vide kao glavnu metu svog delovanja i na toj politici dobijaju podršku, ipak imaju svoje limite i ne mogu da ugroze sve jače povezivanje među nacijama i pojedincima. Najbolji dokaz su i nedavni izbori za Evropski parlament na kojima su populističke partije i pokreti ipak ostali u manjini, uprkos mnogim najavama da će preokrenuti igru i zagospodariti Evropom - kaže Dragaš.

Govoreći na predstavljanju knjige, šef srpske diplomatije Ivica Dačić upitao je – da li neko društvo uopšte može da bude zatvoreno u današnjem svetu ,u kojem se informacije o nekom događaju kreću gotovo trenutno.

Foto: Miloš Dimić

Prema Dačićevim rečima, današnja globalizacija stavlja i diplomatiju pred velike izazove, jer se informacije šire tolikom brzinom da vremenska granica između događaja i informacija o tom događaju gotovo da ne postoji.

Knjigu su predstavili profesor istorije na Filozofskom fakultetu Nikola Samardžić, koji je ujedno i autor predgovora, kao i profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić, jedan od recenzenata Dragaševe knjige. Na spisku recenzenata, koji preporučuju Dragaševu knjigu, su i brojna ugledna svetska imena iz oblasti međunarodnih odnosa, ekonomije i komunikacija, kao što je Ajvor Roberts, nekadašnji britanski diplomata i dekan Triniti koledža na Oksfordu, Džonatan Grant sa londonskog Kings koledža, Nil Duli profesor sa univerziteta Saseks, Džang Điadong profesor na uglednom kineskom univerzitetu Fudan, turski ekonomist, profesor Emre Alkin, profesor sociologije Marko Lombardi sa univerziteta Katolika iz Milana i drugi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17