• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

26.06.2019

12:09

(VIDEO) VUČIĆ PORUČIO MLADIM LEKARIMA: Ostajte ovde, jer je najveća odgovornost na najboljima!

Politika

(VIDEO) VUČIĆ PORUČIO MLADIM LEKARIMA: Ostajte ovde, jer je najveća odgovornost na najboljima!

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručuje danas ugovore o radu najboljim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji

 

 

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas najboljim mladim lekarima i medicinskim sestrama i tehničarima, koji su danas dobili ugovore o radu, da, kada se nađu pred izborom da odu u inostranstvo ili ostanu u zemlji, izaberu Srbiju, jer su upravo oni najbolji i najodgovorniji deo društva.

On je najavio i ozbiljno povećanje plata lekara i medicinskih sestara, najmanje za 10 odsto.

-Pred vama će biti izbor u nekom trenutku - da li napustim svoju zemlju ili da ostanem ovde. Ja ću zato da vas molim uz Šantićeve stihove - ostajte ovde. I ne samo da vas molim, već da pokušam da vas obavežem da ostanete u svojoj zemlji, jer vi koji ste najbolji, vi ste najodgovorniji deo društva - poručio im je predsednik.

Foto: Printcreen

Kako je rekao, za njih, za najbolje, nema "lako ću", kao što nijedan ispit ili kontrolni u školi nisu tako shvatali, jer je za najbolje uvek teško, a samo za one koji uvek gube, neodgovorne sve je uvek lako.

- Nemojte da budete nesrećni što je to tako, budite srećni što ste odgovorni i što želite da budete najbojli. To je odlika najboljih - podvukao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da je Srbiji potrebno još nekoliko godina za malo strpljenja da podstigne još viši standard.

Poručio im je da nemački standard nećemo moći da dostignemo, ali ćemo da mu se približavamo i to ozbiljno.

Vučić je dodao i da današnja ceremonija uručenja ugovora najboljim mladim lekarima, sestrama i tehničarima nije jedna od uobičajenih, već jedna od najvažnijih svečanosti koje su dobre i važne za državu, nemaju veze sa strankama i izborima već samo sa budćošću Srbije.

Podsetio je da sve što je do sarada urađeno je urađeno teškim reformama koju je ova vlast sprovela 2014. 

Bilo je, dodao je, onih koji su govorili da mogu da urade isto, samo nisu znali gde pare da nađu. 

- Uvek svi znaju kako pare da potroše I svi misle da su najbolji ministri oni koji troše najviše para. Nisu, najbolji su oni koji najmanje troše, a najviše zarađuju.. - rekao je Vučić i nastavio: 

- Kada se budete suočavali sa stvarnim izazovima, ne pokleknite, borite se još vise za sebe, za svoju porodicu, da osvetlate obraz svojim roditeljima, ali se borite I za svoju zemllju - kazao je Vučić I dodao da I on ima neku familiju u svetu, ali da nije svima lepo.

Nekima je, kaže, lepo, nekima bolje, ali nije svima dobro. 

- Nema ništa lepše ako možete svoje snove da otvarite u svojoj zemlji - kazao je uz podsećanje da je I on nekada kao student bio stipendista I da je tad ato razumeo kao obavezu prema državi I kao poštovanje prema državi koja je uložila u njega u tom trenutku. 

Ovo je, poručio je, vaša država uložila u vas. 

Podetio je I da je nemački ministar zdravstva nedavno rekao da će doći u Srbiju jer u Srbiji ima hiljade obrazovanih I sposbnih ljudi da bi ih odveo u Nemačku, a on mu je, kaže, na to odgovorio da malo sačeka. 

- Nama treba još nekoliko godina ne da postignemo nemački standard, taj standard ćemo možda postići za 70 godina, ali ćemo im se približavati, a približavaćemo im se ozbiljno. I plate lekara I medicinskih sestara rašće ove godine za 10 odosto I svake naredne godine taj rast biti značajno veći od inflacije I ukupnog ekonomskog rasta. Hoćemo da pokažemo koliko su nam važni stručni ljudi, medicinsko osoblje I oni koji treba da ostanu ovde da predaju mlađim generacijama - naveo je predsednik. 

Zato, istakao je, Srbija želi da ih zadrži ovde I neće dozvoliti da "nam ih Nemci uzimaju". 

- Verujte u svoju zemlju I u težak rad, da ne verujete samo u lakse, uvek tražite više I borite za više, ali uvek sagledavajte stvari na realan način. Tako ćete više da uradite za sebe I Srbiju - poručio je Vučić. 

Hoće, kazao je, da Srbija ima neuporedivo bolje zdravstvo. 

- Ja ne znam da me ubijete gde ode 2,2 milijarde koje odlaze u zdravstvo. o su ogromne pare i vi mene bukvalno obesite, a to ne zna ni Lončar, samo znam da dajemo sve više novca. Nemamo dobru kontrolu ni potrošnog materijala, ali situcija jeste bolja, e gradimo kliničke centre, Niš na prmer, krećemo sa izgradnjom bolnica, imaćete najmoderniju opremu sve što postoji u Japanu, Americi… imaćete I ovde - poručio je. 

Uz ponovljeni poziv diplomcima da ostanu u Srbiju da bi je gradili, Vučić je poručio da bez njih, i bez,kako je rekao, naše dece, Srbija nema budućnost. 

Primećujući da smo sve starija nacija, predsednik je ukazao da će zato i zdravstvo biti sve potrebnije I značajnije. 

- Ostanite ovde da gurate napred I da decu ne dobijamo svi u 40 I 50 nego da probamo da to bude između 20 I 30 ili, da ne kažem čak, 18 I 20 - rekao je. 

Diplomce koji su dobili prve ugovore o radu je zamolio da vredno I marljivo rade, te dodao da oni koji su izrazili želju da idu u Kosovsku Mitroviću, gde uslovi i nisu tako laki, pokazuju ljubav prema zemlji iz zato ih, kazao je, posebno ceni. 

Napominjući da smo skloni da o lekarima I medicinskom osoblju govorimo loše, Vučić je kazao da će država učiniti sve da njima bude bolje. 

Povećanje plata od 10 odsto, kazao je, nije neko povećanje i možda izgleda malo, ali 10 po 10 odsto Iz godine u godinu je dramatično povećanje. 

- Zato želim da vas još jednom ohrabrim da budete uz voju zemlju, narod i ljude, a mi ćemo vam omogućiti sve što bude potrebno - kazao je I dodao da je siguran u odgovornost, ozbiljnost I povećeneost diplomaca. 

To što vi imate, kazao je donosi rezultate, nerad i javašluk nikome nikada nisu doneli slavu. 

Predsednik je I predstavnicima Ministarstva zdravlja poručio da će imati više novca, ali da je potrebno da, kako je rekao nađu mehanizme za kontrolu troškova, ali za veća zapošljavanja. 

Diplomcima je još jednom poručio da više i marljivo rade na svoj ponos, ponos svojih porodica, ali i, kako je dodao, na ponos jedine otadžbine - Srbije. 

Foto: printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je ugovore o radu najuspešnijima:

Simić Petar, prosek 10
Javorac Jovan, prosek 10
Đorović Irfan, prosek 9.78
Stojiljković Vladana, prosek 10
Mihajlović Dejan, prosek 9.80
Nikola Petrović, prosek 4.80
Aleksandar Radić, prosek 4.79
Ćulibrk, prosek 4.79
Dimitrijević Sandra, prosek 9.18

Foto: Tanjug

Ugovore će dobiti 102 diplomca medicinskih fakulteta univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Prištini i Kragujevcu.

Takođe, ugovore dobija i 158 diplomaca srednjih medinicinskih škola.

Foto: Tanjug

Do sada je ugovore o radu dobilo oko 300 mladih lekara, najboljih diplomaca u svojopj generaciji, a u okviru nastojanja države da im obezbedi posao i zadrži visokoobrazovane kadrove u zemlji, a danas će im se, pored još 102 mlada lekara, pridružiti, po prvi put, i najbolje medicinske sestre i tehničari.

Kako je rečeno na svečanosti u Palati Srbija, stvaranje nove generacije zdravstvenih radnika je jedan od najvažniih ciljeva Ministarstva zdravlja.

Lončar:Država s ovakvom mladošću i pameću neće imati problem

 Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je, na ceremoniji uručenja ugovora o radu najboljim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji, da država veruje u njih i daje im šansu da unaprede zdravstveni sistem Srbije.

Lončar je rekao da mu je čast da može da pozdravi naše najbolje lekare, medicinske sestre i tehničare, koji dobijaju danas ugovore o radu i započinju svoje profesionalne karijere.

Ministar im je čestitao na tome i poželeo puno sreće i uspeha.

Foto: Tanjug

- Dobijate danas i posao i specijalizaciju i plaćene doktorske studije - naveo je Lončar i dodao da će oni moći da uče od naših najboljih stručnjaka priznatih u Evropi i svetu, ali i od stručnjaka u inostranstvu.

Kako je rekao, oni su prošli puno toga da bi došli dovde, ali i da znaju šta država očekuje od njih u budućunosti.

- Presrećan sam, jer država koja ima ovakvu mladost, pamet i energiju i ulaže u njih neće imati problem u buducnnosti. Danas od vas zavisi da li će zdravstveni sistem Srbije da bude bolji. Zato vama dajemo šansu da ga menjate i da bude još bolji. Vi to možete, pokazali ste rezultatima da možemo da računamo na vas - 
poručio je Lončar.

Doprinećete da zdravstveni sistem, kako je rekao, bude bolji i da građani budu sigurniji.

Napomenuo je da je do sada puno već urađeno na unapređenju zdravstvenog sistema koji je sada najbolji u regionu.

- Ali, možemo još bolje i to zaslužuju naši građani - naglasio je Lončar i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je to omogućio.

Lončar navodi da su i ranije predstavnici vlasti pričali o tome kako treba da se zapošljavaju lekari, sestre i tehničari, ali da nikada to nije bilo urađeno.

Precizirao je da je do sada primljeno nešto manje od 300 lekara, da se danas prima 158 sestara i tehničara, kao i da će u vrlo kratkom periodu još 400 sestara i tehničara dobiti ugovore.

Tako pokazujemo da nismo oni koji samo pričaju, već imaju i rezultate.

Imate ozbiljnu i svetlu budućnost i država stoji iza vas, poručio je Lončar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Laki

pre 4 godine

Upravo su tebi i potrebni,jer ti si svakako bolestan covek.........da rade ovde za bedu od plate......neka idu svi do jednoga....Auf Wiedersehen und eine gute Reise!!

pc

pre 4 godine

Kad je bio DS moja zena lekar nije 6 godina dobila posao vec je radila po ugovoru koji se prekidao po nahodjenju politickih struktura DS-a. Kada je napokon dobila posao sada ne moze da napreduje jer nije ni SNS. Svi su SNS dobili specijazacije, a ona nije. Dom zdravlja je interno ocenjivao i ona je dobila najmanju ocenu iako se kod fonda vodi da ima najvecu ocenu i najveci broj pacijenata u tom DZ. Poruka ovim.lekarima je da idu odavde, a kada politicki komesari poprave stanje neka se onda vrate.

Zlatko

pre 4 godine

Ostajte ovde i budite srecni sto ste najbolji, za uzvrat ce da vas vode najgori.

Nemanja

pre 4 godine

Gospodine Pedsednic, ima nas Srba u inostranstvu koji bi se rado vratili svojoj kuci ali mi kad god nesto üokusamo drzava povuce rucnu kocnicu. Do sada sam investirao nekih 100,000 evra u Novom sadu bez ikakvih olaksica. Cak me je i drzava dobro oderala na papirima. Dajte samo neke olaksice i eto nas. Manite se komunalnih opremanja i milion dadzbina. papiri za kucu me kostali koliko i sav materijal za kucu. Olaksajte nam i mi se vracamo. Pozdrav

Pg

pre 4 godine

Za 10 godina ovde neće biti mladih sveta..svi će otići pogotovo lekari,inženjeri vozači..

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija