• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vojvodinauzivo.rs

26.06.2019

15:11

POTPUNO RASULO U SZS! Podržali profesorku Danicu Popović, a njihov član programskog saveta pokrenuo postupak za utvrđivanje njenog plagijata?!?

Politika

POTPUNO RASULO U SZS! Podržali profesorku Danicu Popović, a njihov član programskog saveta pokrenuo postupak za utvrđivanje njenog plagijata?!?

Podeli vest

Predsednik Etičke komisije, prof. dr Ivan Vujačić (bivši predsednik i aktuelni član Programskog odbora Demokratske stranke) pozvao je danas Nastavno-naučno veće Ekonomskog fakulteta da imenuje dva člana u stručnu komisiju za utvrđivanje plagijata i zloupotrebe autorskih prava od strane prof. dr Danice Popović i njenog asistenta Jelene Rašković, piše portal vojvodinauzivo.rs

 

Kako piše ovaj portal, njima se na teret stavlja da su zloupotrebile prevod udžbenika iz Međunarodne ekonomije pokojnog prof. dr Stojana Babića. Do prošle godine na Ekonomskom fakultetu se u okviru predmeta Međunarodna ekonomija koristio istoimeni udžbenik autora Dominika Salvatorea, gde je u Predgovoru prevodioca istaknuto sledeće: „prvih jedanaest poglavlja preveo je prof. dr Stojan Babić, a narednih deset prof. dr Danica Popović“. Isti profesori su i redaktori udžbenika.

Nekoliko meseci nakon smrti prof. dr Stojana Babića (septembar 2018. godine), početkom 2019. godine objavljuje se dopunjeno izdanje udžbenika Međunarodna ekonomija, od istog autora (Dominika Salvatorea), pri čemu je profesor Babić izbačen sa spiska redaktora i prevodioca, odnosno kao jedini redaktori i prevodioci navedeni su prof. dr Danica Popović i njen asistent Jelena Rašković. Takođe, simptomatično je bilo i to što u dopunjenom izdanju udžbenika Međunarodna ekonomija, za razliku od prethodnog izdanja, ne postoji „Predgovor prevodica“, pa nedostaje informacija o tome koji deo je prevela prof. dr Danica Popović, a koji deo je prevela Jelena Rašković. Samim tim, postoje indicije da je došlo i do zloupotrebe sredstava na ime honorara za redakturu i prevođenje.

U Zahtevu za pokretanje postupka za utvrđivanje plagijarizma i zloupotrebe autorskih prava, piše vojvodinauzivo.rs, koji je zvanično podneo Aleksandar Jakšić istaknuto je da se upoređivanjem navedenih udžbenika može videti da se radi o gotovo identičnim udžbenicima sa neznatnim izmenama (pored ažuriranih podataka u tabelama, novi redaktori i prevodioci menjali su samo redosled reči u rečenici i koristili su sinonime, npr: međunarodna trgovina – međunarodna razmena). 

- Istina je da sam ja podneo zahtev Etičkoj komisiji, jer želim da sačuvam ugled fakulteta i sećanje na profesora Babića. To je ujedno i razlog svih besmislenih procesa i lažnih optužbi koje je gospođa Danica Popović u proteklom periodu iznela na moj račun, a sve u želji da pod plaštom nepostojećeg političkog progona obesmisli proces koji fakultet vodi protiv nje. Svi na fakultetu su bili upoznati i užasnuti navedenim postupkom, a da ne bi ostalo na tome ja sam detaljno pročitao i upredio oba udžbenika, nakon čega sam predao zahtev Etičkoj komisiji. Da se radilo o neutemeljenom zahtevu, budite sigurni da bi ga Etička komisija odbacila. Podsećam Vas da sam pre dvadeset dana dobio simboličnu kaznu ukora, jer sam na jednoj tribini izjavio da je skandalozno da gospođa Danica Popović govori o akademskoj čestitosti. Siguran sam da je danas svima jasno da sam bio u pravu i da takva osoba ne može da govori o akademskoj čestitosti i očekujem da mi se gospođa Danica Popović javno izvini, jer je komisija utvrdila da me je ta žena lažno optužila i da je neistina sve što je rekla na moj račun – kaže Aleksandar Jakšić.

Takođe, Nastavno-naučno veće će na zahtev prof.dr Ivana Vujačića pozvati Univerzitet u Beogradu i Nacionalni savet za visoko obrazovanje da imenuju još dva člana u stručnu komisiju za utvrđivanje plagijarizma i zloupotrebe autorskih prava od strane prof. dr Danice Popović i Jelene Rašković.

Podsećamo, Demokratska stranka je izdala zvanično saopštenje u kome izražava punu podršku prof. dr Danici Popović i u kome zahteva od vlasti da se bilo koji napad na prof. Danicu Popović odmah sankcioniše.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihajlo

pre 4 godine

Znaju samo da kopiraju druge, ništa da smisle svojom glavom.

Lela Bezanija

pre 4 godine

A zasto niko ne kaze da je mali sinovac Bate Gasica?!

Vesna Belic

pre 4 godine

Ja sam podrzavala Vucica ali ne mogu da se napadaju univerzitetski profesori, ovo je vec zaista previse!!

Mladen Stamenković

pre 4 godine

Ja se kunem u dekana Boričića...on je meni mnogo pomogao! Sve što imam dugujem njemu, ali ovo nije smelo da se desi...fakultet je stao na pogrešnu stranu !!!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija