• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

27.06.2019

11:17

MODERAN I TRANSPARENTAN! Zakon o komunalnoj miliciji insistira na obrazovanju i kontroli rada!

Politika

MODERAN I TRANSPARENTAN! Zakon o komunalnoj miliciji insistira na obrazovanju i kontroli rada!

Podeli vest

Zakon o komunalnoj miliciji, koji je na dnevnom redu Skupštine Srbije, je moderan, transparentan i insistira na obrazovanju i kontroli rada komunalne milicije, ocenjuje Slobodan Anđelković, sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost

Anđelković navodi da je suštinska promena, pored imena, to što će i na opštinskom novu moći da obrazuju komunalne milicije, što su do sada mogli samo gradovi.

Takođe, kaže da zakon donosi i veću transparentnost, kao i da insistira na obrazovanju pripadnika komunalne milicije, kao i na pojačanoj kontroli njenog rada.

- Za građane je najvažnije da komunalni milicajci znaju posao, zakon, svoja ovlašćenja i njihove granice, a sa druge strane da imamo jednu efikasnu službu unutrašnje kontrole koja će nadzirati da oni zaista rade u skladu sa zakonom - rekao je Anđelković za Studio B.

On je dodao da nadležnosti komunalne milicije ostaju iste.

Navodi da pripadnici komunalne milicije ne mogu da koriste vatreno oružje, kao i do sada, kao što, recimo, mogu pripadnici privatnog obezbeđenja, ali komunalna milicija ima ovalašćenje da dovede lice na razgovor, da utvrdi neko činjenično stanje, asistira policiji…

Anđelković je rekao i da je zakon koji je pred poslanicima moderan zakon koji nalikuje na slične zakone u Evropi, te da je sama promena naziva, terminoloska, jer je, kaže, Zakonom o policiji iz prosle godine definisano je da samo MUP i Ministarstvo odbrane mogu da koriste taj naziv - policija, pa su sve ostale službe morale da se usklade.

Takođe, dodao je da je Zakon o komunalnoj policiji usvojen pre 10 godina, tako da je za to vreme moglo da se vidi šta su eventualni nedostacu, šta je potrebno ispraviti ili dopuniti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17